Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Disneyho úspěšný animovaný film Herkules je plný zábavy, fantazie a dobrodružství. Mladý smrtelník Herkules je obdařen nadlidskou silou a chce dokázat svému otci Diovi, že je takový hrdina, který se může opět stát bohem. Na jeho cestě za hrdinstvím jej doprovázejí věrní přátelé – létající kůň Pegas a osobní trenér Phil. Je tu ale ještě bujarý a vznětlivý darebák Hádes, který plánuje převzít vládu nad Olympem a ztěžuje tak Herkulovi jeho cestu, jak jen to jde. Herkules se musí rozhodnout mezi legendární silou a láskou k řecké krásce Meg. Jen díky cenné lekci, že důležitější, než síla nadlidská, je pouze síla jeho srdce, se Herkulovi podaří zachránit Olymp a upevnit si své místo hrdiny. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (22)

  • Když Hercules nadzvedne sloup, který zavalil Meg, lze v anglické verzi následně slyšet zvuk „žuchnutí“ sloupu o zem. V české verzi však tento zvuk chybí. (Marsu88)
  • Poté, co Hercules poprvé odsekne Hydře hlavu, Hádés prohlásí, že to byl zatím poločas. Tuto větu pronese právě v momentě, když je film v polovině své délky. (Marsu88)
  • Scéna, ve které se malý Herkules vypořádá s přisluhovači boha Háda, kteří na něj v podobě hadů zaútočí, je odkazem na mytologický příběh o tom, kterak malý Herkules (Héraklés) uškrtil dva hady, které na něj poslala Héra, což bylo prvním důkazem jeho božského původu a síly. (vojtaruzek)
  • V tomto filmu je bohyně Héra vlastní milující matkou Herkula, v mytologii je jeho macechou a jedním z úhlavních nepřátel. Héra se nikdy nedokázala smířit s poněkud záletnickou povahou Dia, svého manžela a Herkulova (Héraklova) otce. (vojtaruzek)
  • Na filme sa začalo pracovať už v roku 1994. (Greenpeacak)
  • Hoci film rozpráva o gréckych mýtoch, je použité rímske meno Hercules, pričom jeho grécky ekvivalent je Heracles, tak ho totiž nazvala Diova manželka, Hera. (Carol Pifková)
  • Uvažovalo sa na tým, aby členky dievčenskej skupiny Spice girls naspievali scény s Múzami. (Carol Pifková)
  • Lev, ktorého Hercules poráža a neskôr s jeho kožou pózuje, je Scar z predchádzajúceho projektu Disney, cenami ovenčeného Levieho kráľa (1994). (Kacenka_)
  • Vo filme sa uplatnila počítačová technológia CGI, ktorá uviedla do pohybu najprv jednohlavú (1 244 bodov) a napokon 30-hlavú príšeru - Hydru (23 392 bodov). Len zladenie pohybov jednotlivých hláv a ich spojenie s pohybom tela by 15 animátorom ručne trvalo dva roky. (curunir)
  • Na vizuálnych efektoch pracovalo 108 animátorov. (curunir)
  • 41 umelcov ručne namaľovalo 1601 pozadí. (curunir)
  • Na animácii filmu sa podieľalo 906 umelcov. Tento počet zahŕňa i 100 pracovníkov štúdia v Paríži, kde vzniklo asi 10 minút filmu (cesta do podsvetia). (curunir)

Související novinky

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Reklama

Reklama