Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (898)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si clovek uzije, kdyz splni zhruba tak tri veci. Nesmi od filmu nic moc ocekavat, nesmi znat knizni predlohu a nesmi predtim videt vynikajici serial. Ja serial videl a tohle bylo o dost horsi. Fakt to vypadalo, jak kdyz Garth Jennings dostal spoustu prachu a hral si, takze hyri spoustou vybornejch napadu a tudiz je nekolik scen fakt vtipnejch a spousta hlasek pobavi, ale zaroven tu chybi nejakej vyraznejsi pribeh nebo neco, aby byl film vic kompaktni. Takle film proste jen tak plyne a obcas se tu objevi nejakej vtip a opravdu vyjimecne nejaka ta akce. Coz ovsem neznamena, ze bych se nejak nudil, jen to proste neni nejaka zabavna jizda. Hodne se povedli triky, ktery sice nejsou dokonaly, ale pusobi fakt nadherne a ani herci nejsou nejhorsi, nejvic me asi zaujal Sam Rockwell a Bill Nighty, i kdyz i ostatni nehrajou spatne. Ne ze by se jednalo o spatnej film, jen je to proste takovy o nicem, v tomhle mel serial vyhodu, ze nekolikadilna kniha se proste lip vejde do serialu, nez do 90 minut dlouheho filmu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je nepředstavitelně obtížné hodnotit film podle vaší nejoblíbenější knížky. Zvlášť když je to film ne dost dobrý na nějaké ódy a zároveň ne tak špatný, abych ho mohl přirovnat k vogonské poezii. Má spoustu skvělých momentů, ale taky mnoho pasáží k vystřihnutí. Na jednu stranu funguje jako samostatný příběh a na stranu druhou zaráží svou nekompaktností a častou zmateností (i pro fandy knižní předlohy). Nevyšel ani nešikovný pokus o naroubování romantické zápletky vrcholící trapným happy endem. Paradoxně, avšak nepřekvapivě, jsou nejvtipnější čtené úryvky z knihy. Kdyby je někdo vydal jako audionahrávku, efekt by zůstal stejný. I když... maniodepresivní Marvin s hlasem Alana Rickmana nemá chybu. Nepochopitelná pro mne byla úroveň triků oscilující od „děsné“ po „perfektní“. A vůbec celý filmový Stopař budí schizofrenní dojem. Místy sranda k popukání, místy nuda k neuvěření. Výsledek je překvapivě takový, že bych rád někdy viděl druhý díl. Sám nevím proč, možná to bude "cítitelnou" přítomností osoby Douglase Adamse... . Adams si ale nezaslouží tak průměrný film. No, nevím. Nejsem zklamaný a přesto cítím hořkost z promarněné příležitosti. Nejlepší je zapomenout na nepřekonatelnou knížku (knížky) a prostě sledovat zábavné britské sci-fi. 75% P.S: Asi v polovině závěrečných titulků se skrývá ještě jedna povedená animace ze Stopařova průvodce. Zajímavé komentáře: kiddo, DaViD´82, Rex Mundi, lewwin, El Loco ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Konečne inteligentná komédia s bezchybnými výkonmi (okrem hl. predstaviteľa, to však absolútne nevadí, pretože všetky haluze sa odohrávajú v jeho prítomnosti) a na rozpočet prekvapivo slušnými trikmi (cesta vo vysokozdvižnom vozíku cez orbitálnu stanicu atď. bola fantastická). Skvelé hlášky, absolútna fantasmagória, striedavo som vyvaľoval oči a neveril čo sa predo mnou deje a popri tom sa skvele bavil. Myslím si, že knižná predloha (nečítal som ju) dostala film vo viac než kvalitnom spracovaní. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Síce to vyzeralo ako z 90.rokov a čudoval som sa že je to z roku 2005, ale mne sa začiatok veľmi páčil. Veľmi dobrý nápad. Žijete si svoj nudný život a zrazu vám niekto povie, že do zničenia planéty Zem zostáva pár minút. A on vás odvedie do vesmírnej lode pričom vaša planéta už neexistuje. Ostatné je ale absolútne neatraktívne a príbeh nudí. Z réžie Gartha Jenningsa cítiť detskú radosť a nadšenie pre Sprievodcu, ale čo z toho, keď sa nápady navzájom zadupávajú, strácajú v chaose. Celková štylizačná kombinácia hraného televízneho skeču, podivného filmu, animovaných sekvencií - pôsobí rovnako šialene, ako akcia na plátne a rovnako aj škrípe. Mne osobne nepomohla ani snaha prijať film ako totálny úlet. Stopárov sprievodca galaxiou je kravina. A to bez ohľadu, či sa na ňom bavíte, alebo zmierate nudou. Je to zlepenec, ktorý kadenciou guľometu so striedavým úspechom dávkuje humor prekladaný nudou. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejsem znalý knihy, což je podle mě v tomto případě docela velká smůla. Ohromná hromada absurdit, které jsou v tomto snímku za vidění určitě pobaví, ale nijak více nenaplní divákovo očekávání. Asi bych si měl přečíst knihu a podívat se znovu na tento film, ale jak se znám, nechám tento film spadnout do propadlišt dějin a už si na něj za týden nevzpomenu. Těžký, ale očekávaný osud. Ne všechno se dá zfilmovat tak jak by si lidé přáli. K hercům snad ani nic nemám, ale Marvin to je teprve někdo :-) ()

Galerie (71)

Zajímavosti (28)

  • V jednom záběru můžete vidět na boku obrovského počítače „Hlubina myšlení“ logo Apple. Autor knižní předlohy Douglas Adams totiž vlastnil první dva počítače této firmy dovezené do Anglie. (imro)
  • Na vytvoření mimozemšťanů a příšer ve filmu nebyly použity počítačové efekty. (imro)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama