Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Franta pracuje na pile a ve volném čase se s kamarády toulá po šumavských lesích. Do jeho života náhle vstoupí Romka Marie, která pracuje jako zdravotní sestra. Jejich vztah je však od začátku problematický. Marii chce rodina provdat za podnikatele Dunu, Frantovým rodičům se zase nelíbí barva její pleti. Zbytečné násilí a nečekaná rozhodnutí hlavní hrdinky vztahu příliš nepřidávají. Dokáže láska překonat opovržení, předsudky, a hlavně neochotu obyvatel dříve poklidného maloměsta tolerovat nonkonformitu obou mladých hrdinů? Film se nesnaží objektivně posuzovat vztahy mezi českou většinou a romskou menšinou. Spíše vypráví poutavý, osobitý a civilně zpracovaný příběh o lásce mezi rozháraným chlapcem a sebevědomou ženou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Dost hrůza. Je pěkné, že se někdo někdo opět snaží věnovat rasové problematice, bohužel scénář je špatný, takhle nevěrohodné dialogy a stejně tak jejich podání nepřesvědčivými herci ( nejenom romského původu ) jsem už dlouho neviděl. Tudíž vzájemné ztahy nefungují a vážné situace vyvolávají spíše úsměv. Příběh ze sociální periferie s neustále mírně roztřesenou kamerou a filtrem redukujícím barvy prostupují nesmyslné indiánské motivy, které se naneštěstí berou vážně. Problémy vztahu cikánky a bílého kluka jsou jen zpracovány velmi povrchně a závěru chybí dramatický vrchol. P.S. Táňa Pauhofová je v celém filmu asi tak 10 min. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zcela netradiční příběh novodobé verze Romea a Julie začíná docela slibně. Režisér nás vítá v sugestivně vykresleném prostředí maloměsta, do kterého si vybral neokoukané tváře (divadelníky a romské neherce). Jeho postavy ovšem relativně brzy doplácí na nedostatečné prokreslení. Obyčejný mladík od pily, který našel zalíbení v indiánských tradicích, se zamiluje do romské krásky (překvapivě zajímavá Denisa Demeterová), profesí zdravotní sestry. Probouzí v ní nové obzory a pomáhá jí dostat se z načrtnuté budoucnosti, ohraničené finančním zázemím přítele Martina. Zřejmě největší problém tkví v tom, že příliš nezaregistrujeme, kdy vlastně vzájemné sympatie přerostly ve skutečné city, které mohou následně vzdorovat nepřízním osudu. Hlavní překážkou pak v novém vztahu poznamenaném krví zůstává zejména citová nevyzrálost obou hrdinů. Právě v těchto momentech se dalo s látkou pracovat pečlivě, už jenom s ohledem na podporu několika vedlejších postav (u mě vede Táňa Pauhofová) nebo zajímavost (místy i poetičnost) kamery Alexandra Šurkala. ()

Reklama

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Nenápadný film natočený hodně civilním, až dokumentárním způsobem. Určitě zajímavé a aktuální téma. Scénář není úplně dokonalý, určitě se v něm dají nalézt nějaké mezery (možná způsobené závěrečným střihem). Autor jakoby se bál či z nějakého důvodu záměrně nechtěl vyhranit některé postavy a dotáhnout zápletky. Možná ale právě tím dosahuje velké autenticity, kdy řada situací nemá jednoznačné černobílé vyústění, ale takové "no já nevím...". Řada recenzentů tady komentuje dialogy jako banální, hloupé ... ale vždyť právě taková je ve velké většině realita. Velmi se mi líbil právě první dialog dvou hlavních hrdinů, který byl úplně nesmyslný a nelogický. Ale když uvážíme, že šlo o dva nesmělé a nezkušené jedince, neproběhl by v reálu dialog asi právě tak nějak? Kolik lidí v realitě mluví v ucelených větách a souvětích a mají to promyšlené než otevřou pusu. Výborně napsaná a zahraná je podle mě role Martina (úspěšný Rom) i Tibora (bratr). Kromě určité chtěné "nedotaženosti", která filmu prospívá a dodává autenticitu, bohužel film trpí i nedotažeností skutečnou. Kromě určitých logických děr ve scénáři je to zejména závěr. Nevím, jestli je to prostě jen blbě natočené, ale fakt není zřejmé, jak to vlastně skončilo, zda se Marie definitivně odstěhovala a začíná nový život, či zda je na truc - výletě v Praze. Film ale určitě stojí za vidění a za vlastní názor. Za mě 3,5*. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Chápu, že tvůrcům přišlo zajímavé postavit k sobě dívku patřící k menšině, která by prostě chtěla žít jako všichni ostatní, a kluka, který se z většiny záměrně odděluje. Bohužel do téže zanedbatelné minority míří i výsledný film. Věřím tomu, že podobně zpracovaný příběh normálního kluka a rómské dívky by byl schopen oslovit více lidí. Většina indiánských motivů mi prostě přišla směšná a chování hlavního hrdiny nepochopitelné. Se sestřičkou jsem žádný podobný problém neměl, ale výrazně nejpřesvědčivější zůstává Tatiana Pauhofová ve vedlejší roličce. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Film trochu mimo realitu ostatních filmů, ale jako amatérský film, který si natočej nějací přátelé roztomilé o ničem. Zaujala mne Denisa Demeterová pro civilní hraní a svou krásu, oceňuji účast mé oblíbenkyně Táni Pauhofové a zajímavá postava Ladislav Goral, kterého si pamatuju jak v Bony a klid shání dovezené pornokazety - vždycky jsem si říkal, kde hrajou herci takto malých rolí po dvaceti letech. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama