Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Tommyho Johnsona, kterému je něco přes dvacet a jediné pro co žije jsou víkendy. Jeho víkendy vyplňují náhodný sex, drogya občas se někde s někým porvat. Vlastně kdekoliv a s kýmkoliv. Tomyho život se odehrává mezi bitkami a sexuálními scénami. Obsese z násilí u něj pomalu přechází v noční můra a Tommy se dostává do stavu, kdy se sám sebe ptá, jakou cenu má jeho život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (184)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda násilí, rasismus, fanatismus a tak nechť mi Nick Hornby, který ve své knize Fotbalová horečka (nemající s tímto filmem nic společného - kromě fotbalu:-)) smutní nad romantikou a čistotou fotbalové duše neviděnou pro výše jmenované symboly prezentující hooligans, promine, ale lidi, kteří jsou schopni se povraždit jen proto, že "zmrdi" fandí jinému klubu než "mamrdi", nikdy nepochopím a skrze filosofii "o víkendu chlast, nahodilý sex, něco do rypáku, někomu rozbít držku ..... to stojí za to" se k půvabům fotbalu propracuji jen velmi těžko. Nicméně to, že film nesoudí, ale ani neoslavuje, jen předkládá a "diváku, smaž se v tom, jak umíš" , se mi líbí. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

