Reklama

Reklama

Plameny

(festivalový název)
  • Česko Sholay 3D (festivalový název) (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární parafráze na americké westerny o dvou zlodějích, které si najme bývalý policejní důstojník, aby pomstili jeho rodinu. Hit, který vydělal 50 miliónů dolarů a založil tradici postav „rozhněvaných mladých mužů“, které se staly vzorem pro celou generaci mladých Indů. (oficiální text distributora)

Recenze (10)

majo25 

všechny recenze uživatele

S tým dobrodružným žánrom je to riadne prestrelné. Film by som ohodnotil ako akčnú drámu, aj toho krimi je tam minimálne. Nemal som veľké očakávania a bol som plne pripravený na spevácke árie. Aj preto som ostal milo prekvapený, že to bolo takmer plnohodnotne pozerateľné - akcia bola podarená, duo hl. postav sympatické, fungujúci príbeh, humor vcelku vtipný (scéna pripitého Veeru-ho na vodnej veži bola super) a spevácke pauzy pretrpiteľné. Dokonca aj chlapácke reči nevyzneli trápne. Brutálna stopáž nešla prelúsknuť na jedenkrát, pri niektorých scénach som sa zasa prichytil, že pomaly usínam. V jednej veci by sa mal ale Hollywood od Bollywoodu učiť....tam, kde holywoodsky hrdina pri siedmych výstreloch zabije 6 záporákov, tak bollywoodsky hrdina pri tom istom počte výstreloch zabíja všetkych siedmych záporákov. Amíci majú ešte na čom popracovať. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Hodne starý film, hodne dlhý film, ale vyhli sa typickým klišé tej doby, je vtipný, akčný aj trochu smutný. Autori sa evidentne inšpirovali westernom, v istých okamihoch som čakala odkiaľ vyskočí Winnetou. Dharmendra aj Amitabh v mladom prevedení boli skvelí. Hudba vynikajúca aj keď mi nedá podotknúť, že je škoda nepreložených piesní v titulkoch. Pieseň Mehbooba je naozaj pecka... ()

Reklama

Davered 

všechny recenze uživatele

Kultovní indický western, zřejmě "největší" bollywoodský film všech dob. Spousta akce, romantiky, napětí i humoru. Neskromná stopáž je tentokrát spíše předností než slabinou. V písních se objevují i západní motivy, které - stejně jako výborná taneční choreografie - vybočují z bollywoodského standardu. Jediným záporem je pak nepříliš velká originalita, kdy většina scén vykrádá americké klasiky (Sedm statečných, Diktátor, Tajemství Santa Vittorie, Frigo na mašině,...). ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tak som konečne zhliadol najslávnejší bollywoodsky blockbuster, niečo čo pre Indov znamenalo to, čo pre Amíkov STAR WARS. Niečo, čo sa vymykalo komerčným merítkam a stalo sa kultúrnym fenoménom. A musím uznať, že aj napriek silnému ázijskému cíteniu, je to západ ako hrom. A v poslednej hodinke obsahuje naozaj niekoľko nezabudnuteľných scén ( napr. tanec pre záchranu milého, či finálnych 15 min kedy plakala zrejme celá India ). Ku tejto kinematografii zatiaľ nie som celkom zhovievavý a SHOLAY je jeden z mála progresívnych filmov, ktoré ma zaujali. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nerozdělitelní kamarádi Jai a Veeru přijíždějí do jihoindické vesnice ležící vprostřed vyprahlé krajiny, aby vyprášili kožich prohnilému zlosynovi Gabbarovi. Že budou mít v mezičase dostatek sil k veselému skotačení a svádění místních krásek, snad ani není třeba dodávat. Pro toho, kdo si dokáže užít i diskutabilní humor drožkářky Basanti a ne vždy umné kombinace vážných a humorných scén, je Sholay horkým kandidátem na film jeho života. Pro ty méně tolerantní jsou tu stále charizmatičtí herci, vydařené honičky, okázalé citace westernových klasik a hlavně dostatek zábavy. Samotné přesazení westernu do prostředí (v době natáčení) současné Indie a jeho obohacení o tradiční bollywoodské propriety je překvapivě zcela funkční. Uznání si bezpochyby zaslouží i zkušená režie Rameshe Sippyho, který ve své době patřil k řemeslně nejzručnějším indickým filmařům - to se ponejvíc projevuje v akčních scénách, jaké v Bollywoodu 70. let v podstatě neměly konkurenci. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Po uvedení snímku do kin jej kritici předem prohlásili za propadák a nazvali jej „nepovedenou imitací westernu“, nicméně se brzy ukázalo, jak se mýlili. Z filmu stal obrovský hit, který se například v jednom bombajském kině hrál po dobu téměř pěti let, obdržel mnoho ocenění a po uvážení inflace je také nejvýdělečnějším indickým filmem všech dob. (Niktorius)
  • Film pomohl ke slávě vesnici Ramanagara, ležící nedaleko Bengalúru (svazový stát Karnátaka), v níž se natáčel. Jedna z místních částí byla dokonce na počest režiséra přejmenována na Sippynagar. (Niktorius)
  • Sholay založil nový subžánr zvaný „kari western“. Žádný z jeho pokračovatelů se však již nedočkal takového úspěchu a nedávný pokus o remake přesazený do moderní doby, Ram Gopal Varma Ki Aag, skončil jako naprostý propadák. (Niktorius)

Reklama

Reklama