Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (898)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k parádní knižní předloze bylo mé očekávání ohledně tohoto filmu obrovské. A úměrně tomu bylo velké i zklamání. Co v knize působilo ujetě vtipným dojmem a nutilo čtenáře k salvám smíchu, to ve filmu naprosto nefungovalo. Roztříštěný, nekonzistentní děj, trapně působící humor, vizuální stránka vcelku nezajímavá... ne, k tomuto filmu se vracet nebudu, to si radši potřetí přečtu ošmátraný antikvární výtisk ze slovíčkaření Douglase Addamse. 45% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Podstatné na celém fenoménu Stopařova průvodce je, že šlo původně o rozhlasovou hra BBC, plnou nejsuššího humoru a nadsázky v gradaci. Samozřejmě se obešla bez efektů, protože stavěla na síle slova. Ještě před koncem minulého režimu dokonce byla do ČSSR v rámci západní podvratné propagandy vysílána česká verze této hry -- legrační bylo třeba přejmenování Zaphoda na Zefýra Bítlštajna (slyšel jsem nahrávku). Po velkém úspěchu hry a mezitím vydané knihy tatáž BBC natočila šestidílný TV seriál, který se svou ultralevností umně pracoval jako s kladem. I zde šlo o příběh a anglický humor. Zkrátka, Průvodce je kult jako prase, které tvůrci filmu vykuchali, a pokusili se ho předložit tak nějak jinak... a nepovedlo se. Pohon mozku na citrón je... ehm prostě negace samotné podstaty Průvodce a pro zanícené jistě důvod k umučení tvůrců k smrti... ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V rámci možností celkem slušné. Stopařův průvodce po Galaxii (jakože kniha, první díl) mě před nedávnem úplně nadchnul, ale už v Restaurantu na konci vesmíru jsem se Adamsovým literárním stylem jaksi přesytil. Film jsem viděl až poté, hodně se zde z knihy předčítá, hlavní vtipy jsou na svém místě, dost věcí je jinak... Myslím, že to šlo udělat lépe, ale nevím, jak přesně se to mělo udělat. Nevím, v jakém poměru bych věrnost předloze a různé změny namíchal, aby byl výsledek přesvědčivým samostatným filmem. Tak či onak by z toho asi stejně nakonec vylezl nějaký nesmyslný absurdní hybrid, jehož by každý vnímal jinak. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Knížka je jiná knížka je lepší, což ovšem neznamená, že by film byl špatný, naopak. Garth Jennigs se Stopařova průvodce zhostil velice elegantně, ať jde o výtvarnou stránku (kosmické lodě jsou k sežrání) nebo o přidané a odebrané věci z knížky, protože když je něco tak crazy tak tomu úpravy neublíží. Třeba obsazení Mos Defa je skvělý tah, sice Ford nemá bejt černej, ale co na tom, protože je ztvárněný tak jak jsem si ho představoval (ty skvělé věci s ručníkem) narozdíl od nesympatického chlápka v adaptaci Stopařova průvodce od BBC. Sam Rockwell rulezzzzz a i to velice zajímavé dvouhlavé řešení jsem jaksi přenesl přes srdce. Martin Freeman je naopak přesně knižní Arthur a pro tu roli se narodil. No a Marvin to je dokonalost sama. Tento film se ale asi bude líbit jen určité části lidí, protože takovej hardcore snese jen málokdo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak mám pravdu povedať, bojím sa dať štyri hviezdičky už len kvôli prvej polhodinke, tá ma natoľko odradila, že som mal chuť film vypnúť. Film sa však pekne rozbehol, čo nebýva tak častý jav, väčšinou opačne. A všetko to nakoniec dalo prekvapivú pointu, pekné spracovanie, hlavne po farebnej stránky. A najmä ten milý malý robot bol strašne zlatý! 65%. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Každý rok se na počest autora knižní předlohy Douglase Adamse koná tzv. ručníkový den, během kterého má s sebou každý správný fanoušek nosit ručník. Datum je stanoveno na 25. května. (imro)
  • V jednom záběru můžete vidět na boku obrovského počítače „Hlubina myšlení“ logo Apple. Autor knižní předlohy Douglas Adams totiž vlastnil první dva počítače této firmy dovezené do Anglie. (imro)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama