Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2001 natočil izraelský scénárista a režisér film Asphalt Zahov, který se stal předlohou tohoto koprodukčního snímku. Děj je zasazen do jižní Indie do Keraly roku 1937. Britský plantážník si za nepřítomnosti své ženy začne románek s vdanou domorodou služebnou Sadžání. Díky příjezdu jeho manželky do Indie a také díky podezření podváděného manžela čeká všechny zúčastněné bolestná zkouška. (lenuse)

(více)

Recenze (17)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je důležité pro pány, aby měli plnou kontrolu nad svým… No, však uvidíte. Je to dobře natočené dryáčnické poselství: jeden Brit vyjeb.vá s jednou Indkou, stejně jako všichni Britové vyjeb.vají s celou Indií. Na druhou stranu, když vidím, jak si ve 20. století vesnická rada představovala soud a důkaz neviny, můžou být ještě rádi, že tam ty Brity měli. I film vlastně – nevím, jestli záměrně – ukazuje, že ze spojení Britů a Indů může vzejít i něco pozitivního, co přetrvá. ___ Charaktery britských postav jsou šablonovité, prokreslenější jsou role Indů. /13. 7. 2017/. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Výborný film, možná i Sivanův nejlepší. Audiovizuální lyrika oslavující autorovu rodnou zemi a jemně vykreslující charaktery postav splývá s vyprávěním o setkání dvou světů natolik působivě, že je takřka nemožné odtrhnout oči od obrazovky. Britská koprodukce se na snímku podepsala znatelně - pobíhá v něm nadměrné množství bílých sáhibů, angličtina silně převažuje nad malajalámštinou a ač se snímek odehrává v době revolučních nálad a záchvěvů vzdoru proti britským kolonialistům, není z něj vůbec cítit indický nacionalizmus. Vlastně se tam přímo říká, že Indové by neměli Brity vyhánět, ale naučit se s nimi spolupracovat, protože jim přináší mnoho dobrého. A koneckonců i co se postav týče, imperialisté ze západu vycházejí z případného srovnání lépe, neboť jsou velmi empatičtí, vyhýbají se násilí a v krizovém momentu dovedou odpustit, zatímco domorodci kolonizátory kategoricky odmítají, vyčleňují z kolektivu jejich sympatizanty a nadto olizují rožhavené lžíce, brblají něco o cti a nutnosti pomsty a vůbec jsou nějací divní a ulpělí na podivných tradicích. Tohle zmíněné dělení není ve filmu nijak zvlášť zřetelné a možná se tam dostalo omylem, ale i tak mi trochu vadí, jelikož tupí osobitost indického pojetí filmů. Ač je třeba uznat, že na technickém poli britský štáb filmu výrazně pomohl a postaral se o špičkovou audiovizuální kvalitu, přece jen budu nadále preferovat filmy čistě indické... ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Může se zamilovat britský sáhib ve čtyřicátých letech v Indii do krásné , vdané Indky? No ano, může, jenže je ženatý a románek vypluje na povrch. Brit je podnikatel, který buduje cestu džunglí, na svoz úrody čaje a koření.Dále je tu její kamarád z dětství a taktéž v jednom nejvyšší zaměstnanec bílé rodiny, která se též zkompletuje po příjezdu manželky a syna z Británie. Je tu láska, soucit, od každého něco. A nádherná Indie, se svými tradicemi, které Evropan nemůže pochopit a moc krásné melodie. Skvělé herecké výkony Rahula Bose a Linuse Roacheho. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jestli mě paměť neklame a kam až sahá, tohle je první indický film, co jsem viděl. A poučen informacemi, pořád jsem čekal, kdy odněkud najednou vyskočí tanečníci a začnou ve vztahu k ději zcela bezdůvodně tančit... A ono nic... Možná proto, že to nebyl zase až tak čistý indický film, ale hodně slušný doják na silném sociálně-kulturním pozadí. Každopádně obecně tendenční příběh (ovšem skvěle zasazený do daného prostředí) oplývá vcelku sympatickými postavami s obstojným obsazením (hlavně charismatický Rahul Bose a každým coulem úchvatná Jennifer Ehle) a poutavou kamerou. O prostředí nemluvě. Jihoameričani by o tom natočili minimálně pětisetdílnou telenovelu, Indům (s evidentně výraznou podborou Angličanů) na to stačil jeden celovečerák. 3,5* ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Cesty vytvořené lidskýma rukama vydrží i staletí, ale životní cesty jsou mnohdy nejen nestálé, ale i plné nástrah a bolesti."- Drama o lásce dvou lidí nejen z odlišných světů, ale i s jinými tradicemi a morálními hodnotami, které Santosh Sivan zasadil do nádherného prostředí jižní Indie. Chválím kameru za její úžasné záběry, byl to opravdu vizuální zážitek s krásnými scenériemi. A z herců mě zaujal zcela jednoznačně Rahul Bose, kterého budu chtít určitě vidět ještě v nějakém jiném filmu. K tomu moc hezký soundtrack a já strávila s Before the Rains prima chvíli. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama