Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paříž 2010. Město je zdí rozděleno na ghetta, kde neplatí žádná pravidla ani žádné zákony. Mocnému gangu v Okrsku 13 se podařilo ukrást experimentální nukleární bombu. Damien, důstojník speciální policejní jednotky, a Leito, obyvatel okrsku 13, mají 24 hodin na to, aby nálož zneškodnili. (oficiální text distributora)

Recenze (539)

Matty 

všechny recenze uživatele

Devadesát procent zdejších akčních scén spočívá v tom, že někdo před někým utíká a utíká maximálně efektním způsobem, tzn. proskakuje úzkými škvírami, skáče ze střechy na střechu, odráží se ode zdí apod. Aktivní parkouristé budou jenom tiše závidět a tajně doufat, že se jednou vypracují na podobnou úroveň jako David Belle a Cyril Raffaelli, kteří jsou přeci jenom více kaskadéry než herci. Háček spočívá v neexistenci jiného smyslu těchto akčních scén, než aby jednoduše byly a já se táži, když už tedy jsou, proč jich není víc? Nejlépe plný film? Když například padouši několik minut pronásledují oba borce městem, usilují jim o životy a následně je znenadání obklíčí a z plezíru jim nabídnou mírový výměnný obchod – nutně vyvstávají pochyby o legálnosti drog užívaných scénáristou, tedy samotným Bessonem. Pierre Morel působil dlouhou dobu jako kameraman (např. zmíněný Utržený ze řetězu) a pomocný technik, Okrsek 13 je jeho režijním debutem, nicméně je znát, že se učil od lidí, kteří svého řemeslu rozumí. Slovo „cool“ je uplatnitelné na naprostou většinu aspektů tohoto počinu. Zasazení děje do blízké budoucnosti bylo pak mazaným tahem producentů. Pár rozpadlých baráků v čemsi, co bylo kdysi Paříží, pár natuněných sporťáků a máte prostředí nenapadnutelné pro svou nezařaditelnost ze žádné strany. 70% Zajímavé komentáře: Lateef, genetique, SeanLSD ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Úplně geniální akční nářez, pro milovníky akčních filmů povinné stejně jako pro co nemají momentálně nad čím ohrnovat svůj intelektuální nosánek . Z toho začátku jsem byl na hadry, protože to jsem vážně nečekal. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Bessonův scénář je standardní snůškou přihlouplých keců o záchraně města, cti a jedné kočeny a politické agitování navrch je víceméně úsměvné, ale režisér Pierre Morrell dělá hotové zázraky a tak se snímek mění v non-stop akční nátěr, kde nejdelší mluvené intermezzo dosahuje délky deseti vteřin, aby hrdinové stihli utrousit nějakou tu ultracool hlášku a pak se následně vrhli do dalšího la parkourového inferna, kde se lezení po balkonech, skákání po kapotách a nějaké té střelby navrch divák po chvíli ani nebude namáhat dopočítávat. Pro diváckou sortu jednorázových konzumentů současného francouzského exportu maximální pecka. Nebudu se nijak bránit, bavil jsem se taky skvěle! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsme neviděl tak dobře natočenou reklamu na poloboha, který umí brutálním způsobem utíkat, mlátit lidi a nebýt k smíchu. Klidně bych to sestříhal na 20minut a děj mezi honičkami a střelbou bych vypustil. Výsledek by byl skoro stejný, jen by ten adrenalin nevyprchával ve slabších okamžicích, kdy místo boje zkusili někteří protagonisté mluvit. Takže čekám na svou vysněnou další reklamu, kratší, ještě přímočařejší a klidně bez děje.... Chci vidět krev! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na Okrsek 13 má smysl dívat se jen z jednoho jediného důvodu a tím je parkourový guru David Belle a jeho ryze civilizační městský sport či sportovně-gymnastické odvětví ,,Le Parkour", čili ,,umění pohybu překonávání překážek". Že Francouzi tyto filmy točit umí a točí je rádi, to je zřejmý fakt, viz třeba série Yamakasi, režisér Pierre Morel ovšem trochu rezignoval na vlastní podstatu parkouru a akcentoval většinou pouze jen jeho bulvarizovanou podobu plnou akčních salt a nesmyslných přestřelek, přesto se tenhle snímek od většiny běžné akční produkce liší, neboť podstata překonávání urbanistických překážek je vizuálně hodně vděčná, i když jde vlastně jen o jakési běhání a skákání po městě. O kvalitě scénáře či nějakém vyšším sdělení se asi nemá cenu bavit... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Když je scénář k akčnímu snímku sepsaný Bessonem, tak člověk neočekává žádné vtažení do děje. Je jasné, že půjde jen o to jak proti sobě poslat týpky co se stylově pomlátí, potažmo rozstřílí... O to více překvapí, že zde různé kecy a rádoby dějotvorné vsuvky tvoří dobře dvě třetiny stopáže. Akční pasáže jsou sice celkem vydařené a díky pouličnímu parkouru místy netradiční, ale chybí jim punc originality či nezapomenutelnosti. Prostě solidní laciné béčko, které se snaží být cool ve všech ohledech, ale není jím ani na vteřinu. Na druhou stranu, ovšem není trapné natož směšné, takže jde vlastně docela o úspěch. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Příběhově těžkej nesmysl, ale natočeno je to dokonale. Úvodní prohlídka čtvrti je megaefektní a následný parkourový scény a bitky do toho, no prostě pecka. Je vidět že francouzi se umem a efektností vyrovnaj američanům, v lecčem je i hravě předeženou. Akorát by to chtělo víc vypilovat scénář. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Paříž 2010. Kvůli narůstajícímu násilí vláda povolila stavbu izolačních zdí kolem nebezpečných čtvrtí. Damien je ten nejschopnější muž zákona. Záchranu lidských životů má v popisu práce. Plní jeden speciální úkol za druhým. Teď musí najít za 24 hodin časovanou bombu. Na cestu dostává nejlepšího průvodce - Leita..... . Od počátku se nikdo z ničím nepáře. Režie, kamera, zvuk, scénář do nás hustí to co chceme vidět. Svižná akce bez zbytečných keců, stopáž je plně dostačující. Francouzké akční béčko, které pobaví, ale... příště nevtupujte do 13. okrsku. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Bastide Donny, Da Octopuss a Damien Roques: 1. Hip-Hop Supermarché 2. Fin de Mission Casino 3. Hip-Hop Kidnapping Bombe 4. Cuban Calor 5. Sté Éléctro 2Heroes and Champagne 6. Résistant ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dva hlavní Herci i přesto, že nejsou příliš známí, tak předvádějí super herecké výkony a skvěle ovládají Bojové umění včetně s Parkourem ! Je to Pecka bezpochyb,ale na 5* mi tam chyběl nějaký ten zvláštní Moment, při kterém bych se zapotil či dostal husí kůži! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Naivní příběhem, k pousmání hereckými výkony ve vypjatých chvílích, ale díky krátké stopáži a dokonale nadupané akci s takovým nábojem, že byste si šli dát ránu taky. Bez vydechnutí a bez vyloženě slabého místa. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Omletý příběh, otřískané hlášky a béčkové kulisy, ale na druhé straně skvělá akce. Parkour v podání Davida Belleho je impozantní a Cyril Raffaelli efektně kombinuje techniky mistra Seagala s akrobacií ve stylu Tony Jaa. Nápaditá choreografie (made by Raffaelli) Vás zvedne ze židle a skoro donutí si otevřít okno a přeskočit na protější balkón. Bonusy na dvd obsahují krátký film "Mukiai" s vynikající freestyle akrobacií. Pro fanoušky pouličního parkouru povinnost, pro ostatní dynamická jednohubka se spoustou klišé. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, u kterých prostě vypnete a jen si užíváte parádní kaskadérské kousky dvojice David Belle a Cyril Raffaelli. Co se týče akce tak si nemůži stěžovat a i když je scénář opravdu hodně nekvalitní a tak po zavření obou očí dávám čtyři..... ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Pro nadšence parkour silná extáze, pro nenáročného diváka plně nabitý akční nářez. Nevšední zážitek z dílny Morela, bez pohledu na hodinky, bez ohledu na noční hodiny, Okrsek 13 vám nedovolí vydechnout. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"A teď si v příručce nalistuj stranu: Jsem v prdeli." Příběh je to jednoduchý, typicky bessonovsky přímočarý a mě zaujal snad jen tím, že se odehrává v no-go zóně, jejichž existenci oficiální místa popírají, i když existují jejich mapy či třeba aplikace No-Go Zone Premium. Jinak jde jen o propagaci parkouru a já se přiznám, že mě dost bavilo to skákání po domech, běhání po stěnách, přeskakování aut či dokonalý průlet okýnkem nade dveřmi. A jelikož jsem adrenalinový týpek, tak mě takový zážitek dokázal zvednout ze sedačky a donutil mě vyrýsovat si tělo dvěma kliky a jedním dřepem. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