V sobotu odpoledne dělají různí lidé různé věci. Někteří si vyjedou na výlet, někteří navštíví příbuzné, někteří vyrazí za sportem a no a někteří se opijí do němoty a pár lidem zlomí čelist. Nejlépe fanouškovi nenáviděného fotbalového týmu. Ale o fotbal tady vůbec nejde, ten je pouhou záminkou. Záminkou k zábavě natolik prostoduché, že s jejími vyznavači ani nelze sympatizovat. Pochopitelně pouze nepatříte-li k nim. Hodnotový žebříček takového obyčejného chuligána by možná sestával z těchto položek: násilí, násilí, násilí, alkohol, drogy, sex, práce, rodina. Film o podobných lidech se pak těžko vyhýbá sexismu, rasismu i zobrazení násilí samotného. To je v Hooligans podáno poněkud sterilně, nevzrušivě, pořádnou ránu, po které by následoval praskot lebky, neuvidíte, střihač je v tomto ohledu velice opatrný. Vypatlanost hlavních aktérů je patrná z jejich chování i omezené slovní zásoby, herecky jde o lepší průměr. Celkem zdařilá je režie, akorát se místy až příliš úporně snaží napodobit styl Trainspottingu (např. vnitřní monolog hlavního hrdiny). S čím jsem však měl největší problém nejen u těchto chuligánů, ale i u těch ze Zelené ulice (otřesně nevydařený počin s Frodem Pytlíkem), byla jakási morální lhostejnost. Jakoby se tvůrci snažili říct: „ať se mlátí, blbečci, to není naše starost“, s čímž se však nehodlám spokojit. Kde je nějaké ponaučení? Nějaký varovně zdvižený prst? Hooligans se snaží zavděčit všem stranám, následkem čehož jsou filmem zoufale krotkým a pro náhled na danou tématiku nikterak přínosným. 65% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Průměrný film o trochu radikálnějších fanoušcích fotbalu, pro které se fotbal stává něčím víc a pro který jsou ochotni, když ne umřít, tak rozhodně krvácet. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Typicky britské (vyzněním, výstavbou, nasazením...) drama o životě fotbalových ultras, které režisér Nick Love pojal jako trochu širší zamyšlení se nad hodnotovou krizí muže v současné západní společnosti a vlastně i jako možnou anglickou odezvu Fincherova Klubu rváčů. Hlavní hrdina, třicátník, kterému se nelze realizovat v práci a jehož neuspokojuje maloměstský způsob života ani s tím související soubor životních hodnot, se nedokáže vymotat ze stereotypu životního cyklu, v němž v podstatě jen celý pracovní týden přežívá v očekávání víkendu a zvláště sobotního fotbalového zápasu, který je jedinou adrenalinovou aktivitou v jeho životě. Generace dědů, ke kterým se stále ještě vzhlíží jako k hrdinům, si adrenalin aktivovala ve druhé světové válce, generace otců si své nízké pudy mohla stimulovat v dosud politickou korektností nesvázaných 70. a 80. letech minulého století, dnešní generaci zbyly jen rvačky před fotbalovými zápasy. Fenomén hooligans stojí sice na samém okraji společnosti, ale výše nastíněný problém má obecnější platnost - současná generace mužů je ve skutečné krizi, stejně jako hrdina tohoto filmu... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takovejhle filmů už jsem viděl spoustu a prostě se mi líběj. Footbal Factory splňuje standard. Největší vtip je, že se ve všech těchto filmech střídaj furt ti samí herci. Football Factory má ale k dobru linii s důchodcem veteránem, která se mi moc líbila. Fakt jsem se smál, jak tam sám hulil to obří brko. Bitky jsou tu dobrý, ale na Rise of Footsoldier to nemá a třeba takovej Cass má zase lepší hrdiny. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO JINÝHO CHCETE DĚLAT V SOBOTU?.…“ /// Ostrovní rasa a její potřeba zažít něco jako pocit, stát v první linii. Chlápci (různýho věku), co se kopou pro zábavu do hlavy. Sociální drama s fotbalovým podtextem, kterýmu se daří vystihnout podstatu charakterů. A navíc se chystá mač Chelsea – Millwall. Policajti zrušili dovolený… Něco jinýho než Cass, v něčem podobný Rise of the Footsoldier, ale myslím, že kniha musí říct daleko víc. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,The Football Factory“, kterou napsal v roce 1977 John King, jsem nečetl. 2.) Mívám vize, jak ležím s rozmláceným ksichtem v podchodě... 3.) Thx za titule ,,Jardai2“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Ivor Guest: 1. What A Waster ,2. Going Underground ,3. Rock & Roll Machine ,4. Hunted By A Freak ,5. Swastika Eyes ,6. House Of Jealous Lovers ,7. You're Fit But You Know It ,8. Miss Lucifer ,9. Watermellon ,10. Stumble & Fall ,11. Borstal Breakout ,12. Tunnel Vision ,13. You're The One For Me ,14. Now Is The Time ,15. Bulletproof ,16. Dogzilla ,17. Ever Fallen In Love , ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nejspis to je nejlepsi film takovyhleho typu, ale zase ze by to bylo na 5*, to ne. Jediny co mi vadilo je, ze tady je banda opet zachycena, kdyz uz de do sracek a ne na vrcholu "slavy". Taky jsem cekal, ze tu bude nejaky fandeni fotbalu, ale to ne, parkrat zarvou nazev klubu, ale jinak vypadaj jak normalni banda fetaku co se rada rve. Aspon ze herecky vykony jsou hodne dobry, takovy civilni, i kdyz tu nehraje zadna hvezda. Kamera mi prisla taky hodne dobra a cely to je ladeny trochu do sediva. Bitek tam mohlo bejt vic, ale ty co tam sou, sou slusny a perfektne udelany. Akorat to je trochu zmateny, protoze neni obcas videt, kdo ke komu patri. A taky mohli bejt vic drsnejsi, sice se rubou hlava nehlava, ale ze by tam nekde moc cakala krev to ne, jen tak decentne. A to jak se hlavni postave furt zdalo o nakym klukovy a jak ho skopou tak to tam bylo takovy zbytecny. I kdyz vsichni furt rvou sprostarny a machrujou jaky sou to drsnaci, tak mi to prislo spis jako cerna komedie, protoze mnohem vickrat sem se smal nez abych byl nejak napnutej, ale vubec mi to nevadilo. Nejlepsi na tomhle filmu je hudba, protoze ta je skutecne bezchybna, skvele dotvari atmosferu a vyplnuje dej. Diky ni davam o * vic. U tohohle filmu jsem se vubec nenudil, protoze celej je v docela slusnym tempu a i kdyz to neni nejake mistrovske dilo tak urcite stoji za skouknuti. