Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Tommyho Johnsona, kterému je něco přes dvacet a jediné pro co žije jsou víkendy. Jeho víkendy vyplňují náhodný sex, drogya občas se někde s někým porvat. Vlastně kdekoliv a s kýmkoliv. Tomyho život se odehrává mezi bitkami a sexuálními scénami. Obsese z násilí u něj pomalu přechází v noční můra a Tommy se dostává do stavu, kdy se sám sebe ptá, jakou cenu má jeho život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (184)

baruss 

všechny recenze uživatele

Možno by sa tento film obyšiel aj bez komentára. Ale to by nemohol byť pre mňa strašlivým sklamaním. Z dvoch "rovnomenných filmov" som skôr zhliadol amercikého mladšieho bratčeka. Hooligans s Eliahom Woodom (takzvané Green Street Hooligans). Bol to pekný film. Nie však o ňom som chcel. Po zhliadnutí amerického filmu o futbale a chuligánoch som mal zmiešané pocity. A keďže ako správny ultra fan navštevujem futbalové zápasy a z času na čas mám nutkanie si aj zabékať, dostal som avízo o filme Hooligans... V požičovni ma tento film vždy lákal, ale nejako som nikdy nemal náladu požičať si film s lebkou na obale... Po tomto avíze (geniálny film a iné superlatíva padali) som začal zháňať.. Zohnal som...Pol roka som čakal na tú správnu náladu, kedy si konečne film zapnem. chyba prechyba ! ! ! film sa mi absolútne nepáčil, celý bol nejaký podivný, akoby bez dejovej línie a s futbalom nemal nič spoločné. Film absolútne nezachytáva realitu futbalového chuligánstva, tvári sa drsne, absolútne sa mi nepáči. Degraduje celý futbal.. Kludne sa ten film mohol volať Fight Club. Tie podivné sny.. Tie podivné sny majú s chuligánstvom veľmi málo spoločného... Nechápem čo kto na tom vidí, hlavne ľudia čo sa pohybujú do futbalu, ultras, hooligans.. Ďaleko lepšia v tomto smere príde americká "hračka" s Eliahom Woodom. A ešte jedna úsmevná zaujímavosť... Tak ako aj vo filme Green Streeet Hooligans, kde bol úhlavným rivalom West Hamu - Millwall, aj v tomto filme je úhlavným nepriateľom Chelsea - Millwall. V oboch filmoch sa stratnú v FA cupe a hrá sa na ihrisku Millwallu. V oboch je to finálne bitka... : )) (zdá sa mi málo pravdepodobné, že by oba kluby mali úhlavného nepriateľa Millwall, aj keď všetko je možné, veď všetko sú to mestské časti Londýna).. A NEDÁ MI NEZAKONČIŤ VETOU: a možno sa o futbale dobrý film ani natočiť nedá.. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Football Factory je vlastně jen přehlídka exotů a vypatlanců, jejichž IQ se pohybuje na hranici neandrtálců, tedy zhruba jako u hráčů Manchesteru United. Po celou dobu jsou k mání dialogy tak vulgární, že i já, politováníhodný starý dlaždič, jsem se občas červenal :). Střídání scén rvaček, násilí a fetování je až téměř fádně pravidelné, o nějaké konstruktivní zápletce pak zde nemůže být ani řeč, pač je to celé prakticky jen sešroubované z volně navazujících scének ze života právě těchto bezduchých existencí a nakonec ani "filozofické" vsuvky ústředního hrdiny nad smyslem života na mě příliš nezabraly. Takže z filmu jako celku mám docela rozpačité dojmy.Proč tedy nadprůměrné hodnocení? Jednak jsem obrovský fanda fotbalu,anglické ligy především. Jednak Footbal Factory naplno vystihl atmosféru života Hooligans, je to trefně syrové, drsné a nekompromisní a především živelně britské. Jednak se tu autoři s ničím a s nikým nemažou, tak jak to funguje v reálném životě. Jednak to má spád,šťávu a vůbec to nenudí. Jednak tu jsou výrazné a nenudící postavy,které vynikly i díky skvělým hercům. A především, celý film pojednává o fanoušcích božské a pro mě nedotknutelné a neporazitelné (tedy většinou neporazitelné) Chelsea, takže já osobně nemám co řešit 8D ! Já si zkrátka myslím, že ikdyž Football Factory po filmové stránce příliš nefunguje, má hodně co nabídnout a především, dokáže pobavit. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Danny Dyer ve své (nejspíš) nejvýraznější roli ztvárnil (velmi sugestivně) fanouška z tvrdého jádra fotbalového klubu FC Chelsea jménem Tommy Johnson, jenž je jakýmsi alter-egem Johna Kinga, autora knižní předlohy. Přestože film nemá víceméně žádnou výpovědní hodnotu (a ani se nesnaží mít), jeho akční tempo a vtipné hlášky všech zúčastněných z něj dělají pravděpodobně nejpovedenější snímek z prostředí fotbalových chuligánů. Bitky jsou natočené celkem přehledně a „líbivě“, děj filmu vás tak vtáhne do tohoto sugestivního světa, jehož středobodem je rozbít držku fanouškům konkurenčního týmu. Pro všechny ostatní, které tato problematika (a fotbal celkově) nechává chladným, nejspíš průměrný film, pro mě osobně však jeden z těch nejoblíbenějších. Danny Dyer je prostě borec (jenž své zkušenosti, jakožto letitý fanoušek West Ham United, prodal i v zajímavém dokumentárním cyklu „The Real Football Factories“). ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hlášky: Tommy Johnson: - "Není na mně nic zvláštního. Jsem jen další znuděnej chlap před třicítkou s mizerným zaměstnáním, kterej žije jen pro víkendy. Náhodnej sex, zředěný pivo, šizený drogy. A čas od času někomu vykopu duši z těla." & Tommy Johnson: - "Můj děda Bill Farrell nás naučil pít. Vykládal nám historky o válce, o tom jak bojoval, aby Británie byla Velká. Podle něj byly bitky na fotbale sranda v porovnání s válkou s Němci. 'Válčili jsme s nimi na plážích, bojovali na březích...' I když se opakoval, v jednom měl pravdu. Jsme ostrovní rasa. V tomhle jsme nejlepší. Není to o barvě kůže, ale o tom pocitu stát v první linii. Je to fakt, mě prostě baví se rvát." & Tommy Johnson: - "Jeden ze starý party už se nevrátí. Bright dostal sedmičku a koule mám tak nakopaný, že příštích pár měsíců budu rád, když se vychčiju. Po tom všem se fakt musíte ptát sami sebe, jestli to stálo za to. Jasný že kurva stálo!" ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Co se filmu nedá upřít je ta správná fotbalová slangová mluva. Slovníček fanoušků Chelsea je přesně takový jak jsem si ho představoval. Ale co je veliký nedostatek, je naprostá absence fotbalového prostředí. Nikde žádný náznak toho, že jde o fotbalové fandy, za celý film se tak nepodíváme ani na minutku na zelený trávník. A to vzhledem k tomu, že se jedná o fotbalové fanoušky, i když poněkud radikálně smýšlející, je zkrátka veliká chyba. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (15)

  • Rod hraje ve filmu v jedné scéně hru "Grand Theft Auto: Vice City", kterou produkuje firma Rockstar Games. Jde o společnost, která se podílela na produkci filmu. Danny Dyer mimo jiné pro ně namluvil i hlas Kent Paula ve této hře. (don corleone)
  • Vlajka fanoušků Chelsea, která visí na zadním skle autobusu byla údajně autentickým dárkem jednoho z bývalých členů tvrdého jádra Headhunters. Nick Love ji použil, i když je ní zobrazen Totenkopf. (don corleone)
  • Poslední film, ve kterém se objevil herec John Junkin, který hrál postavu Alberta. (don corleone)

Reklama

Reklama