Smrt císaře a krále Karla IV. (TV film)

Drama / Historický

Československo, 1978, 61 min

Oprávněně lze diskutovat o tom, zda a nakolik zvolený pohled na osobnost Karla IV. je nebo není poplatný dobovým režimistickým normalizačním fetišům a šablonám. Co však upoutá mnohem více a dá zapomenout na mnohé skutečné i domnělé nedostatky Šotolovy předloh i scénáře jako takového, je famózní herecké obsazení. Z tohoto hlediska byl rok velkého Lucemburska z přemyslovské krve bohatší o další plodný příspěvek. Není vyloučené, že po opakovaném dodatečném zhlédnutí tohoto historického dramatu bych některé soudy, obsažené v těchto komentářích, korigoval. Možná i dost podstatně. Autem censeo: Máme co do činění s nedoceňovaným filmem, průhledem do dějin přední lucemburskočeské dynastie, fundovaným pokusem proniknout tam, kam už historické oči badatelovy i stejně zaměřená snaha postupně se k nekonečnému spánku choulící postavy stejnojmenného hlavního hrdiny, na níž je postaven celý příběh, už nedohlédnou, protože dohlédnout nemohou. Některým prvkům tohoto pohledu lze zazlít mnohé; přesto jeho kvality nestárnou a minimálně v rovině dobového vnímání film svým divákům nabízí mnohem víc: hluboký průhled do duší dějinných protagonistů, který nejen odborníkům zůstává utajen. Ke škodě nás všech.(24.3.2008)

Televizní hra, která má dnes význam především svým výrazným hereckým obsazením. Děj odpovídá představám o českém středověku, které se vytvořily za národního obrození. Ta ušlechtilost a moudrost Martinu Růžkovi přímo sálá z očí. Adamíra coby papežův vyslanec je patřičně přezíravý, zkrátka takový ten trošku národovecký pohled na naše dávné dějiny. Trochu to připomíná Vávrovu husitskou trilogii v chudých televizních studiových kulisách. Celkový dojem: 50 %.(28.10.2007)

Silné herecké obsazení povyšuje tohle zpracování epizody českých dějin o patro výše, než jaké by zřejmě příšlušelo samotnému scénáři. V téhle podobě se na to ale dívá velice dobře.(6.2.2012)

Autor scénáře Jiří Šotola prošel docela zajímavým vývojem. Z angažovaného tvůrce socrealistické poezie se vyvinul od 2. poloviny 50. let v předního reformního komunistu, v letech 60. se jako funkcionář Svazu spisovatelů "podílel na pravicové činnosti." V roce 1969 vydal pozoruhodný historický román Tovaryšstvo Ježíšovo, aby si poté, co se strana a lid zkonsolidovaly a znormalizovaly, posypal hlavu popelem a mohl sporadicky vydat nějakou tu prózu nebo divadelní a televizní hru. Jeho tvorba v 70. a 80. letech je až na nepatrné výjimky zcela obrácena ke starší české historii, že by to nicméně od Šotoly byl nějaký způsob, jak jinotajně sdělit národu nějakou pravdu o současnosti, o tom bych si troufl pochybovat. V průběhu 70. let se objevila celá řada filmů a inscenací, které si z české historie vybíraly zajímavé příběhy a postavy, přičemž osobnost Karla IV. patříla k těm nejexploatovanějším, ostatně v roce 1978, kdy inscenace vznikla, se slavilo 600 let od smrti velkého Lucemburka. Hra je tedy zjevně příspěvkem k tomuto výročí a bohužel příspěvkem, interpretujícím historická fakta v souladu s dobovou linií, takže takřka jediná opravdu kladná postava je v celé hře jakýsi dělnický předák v podání soudruha Moučky, který v inscenaci působí jako samopal v ruce Jan Žižky. Pomalu dodýchávající Karel IV., ztvárněný Martinem Růžkem, sice je schopen matně rozpoznat sílu a moudrost Moučkova předáka, ale omezenost svého třídního původu nepřekročí, a nesmířen s materialistickou dějinnou pravdou, umře, spokojiv se s náboženským opiem.(3.1.2008)

S historickou věrností si autoři příliš hlavu nelámali. Také mi vadil příliš dělnicko-rolnický pohled na věc. Ovšem vidět velkého krále a císaře na konci cesty bylo zajímavé. Stejně jako česká hercká špička v hlavních rolí. Nejvíc mi asi utkvěl Oldřich Kaiser jako budoucí slabý a nejistý král a kaiser Václav IV.(9.11.2007)