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Obdoba našeho Non Plus Ultras, ale daleko lepší a mnohem líp propracovaný. jestli budete čekat že uvidíte nějaký bitky na stadionu nebo záběry ze zápasů, tak se mýlíte, fotbal je tam jenom jako záminka výjezdu do nějakýho města a někomu tam rozbít pořádně hubu, nejlépe hooligans toho druhého klubu. Celej film je vlastně vyplněn různejma malejma bitkama a čeká se na tu pořádnou finální bitku s největším nepřítelem z millwallu a ta stojí za to. Všechny bitky jsou udělaný celkem reálně, občas se objeví i rozkopnutí držky a nějakej ten rozmlácenej ksicht a do toho hraje skvělá muzika a dokonce je tam i nějakej ten děj a někdy i vtipný scény, což film příjemně zpestří. Možná to neni úplně na plný hodnocení, ale mezi sportovníma je to jeden z nejlepších filmů a ještě ten vostrej konec. "Koule mam natržený takže si nejmíň měsíc nevrznu. Po tom všem by se člověk měl zeptat sám sebe jestli to stálo za to. Jasně že stálo!" ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Casual sex, watered-down lager, heavily cut drugs. And occasionally kicking fuck out of someone.“ Víkendový rituál kolektivní sounáležitosti. Cyklus, který je tvořen dobou. Dobou, co tvoří Hooligans.. Nick Love neobhajuje, neobžalovává, nevynáší soudy a přitom není pravda, že by nabízel jen nezúčastněný pohled s koncem ala British History X, či nenutil k zamyšlení (viz. linie s dědou válečným veteránem). Kdo není ostrovan, těžko to pochopí.. Kolikpak dneska vlastně hrála ta naše Chelsea..? ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Myslel som, že ak má byť toto spracovanie bez zbytočného dejového zamotania, bude oproti 'Green Street Hooligans' aj reálnejšie, surovejšie a tým aj zaujímavejšie. No mýlil som sa. Ostalo to len pri tej syrovosti a surovosti. Film aj keď sa snaží vyvolať nejaké city a napätie, tak sa mi to akosi nedarí a ani postavy si diváka nenaviažu. Je to proste len jeden zaujímavý pohľad do týchto firiem, pár slušných od*ebových hlášok a to je tak asi všetko. 65%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Předpokládám, že tento film byl u kritiků i diváků velmi úspěšný, poněvadž filmy o choromyslných (dementech) úspěšné bývají. Toť snad výstižně podaný můj názor na tuto nižší formu lidí a problémy s nimi spojené. Strašně rád bych se o tomhle rozepsal na několik stran, ale to si zas můj koment nikdo nepřečet. Jinak film velmi pěkně natočený, přesvědčiví herci i ta správná atmosféra. Sice film asi neposkytne těmto chorým mozkům žádné ponaučení a asi ani zatím nedefinované mladší vrstvy nepřinutí k hlubšímu zamyšlení, ale i tak jsem spokojen. Možná i ten závěr mohl být trochu pesimističtější a mravokárnější. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Spojit téma odvrácené strany fotbalového fandovství s existenční krizí několika málo hrdinů se povedlo na jedničku. Parta ostřílených chuligánů přežívá od zápasu k zápasu, od bitce k bitce. Zbytek času vyplňuje koksovými mejdany či balením holek na potkání. Zdánlivá všeobecná idylka je však nahlodávána individuálními problémy, které se snaží každý řešit po svém. Ať už jsou to halucinogenní vize o smrti kamaráda, ztráta respektu ve skupině nebo neschopnost vést normální rodinný život, východisko je jen jediné – další rvačka, v níž starosti jdou stranou. Nick Love obratně pospojoval prázdné osudy lidí s adrenalinovým náporem bitek, u kterých by tvůrci Non Plus Ultras mohli jen tiše brečet. Holdujete-li fotbalu s tím pravým entuziazmem, připočtětě si hvězdičku navíc. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na otázku: "PREČO ?" dáva ten film uspokojivú odpoveď. Nezahrabáva sa v zbytočnom filozofovaní, ale ukazuje rôzne figurky (zväšča dosť ubolené) ulietavajúce na hromadných bitkách. A to celkom vierohodne, odeté do kvalitného audivizuálneho spracovania. Stálo ti to za to ? Stálo ! ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Football Factory" je snáď jediný film za posledných desať rokov z produkcie Veľkej Británie, ktorý by som mohol pozerať stále dokola. Výborným spôsobom zachytáva život anglických futbalových Ultras. Ano, zachytáva, mapuje, predkladá i nezasveteným divákom atmosféru aká panuje medzi chlapmi, pre ktorých je najväčším povyrazením ísť cez víkend z niekoho vymlátiť dušu. Nemoralizuje, ani sa nejak nesnaží to hlbšie riešiť. Čo je len dobre. Oi!, Oi!, Oi! "Footbal Factory" je výborný filmový zážitok, a nie len pre chuligánov. ***** ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědav, co tohle bude. A stalo se to, co jsem čekal. Nebavilo mě to. Tři hvězdy dávám za zpracování. Násilí mezi fanoušky vážně neholduji, a jelikož to zde bylo po celou dobu filmu, aniž by se poukázalo na něco jiného, tak mě to rozhodně nemohlo zaujmout. I když on už samotný žánr filmu není nic pro mě... ()

petero 

všechny recenze uživatele

Oproti podobným a novším Green Street Hooligans (2005), to má lepší scenár, réžiu, hudbu, zápasy (bitkárske) a sympatickejšie herecké výkony. Každý nech si vyberie. ()

Reklama

Reklama