Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh černé vánoční komedie Doblba! se odehrává v rozvětvené rodině Mukových. Hlavním hrdinou je Karel Muk, jednoduchý chlapík s jednoduchými sny, žijící poněkud stereotypním manželským životem s Terezou, nevlastní matkou Karlovy dcery Valinky. Řečeno slovy scénáře: Karel pracoval dlouhá léta jako správce hřbitova a s oblibou říkal : Jistá je jen smrt, ale nikdy si nepřipustil, že by se ho mohla nějak dotknout. Nebylo toho moc, za co by se ho dalo pochválit. Bratr Robert Muk je naopak sebevědomý a praktický podnikatel a nejmladší Pavel jakoby se stále nemohl rozhodnout, zda najít smysl života v ochraně šumavských hvozdů nebo v erotických hrátkách se sekretářkami. Jednoho dne, krátce před Vánocemi spadne rodině Mukových do klína nečekané dědictví. Náhlá možnost zbohatnutí je jakýmsi spouštěcím momentem pro řadu osudových událostí, které jednotlivé členy rodiny trochu svedou z nastoupených cest, některé nasměrují na cesty úplně jiné a cesty těch dalších se dostanou téměř ke svému konci. Nic už nebude jako dřív. A náhody neexistují.Všichni musí přehodnotit své žebříčky životních priorit. A přitom platí pravidlo: jakékoliv vaše činy se vám jednou v dobrém či ve zlém zúročí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (332)

Matty 

všechny recenze uživatele

„Co to je proboha za člověka, ten Vachler?“ Na víc jsem se po prvních minutách, odhodlán hodnotit jedině odpadem!, nezmohl. Neskutečným způsobem přehrávající herci (včetně jindy sympatické Lenky Krobotové), ani stopa po čemsi jako humoru (ale zoufalá snaha o něj) a naprostá absence toho, co většina slušných filmů mívá a říká se tomu děj. Zhruba po hodině jsem si začal říkat, že ten film je až podezřele špatný, že v tom určitě bude nějaký háček, v té chvíli mi došlo, kde je zakopaný pes – v mých očekáváních. Doblba! totiž nemá být komedií. Tedy, ono je tam příliš mnoho pokusů o vtip na to, aby to nebyla komedie, ale rozhodně to není jenom komedie. Vachler se hlavně snaží říkat všechno, oslovovat všechny, k čemuž využívá všeho, co mu zrovna přišlo na mysl. Způsob, jakým nás nabádá, abychom byli lepšími lidmi, což mimo jiné zahrnuje upřímnost, věrnost, dobrosrdečnost, vegetariánství, lásku ke zvířatům (i těm nejmenším), by se hodil do nějaké šedesát let staré americké moralitky, ale na ni jde zase o způsob příliš sofistikovaný (i když pravděpodobně nechtěně). Mám rád filmy, které mají co říct. Říkají-li něco opravdu zajímavého, jsem jim ochoten odpustit i nešikovnost způsobu, jakým to říkají, ale Doblba!, to je taková demence (neznamená „hloupý film“), že jí neodpustím nic. Je zde příliš mnoho scén postavených na trapném vachlerovském humoru (třeba záběry z fiktivní telenovely již hraničí s laciným self-product placementem), příliš mnoho scén, které odvádějí pozornost od toho hlavního, jež by v jiné galaxii možná bylo zárukou dobrého filmu. Mrzí mě to hlavně kvůli hercům, z nichž vyniká Vlasta Dušek (možná proto, že si jako jediný nemusel na nic hrát) a zcela vážnou polohou překvapuje Petr Čtvrtníček. Sešla se zde dobrá konstelace hereckých hvězd a například ze scény štědrovečerní večeře by jistě šlo vykřesat více. Problém vlastní všem postavám souvisí s tím, že se chovají jako kreténi, které nemáme šanci blíže a lépe poznat a následně jim držet palce. Odpad! to nakonec přece jenom nebude, na ten je Doblba! filmem příliš chytrým, ačkoliv se – jakoby úmyslně – snaží budit dojem přesně opačný. Přirovnal bych k to k zapalování cigarety plamenometem. 50% Zajímavé komentáře: RAPIDUS, levente ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tato komedie je z půlky velice vtipná, v druhé půli hodně černá a taky k nepoznání vážnější. Problém je v tom, že od vtipu ke vtipu vede dlouhá cesta. Ta se místy ztrácí a hodně často zarůstá a stává se neviditelnou. Petr Vachler se snaží, Roman Holý se snaží, herci se snaží, ale výsledek tomu moc neodpovídá. Nejvíc jsem měl práci s tím, odmyslet si od Petra Čtvrtníčka jeho "českosodové" role, i když jeho výkon mi byl nejsympatičtější. Nejlépe myslím dopadla scénka "Věštkyně." ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Eufórie ze Čtvrtníčka v poslední době mě vnutila věřit tomu, že tento film bude rozhodně stát za shlédnutí. Opak se stal pravdou. Sice to je nabyté hláškami až k prasknutí hlavně v první polovině filmu, u které jsem se celkem slušně bavil bohůžel druhá část už je zmrvená až nepochopitelně a tím klesá kvalita filmu znatelně dolů. Příběh je hrozný co si budu nalhávat a řada scén je až nepochopitelně tupá a trapná. Bohůžel to nezachrání ani vcelku vydařené herecké výkony Duška a Čtvrtníčka. Sice se tam objeví pár menších rolí jako například slavný fotbalový delegát Polášek, o to víc zase potěší jeho herecký výkon. --- Hrobku k Vánocům…co je víc co je dál…tohle už je nejdál!!! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tvůrčí team stojící za Kinoboxem asi podlehl klamnému dojmu ze Čtvrtníčkova samorostlého moderování a napsal pro něj ,,komedii" na tělo (Čtvrtníček tu kupodivu ale má i silné dramatické pasáže, možná největší klad filmu) zhruba v duchu Petrova ulítlého moderování, zamotal do toho ovšem ex-hvězdu svého Českého lva Jaroslava Duška a duchovní guru patrně přinesl do scénáře spirituální motivy, jinak si nedovedu vysvětlit ten nesourodý pelmel nápadů, fórů, gagů, příběhů, žánrů... Doblba! jistě zdobí dobře zvládnuté řemeslo, vše ostatní už je ale špatně, protože ve výsledku jde o bohapustý blábol. Tahle černá komedie je možná skutečně hodně černá, ale bohužel to vůbec není komedie, humor tu skoro nefunguje, scénář pánů Vachlera a Stehlíka je dokonale impotentní. Nespornou předností Petra Vachlera je fakt, že dokáže do svého projektu obsadit řadu známých tváří, škoda, že si od někoho umného nenechal napsat pořádný scénář. Přehrávající herci jsou takhle jen karikaturou sama sebe. Vlastně je škoda, že raději místo Doblba! nenatočili ve filmu citovanou telenovelu Jose a Manuel... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ne, že by se v první polovině jednalo o nějaký zázrak, ale minimálně snahou o černý humor je to v tuzemských zatuchlých podmínkách sympatické a v několika scénách to i zafunguje na výbornou. Jenže ta druhá část... Darmo mluvit. Všehochuť všeho. A výsledek? Trapné nic. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Film, v němž je zbytečné a naivní hledat nějaká hlubší sdělení. Pokud by tam přecejen byl nějaký náznak něčeho takového, tak je to terčem humoru, ne apelem. Jsem rád, že zase jednou vznikl český film, který není o laskavém, případně zhuleném českém člověku. Bavil jsem se dobře. Vyhrocování situací ad absurdum se daří na výbornou. Celý film je nabit humorem, který podle mě hodně lidí mylně považuje za snahu o jakési moralizovaní apod. Vlastně ani nevím, proč nedám 5*. Možná s tím počkám, až to uvidím znovu. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Další z průměrných českých komedií posledních let. Začátek byl poměrně dobrý, ale ke konci už jsem se modlil ať to skončí. Navíc mi to nepřislo až na několik okamžiků zas až tak moc vtipný. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hm, doufám, že tedy i všem zúčastněným se tahle srajda jednou zúročí... :-/ . . . Jo, zasmál jsem se párkrát, ale nebylo to kvůli tomu pitvoření a šklebení zasloužilých nýmandů pod vachrlatou rejžiserskou taktovkou. On ten >černobarevný< námět je samozřejmě výborný, dojebaný ovšem pro současný(?) český >film< (?) typickou rozbředlostí a tlačením a tlačením a tlačením... A pila to zjevně nebyla, dokaďáka! . . . Tak hlavně že vyšly všechny ty PéPéčka, votočily se love a všecko je zase jak dřív. Jedna hvězda se sebezapřením technická za tu řemeslnou rutinu a víc už za tu šmíru kulový... Ale začudlilo si tam i pár naprostých nul z té naší Stolice i vod Brniska, do šaška, že... °-[.. - - - P.S. Proč tohle >dílo< koprodukovala naše >veřejnoprávní< mi zůstává záhadou. Asi si sráči nevšimli, že socializmus skončil před tehdy patnácti lety! Jo, voni to maj vlastně pražský čudláci jinak! Tak nezapoměňte si zase ve Vejvarech zafňukat, jak je málo peněz na tu kultůru, případně tam rovnou prolézt nějaký ty kaďáky... Hnus... - - - - - (Poprvé viděno 26.3.2011 na prímavizi, hodnocení 4128., komentář zde dvestěsedmnáctý - 26.3.2011) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Vachler si za každou cenu chtěl natočit celovečerní film a taky to bohužel pro diváky udělal. Budoucí generace jistě bude zajímat název toho svinstva, na kterém jel nejen při psaní scénáře. Charisma Duška se Čtvrtníčkem to prázdno nevyplní. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Značně rozporuplný kousek. Na jedné straně zjevně nezvládnutý scénář, který se dá ohodnotit slovem ptákovina, na druhé straně slušné herecké obsazení, přinejmenším pokud jde o hlavní postavy, absurdní humor, který místy funguje skvěle a místy vůbec ne, zajímavé dialogy, o kterých se dá napsat totéž. Jeden z těch filmů, které už podruhé vidět nemusím, a kdyby se tak přece jen stalo, šel bych s hodnocením dolů. Vzhledem k velmi specifickému humoru a nesporné komplikovanosti duše Petra Vachlera, jehož psychoanalytikem bych být nechtěl, je to opravdu film jen pro někoho. Celkový dojem: 50 %. ()

