Reklama

Reklama

Fimfárum 2

Trailer

Čtyři zbrusu nové pohádky pro chytré děti a chytré dospělé z oblíbené knihy Jana Wericha. Klasik animovaného filmu Břetislav Pojar natočil slavný příběh maličkého Palečka, plný zvratů a dobrodružství o jeho cestě do světa a zase domů. Pod vedením Aurela Klimta ožijí tři navzájem si podobní hrbatí bratři. Hrbáči z Damašku přinášejí atmosféru exotického Blízkého východu s pestrostí orientálního vypravěčstvím, ale přitom o věcech nám všech dobře známých. Vlasta Pospíšilová ve Třech sestrách a prstenu vypráví vesnický dekameronský návod o tom, jak pro sázku o prstýnek zblbnout tři milující chotě. A Jan Balej dovolí bratrům Markovi a Koubovi prožít prastarý pohádkový příběh o kouzelném mlýnku, závisti, čertech s originálním vysvětlením jednoho přírodního úkazu v pohádce Moře, strýčku, proč je slané? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (179)

Cival 

všechny recenze uživatele

O mnoho kompaktnější než jednička, i když mám podezření, že se právě ta jednolitost podepsala pod určitým monotónním vedením všech čtyř povídek. Jednoznačně nejlepší a režijně nejvynalézavější Klimtovi hrbáči - a to jsem je zas až tak nechápal jejich vyústění. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Fimfárum dvě je bezesporu stále vynikající animovaný projekt. Ona ,,werichovština" z toho ale už krapínek mizí. A jestliže v jedničce bylo několik pohádek naprosto unikátních (vlastně téměř všechny, adaptace Lakomé Barky, Až opadá listí z dubu, Franty Nebojsy, a vlastně i titulního Fimfára, snad jen Splněný sen zůstává trochu stranou), ve dvojce žádná podobně výjimečná bohužel už není. Audiovizuální podoba Hrbáčů z Damašku zaostala daleko za tou původní mluvenou, lépe nedopadl ani Paleček (byť v něm exceluje pasáž se Sněžným žroutem a jeho dětmi, asi vrchol celého filmového projektu), Tři sestry a jeden prsten jsou coby pohádka pro dětského diváka příliš nesrozumitelné (děti se na mne stále dokola obracely s dotazy, jak že ty paní ty pány vlastně napálily, což jsem jim nedokázal kloudně vysvětlit), takže ji ocení jen dospělí diváci, a tak coby nejpovedenější osobně vnímám pohádku Moře, strýčku, proč je slané?... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čtyři fimfáří pohádky "druhé garnitury" naroubované na dochovalý záznam Werichova vyprávění. Jedna je velmi dobrá (Hrbáči z Damašku) , dvě solidní (Moře, střýčku, proč je slané?, Tři sestry a jeden prsten) a jedna o dost horší a hlavně zbytečně natahovaná (Paleček). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

More, strycku, proc je slane?: Klasicka pohadka o dobrakovy a parchantovi, hodnejch certech a kouzelnym darku. Nic extra, predvidatelne od zacatku do konce, nicmene prijemna pohadka - 4*. Tri sestry a jeden prsten: Nejlepsi pohadka z Fimfarum 2, kde jsem se celou dobu smal, protoze zenusky vymejsli fakt brutalni ochcavky - 5*. Hrbaci z Damasku: Zajimava vizualni stranka, nicmene se tak nak nehodi mezi zbyly tri pribehy. Sem tam to je vtipny, sem tam predvidatelny a konec je nakej divnej - 4*. Palecek: Jedina pohadka, kterou jsem znal, zpracovana docela dobre, nicmene konec krapet protahovanej - 4*. Celkove se jedna o 4 zajimavy pohadky s peknou hudbou, hezkym pospojovanim formou listovani knihou, pekne udelanejma loutkama a prijemnym hlasem Wericha. Akorat mi tak nak nesedl hlas Jiraka pro vsechny postavy. Celkove 4*. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Druhý díl se od předchozího filmu Fimfárum Jana Wericha moc neliší, ale je zde bohužel méně humoru, a proto jsem šel s hodnocením o 1* níž (přispěla k tomu také povídka Hrbáči z Damašku, která mě neoslovila). ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

"Fimfárum Jana Wericha" z roku 2002 se mi strašně moc líbilo. Ovšem tento sequel už si mě tak nezískal. Zůstala sice stejná atmosféra, ke dvěma původním režisérům přibyli další dva, ale jaksi se vytratila ta Werichovská nátura a pohádkám chybí větší vtip, kouzlo i pointa. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Stop motion animacia ma v sebe velke kuzlo, nieco, co ju velmi odlisuje a povisuje nad CGI. Je to nieco hmatatelne, nieco zive co z tejto animacie sala. Az da len Tim Burton sa este tomuto sposobu animacie v dnesnej dobe venuje a pre to si ho ozaj vazim. Velmi som pre to rad, ze taky vynimocny pocin ako Fimfarum prisiel od nasich susedov z Ceska. Prve fimfarum som nevidel, preto nemozem zrovnavat. Ta animacia je ale proste skvela. Nieje tak technicky dokonala ako Burtonova Mrtva nevesta, ci Predvianocna nocna mora, avsak ma svoj vlastny jedinecny styl, skvelo sa na nu pozera a sala z nej ozajstna zivost a laska tvorcov, ktori na nej pracovali. Dalsi velky klad je, ze vzestky styri pribehy su obdivuhodne vyvazene, nemozem povedat, ze tento sa mi pacil najviac, tamten najmenej. A zabava je to hadam pre vsetkych, najmensich potesia nohe zname rozpravkove motyvy, nas odrastenych zasa mnohe s humorom podane poucenia a perlicky, a mnohe prvky, ktore jednotlive casti casto spajaju so sucasnou dobou. Taktiez hudba sa podarila. Chytlave melodie a casto pouzivane moderne prvky velmi soundtrack spestruju a dodavaju moderny feeling. Jedine co mi trosku vadilo je miestami krcovito rozvijany pribeh. To sa da vsak bez bolesti odpusti. Vynimocne. (8.5/10) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Moře, strýčku, proč je slané? samo o sobě tvoří nejsilnější pilíř této upřímné snahy pokračovat v projektu Fimfárum. Bohužel s dalšími díly se puzzle rozpadá čím dál tím více a dnes už mohu říct, že Dvě by bývala byla úplně stačila. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Hravé Moře, strýčku proč je slané, vtipné Tři sestry a jeden prsten, exotičtí Hrbáči z Damašku a klasický Paleček vytvořily kouzelný a humorný film. Snad šikovné loutkářské ručičky a mistr Werich spojí síly i na zbývající pohádky. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Oproti jedničce slabý odvárek, zmrvení takové skvělé povídky jako jsou 3 hrbáči z Damašku vyžaduje notnou dávku neumu. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Fimfárum 2, krom toho, že se jedná o výborný film, je také významný úkaz na české scéně. Animaci, ať už se jedná o jakýkoliv způsob u nás už pšeňka nekvete. A tak je zázrak, že se zčistajasna objeví takovýhle filmeček, který navazuje na to nejlepší ze staré školy a nedělá ostudu. Každý animátor si se svou pohádkou poradil jinak a každý bravurně, Kam s na tohle hrabe neosobní a tuctová počítačová animace. Tohle je opravdový kumšt. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Jelikož mám rád pohádky, tak se mi to líbilo, jenže nebylo to tak dobré jak jednička a jak bych očekával. Nevím zda to bylo výběrem pohádek, které byly o dost drastičtější a nebo že jsem se na to díval o půlnoci .... ale jinak vcelku v pohodě. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Je to, bohužel, o chlup horší, než jednička, především výtvarně, ale i tak je to super. Na Listí z dubu nemá nic, to už nikdo nepřekoná,ale Paleček mocně dohání... ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

80% - Kvalita Fimfára 2 je téměř stejně nadstandardní jako kvalita Fimfára. První dvě povídky jsou vynikající, další dvě už trochu ztrácí dech. Nic to však nemění na tom, že na mě Fimfárum 2 udělalo velmi dobrý dojem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jo, je to pěkné. Ale na výsluní to celé táhne hlavně Werichovo vyprávění (to Jirákovo není už tak úplně ono). Vlastně jeho pohádky mám rád spíše v audio provedení. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě jednička byla dokonalá. Co si budeme povídat, že. Fimfárum 2 dostalo těžký úkol jít v jeho stopách, ale už bez jakéhokoliv přispění geniálního Wericha. A docela obstálo. Animace je povedená. Grimasy loutek velice nápadité. A příběh Hrbáči je perfektní. Jenže ostatní příběhy mi přišli hodně na jedno brdo. Dokonce jsem měl problémy bezprostředně po jejich skončení si vzpomenout o čemže pořádně byli. Uznávam pořádný kus dobře odvedené práce všech zůčastněných na tomto projektu. Ale není to už ono. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Moře, strýčku, proč je slané? - standardní práce (***); Tři sestry a prsten - výborná černohumorná bajka a nekonečných možnostech ženské manipulace a nekonečných možnostech mužské submisivity (*****); Hrbáči z Damašku - výtvarně nejoriginálnější Klimtův styl, exotické prostředí přitahující pozornost, nevýrazný příběh (****); Paleček - standardní práce (***) ()

Reklama

Reklama