>Mašíbl< ... Mám pocit, že s relevantním komentářem k téhle magořině musím počkat napříště. Tenhle film je prostě třeba vidět vícekrát, už pro ta artistická cvičení... ;-) Ty čtyři hvězdy proto jsou víceméně odrazem jakési mé patafascinace, cože je v současné postmoderní cinematotální popkultuře možné... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No dobře, děj to má fakt debilní a ještě k tomu je příběh tak na pul hodky roztáhlej na hodinu a ctvrt, jenže zrovna u tohohle filmu to naprosto nevadí, protože zbytek času ne-li i ten čas vyhrazenej na příběh je narvanej fakt pěkně vostrou akcí ve který je velkej důraz kladenej na nejrůznější skoky ala Tony Jaa, sice to neni až zas tak ultra drsný jako jsou filmy s Tonym, ale to co tam předváděj ty frantíci je fakt obdivuhodný, protože takhle rychlý a hbitý neasiaty sem sand ještě neviděl. Choreografie je taky slušná, i když bych uvítal daleko víc soubojů na úkor neústalýho efektního utíkání z baráků přes všemožný balkóny, střechy a jiný podobný překážky, který se daj překonat jen mega 20m skokem. Ale i tak sem se výborně bavil ()

choze 

všechny recenze uživatele

Besson se s touhle velmi pěknou přehlídkou parkouru pro jednou zase trochu vytáh. Choreografie a provedení akčních scén špičkové a celkem to odsýpá a baví. Jedna z úvodních scén, kdy policejní stanici před jejím uzavřením oblehnou gangsteři upomene na ÚTOK NA TŘINÁCTÝ OKRSEK od Carpentera a zbytek filmu pro změnu působí jako buddy verze Carpiho ÚTĚKU Z NEW YORKU (hrdina se v blízké budoucnosti vydává na časově omezenou záchrannou misi do izolované zóny, kde vládnou gangy, politický komentář, zde nepříjemně aktuální). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, Morelův o 4 roky mladší snímek Taken mi sedl více. Okrsek má hodně nabušený úvod a i dál pokračuje v dobře rozjetém tempu, ale poslední cca půlhodinovka (řekněme od toho naivního převádění peněz na účet či i přes zdrogování velmi schopnou sestru) sklouzává hlavně díky spoustě žánrových klišé až k průměru a mně osobně už neměla co nabídnout nebo čím překvapit. Navíc "parťákům" sice nechyběla pružnost, ale charismatu moc nepobrali. Škoda, chvíli jsem si myslel, že budu moc přiklepnout 4*, nakonec jen průměr. ()

Reklama

Reklama