Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kráska a zvíře je jeden z nejuznávanějších a nejvíce ceněných animovaných filmů všech dob, který vás zaručeně uchvátí. Sledujte dobrodružství chytrého děvčete Belle, které se ocitne v honosném sídle prince proměněného v nestvůru. Za pomoci kouzelného zámeckého osazenstva se Belle naučí jednu podstatnou věc – že krása vychází zevnitř. Vstupte do magického světa, zaposlouchejte se do nádherné hudby a sledujte klasický příběh, který vás okouzlí jako nikdy předtím. Pohádka Kráska a zvíře získala dva Oscary – za nejlepší hudbu a píseň – a jako první kreslený snímek v historii byla nominovaná na Oscara v kategorii Nejlepší film. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (55)

  • Předměty, ve které bylo proměněno služebnictvo prince, souvisí s jejich jmény. Lumiere byl proměněn ve svíci (latinsky lumen = světlo), Cogsworth v hodiny (zde byla patrně použita zkomolenina z anglického clockwork = hodiny) a paní Pottsová v čajovou konvici (anglicky pot = konvice). (Nick321)
  • Na začátku filmu, během vyprávění o princi, je zde vitráž, na které je znázorněn princ a pod ním je jeho erb, kolem něhož je latinský nápis: „Vincit qui se vincit.“ Znamená to: „Dobývá, kdo dokáže porazit sám sebe,“ tedy dokázat nejprve zvítězit nad svými emocemi a schopnost sebeovládání, což je smyslem celého příběhu a klíčem k princově vysvobození, aby díky tomu dokázal milovat a být milován. (Nick321)
  • Lumière v písni „Buďte host!“ zpívá: „Nejmíň roků deset, nikdo než prach si tu nesed.“ To tedy znamená, že princ byl zaklet ve zvíře, když mu bylo nejvíce 10 let, protože kouzelná růže má opadat do jeho 21. narozenin. (jamedusa)
  • Snímek byl Americkým filmovým institutem v roce 2008 zařazen na 7. místo v žebříčku nejlepších animovaných filmů. (TheDude)
  • V roce 2012 byl film znovu uveden v kinech ve 3D verzi. Převedení do třetího rozměru přišlo na 10 milionů amerických dolarů. (Terva)
  • Popová verze písně "Kráska a zvíře" v podání Céline Dion a Peaba Brysona, která byla vydána na soundtracku k filmu, se stala mezinárodním hitem. (Terva)
  • Film měl nesoutěžní premiéru na filmovém festivalu v New Yorku v září roku 1991, kdy bylo dokončeno pouhých 70 % filmu. (Terva)
  • Konvice paní Potts je použita také ve filmu Tarzan (1999), v kempu Jane. (Mr.Critic)
  • K dosažení pestřejších barev byly podruhé v historii použity počítače, to pak ovlivnilo řadu dalších filmů. (M.B)
  • Ve snímku byla poprvé skloubena klasická animace s 3D animací. Konkrétně se tak stalo ve scéně se záběrem průletu nad tančícím párem v obrovském sále. (Say)
  • Jde o historicky první animovaný film, který v amerických kinech překročil hranici 100 milionů dolarů. (Pumiiix)
  • Pre zviera z rozprávky bola inšpiráciou podobizeň mnohých zvierat: Má nohy vlka, telo medveďa, hlavu byvola, obočie gorily, papuľu diviaka a chvost psa. (metal.storm)
  • Animovaný snímok obsahuje 284 chýb čím si vyslúžil prvé miesto v rebríčku najchybovejší animovaný film v doterajšej histórii. (Raccoon.city)
  • S autorstvom príbehu o Kráske a zvierati je to pomerne komplikované. Rozprávka samotná je veľmi stará, prvú ucelenú podobu jej dala až Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve a časopisecky ju vydala v roku 1740. Šestnásť rokov potom sa k jej materiálu dostala Jeanne-Marie Leprince de Beaumont a upravením zápletky dala príbehu jeho dnešnú podobu. (unclejack)
  • Modelom pre Krásku bola, podobne ako u morskej víly Ariel, scenáristka a producentka Sherri Stoner. Obidve postavičky majú jej typické gestá, napríklad si odfukujú z tváre neposlušný prameň vlasov. (krasomama)
  • Hlasom Krásky sa stala herečka a speváčka Paige O'Hara, ktorá porazila v konkurze 500 uchádzačiek. Mala vtedy 30 rokov a uspela najmä vďaka svojmu hlbšiemu a dospelejšiemu zafarbeniu hlasu. Tvorcovia chceli, aby Kráska mala dušu staršiu, než je jej skutočný vek. (krasomama)

Související novinky

Disney100: Koncert

Disney100: Koncert

27.03.2023

Oslava 100. výročí která se nebude nikdy opakovat, proběhne přesně na den po sto letech od chvíle, kdy bratři Disneyové založili nejslavnější studio animovaných filmů na světě. Velkolepá narozeninová… (více)

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Princ Krasoň dostane vlastní film

Princ Krasoň dostane vlastní film

08.07.2015

Minulost i budoucnost patří disneyovským princeznám. Došlo na ně v Popelce i v Čarovném lese, v Krásce a zvířeti nebo v Mulan pak brzy uvidíme další. Mezi filmy o odvážných dívkách ale u Disneyho… (více)

Reklama

Reklama