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

Nejhorší na tomto filmu je, že se snaží vypadat strašně vtipně a přitom má mnoho slepých míst. Převládají trapné situace a rozpačité herecké výkony. Nejhorší je však právě snaha filmu tvářit se jako bůhví jaká komedie, díky tomu působý spíše "namachrovaně". ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Někteří by se asi podivili, jak jsem si mohl dovolit hodnocení ve výši 5*? Já si to dokážu zdůvodnit. Byl jsem na tom v kině a pak následně viděl v televizi. Naprosto skvělý Jaroslav Dušek, dále Petr Čtvrtníček, také ta kouzelná babička a pohřebáci. Absurdní humor, kterému jsem se smál (a nestydím se). Rozhodně doporučuji (tím názvem se nenechte odpudit). p.s. viz Mazaný Filip ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Připomínalo mi to pilotní díl k nějakému sitcomu, který pak měl stejný šmytec jako Liščí pětka.. VAC vždycky byla tak trochu parta sama pro sebe a jejich tvorbu lze poutavostí pro širší obec publika přirovnat k sledování videa z úplně cizí svatby, ale s Doblba!, které vůbec není tak hloupé, jak se tváří, se do mého vkusu a nálady ten Vachlerovic ansámbl bláznů docela trefil. Pan režisér sice krapet vykradl Kubrickovo Eyes wide shut (symbolika značky STOP), nebo Lynche (scéna s věštkyní), ale nemám mu to za zlé, obzvláště když vnuk Pepi Bicana (Dušek) a konec konců i jeho skutečný otec, na komediálním poli nebývale koncertují.. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Zoufale nepovedený pokus natočit něco jiného a jinak. Myslím, že kdyby film přešel z komedie do dramatu a točil to někdo jiný, mohlo to být přinejmenším dobré. Ale takhle ne. Těch pár dobrých nápadů je zabito scenáristou, režisérem i herci. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vachler sa nebál experimentovať a za to dostáva odo mňa pochvalu. Aj keď takýto experiment na česko-slovenskom trhu a hlavne vo filmárskom priemysle kráča po extra tenkom ľade, čo sa nakoniec odrazilo v ohlasoch. Na mňa mal film ale účinky pomerne pozitívne aj napriek tomu, že disponoval značnou dávkou čierneho sarkazmu. A v tuzemskom prevedení to padlo celkom vhod. 55%. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

První hodina mě bavila dost, v tom zbytku to na sebe nabalovalo jen méně a méně zajímavé situace. Ano, je to doslova blbina, ale stejně mi podobné typy černých komedií chybí. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ruku v ruce s O život dává Doblba! směr nové české veselohře, které držím palce. Všemi čtyřmi doporčuji především prodloužené scény telenovely Hanáka a Zbrožka. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

No tak si to teda pekne zhrňme. Petr Vachler absolvoval Pedagogickú fakultu UK a potom študoval na pražskej FAMU. Začiatkom deväťdesiatých rokov založil nezávislú produkčnú filmovú spoločnosť VAC. Bol strojcom projektu Český lev, ankety odborníkov, ktorá každoročne oceňuje najúspešnejšie české filmy. Aktívne sa podieľal na založení České filmové a televizní akademie. Takže môžem povedať, že je to veľmi šikovný podnikateľ v oblasti filmového biznisu. V roku 2005 to skúsil aj ako režisér. Snímok "Doblba!" je jeho celovečerný debut. Bola to jeho režisérska premiéra a zdá sa, že zároveň i derniéra, pretože ako režisér sa veru moc neosvedčil. ** ()

Reklama

Reklama