Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (898)

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď kráľ Chrostos recitoval svoju ´Ódu na hrudku hnusu, ktorú som objavil pod pazuchou jedného rána´, štyria poslucháči zomreli na vnútorné krvácanie a predseda prežil len vďaka tomu, že si odhryzol nohu.“ Sympatická sci-fi komédia alebo Douglas Adams večne medzi nami.Tento film je z tých, o akých sa môžu rozprávať iba ľudia, ktorí ich videli: depresívny robot, „zbohom a ďakujeme za ryby“, dve myši, ručník, 42, kraby, vorvaň s kvetináčom petúnií. Nechýbajú kreatúry štúdia Jima Hensona a strhujúce dialógy/hlášky. Takmer 70%. Plus fajn kasting a uchádzajúca réžia. Občas to ale nudí a réžia s vizuálnou stránkou sú občas jemne nepresvedčivé. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/sci-fi/34-stoparov-sprievodca-po-galaxii-80-# ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Povedlo se to nad má očekávání a i když jsem párkrát zívl, můj dojem z předělávky mé nejoblíbenější knižní série je přeci jenom poměrně skvělý. Filmu nechybí opravdu vtipné pasáže, povedené triky (jsem totiž rád, že konečně na ně někdo šel trošku jiným způsobem) a pár charismatických herců a strojů. Pevně věřím, že se dočkám (e) dalších dílů, i když je nekonečně nepravděpodobné, že by přispěl svou troškou do mlýna i sám Douglas... ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Přestože originál je poměrně hodně vtipná knížka, tento film je vtipný poměrně málo, a to i v případě doslovně převzatých vtipů. Obecně se knihy, které nemají pořádný nosný příběh, ke zfilmování moc nehodí a výsledek je mírně řečeno chaotický slepenec, který je po všech stránkách horší než starý TV seriál. Vlastně ne po všech stránkách - film má lepšího Marvina. To ale nestačí. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Po dekádě odkládání jsem si doplnil dávný rest a podíval se na zfilmování mé oblíbené knižní série. Bohužel se naplnila očekávání, že mi žádný poklad neuniká. Filmový Stopařův průvodce je zmatená a příběhově nekoherentní podívaná, kterou plně nechápe ani fanoušek knih jako já. Příběh vychází především z prvního dílu, některé epizody jsou ale úplně nové a jejich pointy nedávají moc smysl. Naplno se ukazuje problém možná celé série - Adamsův humor skvěle funguje ve vytváření bizarního světa (co světa, celého vesmíru), který stojí na stejně vachrlatých základech jako naše společnost. Slovní humor a absurdita se ale těžko převádějí na plátno, takže je nevyhnutelné, že se režisérovo pojetí Adamsova univerza nemůže líbit spoustě fanoušků. Navíc příběhová linka je i v knihách trochu vedlejší a místy nesrozumitelná, což zfilmování rozhodně neulehčuje. Kdo nezná knihy, bude sledovat jen proměnlivě vtipný sled bizarních scén, a kdo knihy zná... ten vlastně taky. Není divu, že další pokračování nevznikla. Můžeme se tvářit, jak je to těžká látka na adaptaci, a asi budeme mít pravdu. Ale nevěřím, že by to nešlo zvládnout mnohem lépe. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Popravdě, zklamalo.. Ve srovnání s knihou je to mnohem méně zábavné, méně logické (ano, opravdu) a zřetelně pro širší obecenstvo určené. Hloupé love story, hloupý happyend a hloupí vogoni.. Ale úvod je stejně jako ten knižní výborný, citace z Průvodce srážejí do kolen a při poezii teče krev z nosu. Takže na dobré 3 v pohodě. Ale heslo ručník chybělo znatelně. PS: Marvin nejsympatičtější postava filmu, přidaný Malkovich naprostá zbytečnost.. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Když na začátku filmu Zafod (Sam Rockwell) unáší svou maličkost společně se Srdcem ze zlata, je loď v poměru s člověkem mnohem větší, než když z ní vystupuje posádka na domovské planetě Humma Kavuli. Pro srovnání: standardní velikost Srdce ze zlata je taková, že „okna“, ze kterých se hlavní postavy dívají na planety, jsou přibližně velká jako lidské tělo. Naopak v menší verzi lodě by se do nich vešel maximálně obličej. (Lenniah)
  • V záběru na panikařící lidi v ulicích sedí u stolku v kavárně matka autora knižní předlohy Douglase Adamse. Režisér jí nedal žádné pokyny, a tak si prostě jen dál četla. (montana_cz)
  • V jednom záběru můžete vidět na boku obrovského počítače „Hlubina myšlení“ logo Apple. Autor knižní předlohy Douglas Adams totiž vlastnil první dva počítače této firmy dovezené do Anglie. (imro)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama