Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2001 natočil izraelský scénárista a režisér film Asphalt Zahov, který se stal předlohou tohoto koprodukčního snímku. Děj je zasazen do jižní Indie do Keraly roku 1937. Britský plantážník si za nepřítomnosti své ženy začne románek s vdanou domorodou služebnou Sadžání. Díky příjezdu jeho manželky do Indie a také díky podezření podváděného manžela čeká všechny zúčastněné bolestná zkouška. (lenuse)

(více)

Recenze (17)

emma53 

všechny recenze uživatele

"Cesty vytvořené lidskýma rukama vydrží i staletí, ale životní cesty jsou mnohdy nejen nestálé, ale i plné nástrah a bolesti."- Drama o lásce dvou lidí nejen z odlišných světů, ale i s jinými tradicemi a morálními hodnotami, které Santosh Sivan zasadil do nádherného prostředí jižní Indie. Chválím kameru za její úžasné záběry, byl to opravdu vizuální zážitek s krásnými scenériemi. A z herců mě zaujal zcela jednoznačně Rahul Bose, kterého budu chtít určitě vidět ještě v nějakém jiném filmu. K tomu moc hezký soundtrack a já strávila s Before the Rains prima chvíli. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Výborný film, možná i Sivanův nejlepší. Audiovizuální lyrika oslavující autorovu rodnou zemi a jemně vykreslující charaktery postav splývá s vyprávěním o setkání dvou světů natolik působivě, že je takřka nemožné odtrhnout oči od obrazovky. Britská koprodukce se na snímku podepsala znatelně - pobíhá v něm nadměrné množství bílých sáhibů, angličtina silně převažuje nad malajalámštinou a ač se snímek odehrává v době revolučních nálad a záchvěvů vzdoru proti britským kolonialistům, není z něj vůbec cítit indický nacionalizmus. Vlastně se tam přímo říká, že Indové by neměli Brity vyhánět, ale naučit se s nimi spolupracovat, protože jim přináší mnoho dobrého. A koneckonců i co se postav týče, imperialisté ze západu vycházejí z případného srovnání lépe, neboť jsou velmi empatičtí, vyhýbají se násilí a v krizovém momentu dovedou odpustit, zatímco domorodci kolonizátory kategoricky odmítají, vyčleňují z kolektivu jejich sympatizanty a nadto olizují rožhavené lžíce, brblají něco o cti a nutnosti pomsty a vůbec jsou nějací divní a ulpělí na podivných tradicích. Tohle zmíněné dělení není ve filmu nijak zvlášť zřetelné a možná se tam dostalo omylem, ale i tak mi trochu vadí, jelikož tupí osobitost indického pojetí filmů. Ač je třeba uznat, že na technickém poli britský štáb filmu výrazně pomohl a postaral se o špičkovou audiovizuální kvalitu, přece jen budu nadále preferovat filmy čistě indické... ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Univerzálně platný příběh o tom, jak šťastně ženatý muž (tady anglický plantážník v Indii) si začne nezávazný románek s atraktivní místní vdanou ženou a jak souhrou nešťastných událostí vše tragicky vyústí a kolika lidem to ovlivní život. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se dočkala a po Maan Gaye Mughall-E-Azam se mi konečně dostal do rukou a před oči i tento film. Zase jednoznačný důkaz, že Ráhul Bos (Rahul Bose) je prostě stvořen pro dramata. S přijímáním rolí v komediích by měl být opatrnější. :-) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Takový ten indický film o krutém životě a nenaplněné lásce, který nečekaně končí monzunovým deštěm:-)) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byl parádní film. Nádherně barevný, s krásnou hudbou a fascinující kulisou džungle a hor. Určitě jsem nebyl sám, kdo by si tam uměl představit žití. Já tedy rozhodně ano. Ovšem jen jako bílý sáhib se zařízeným bungalovem s britskou vlajkou na stožáru .-). Když jsem se hned v úvodu dozvěděl, že se film odehrává v Indii, v roce 1937 - bylo mi jasné, že úvodní idylka se asi rozplyne. Jednak kvůli blížící se válce i indickým snahám vymanit se z britského područí, k čemuž došlo napevno o deset let později v roce 1947. Ovšem náš příběh je čistě vztahový a až prostě jednoduchý. Skrze kratičký románek mezi britským plantážníkem a indickou služebnou zde dojde ke střetů dvou zcela odlišných světů i kultur. Je opravdu neuvěřitelné, jak někdy může zamilovaná žena uvést do pohybu obrovskou lavinu událostí, před kterými nemá prakticky nikdo úniku. Na rozdíl o jiných komentujících, kteří se tu báli, že v napjatých momentech najednou vyskočí zpoza palem tančící a zpívající loupežníci (opravdu jsem se pobavil, protože bollywood někdy takový opravdu je!) jsem už nějaký film viděl a tohoto se tu nebál. Film je podáván velmi vážně a točen spíše pro světového diváka. Snímek pak postupně graduje do nečekaného finále. Není to na úplně čisté 4 hvězdy, ale rád zaokrouhlím nahoru. Ta doba i prostředí byly můj cup of tea. Koho toto téma zaujalo a rád by zůstal v regionu .-) - doporučuji podobně zajímavý film Partition (2007). 4 vážky ve sklenici. * * * * ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je důležité pro pány, aby měli plnou kontrolu nad svým… No, však uvidíte. Je to dobře natočené dryáčnické poselství: jeden Brit vyjeb.vá s jednou Indkou, stejně jako všichni Britové vyjeb.vají s celou Indií. Na druhou stranu, když vidím, jak si ve 20. století vesnická rada představovala soud a důkaz neviny, můžou být ještě rádi, že tam ty Brity měli. I film vlastně – nevím, jestli záměrně – ukazuje, že ze spojení Britů a Indů může vzejít i něco pozitivního, co přetrvá. ___ Charaktery britských postav jsou šablonovité, prokreslenější jsou role Indů. /13. 7. 2017/. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jestli mě paměť neklame a kam až sahá, tohle je první indický film, co jsem viděl. A poučen informacemi, pořád jsem čekal, kdy odněkud najednou vyskočí tanečníci a začnou ve vztahu k ději zcela bezdůvodně tančit... A ono nic... Možná proto, že to nebyl zase až tak čistý indický film, ale hodně slušný doják na silném sociálně-kulturním pozadí. Každopádně obecně tendenční příběh (ovšem skvěle zasazený do daného prostředí) oplývá vcelku sympatickými postavami s obstojným obsazením (hlavně charismatický Rahul Bose a každým coulem úchvatná Jennifer Ehle) a poutavou kamerou. O prostředí nemluvě. Jihoameričani by o tom natočili minimálně pětisetdílnou telenovelu, Indům (s evidentně výraznou podborou Angličanů) na to stačil jeden celovečerák. 3,5* ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Může se zamilovat britský sáhib ve čtyřicátých letech v Indii do krásné , vdané Indky? No ano, může, jenže je ženatý a románek vypluje na povrch. Brit je podnikatel, který buduje cestu džunglí, na svoz úrody čaje a koření.Dále je tu její kamarád z dětství a taktéž v jednom nejvyšší zaměstnanec bílé rodiny, která se též zkompletuje po příjezdu manželky a syna z Británie. Je tu láska, soucit, od každého něco. A nádherná Indie, se svými tradicemi, které Evropan nemůže pochopit a moc krásné melodie. Skvělé herecké výkony Rahula Bose a Linuse Roacheho. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Velmi vizuálne pútavý film, ma môj vkus priveľa britov, ktorych neznasam vo filmoch, no ale holt niekedy to bez nich nejde, akurat som dufala, ze ten hlavny hajzel dojde spravodlivej odplaty a ono nic. Škoda, tesila som na pomstu. Rahul Bose, ti má silne morálnu a pozitívnu postavu, ktora mu vyslovene sedí. Filmpm sa linie velmi pekna hudba, ktorá podtrhuje krásy prírody. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Výborný film, dobrý příběh, vynikající herci, velmi dobrý sondtrack a krásná krajina (kam se hrabe Pán prstenů). ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Žánrově nic nového, ale díky atraktivní lokalitě a pěknému barevnému zpracování umí film snadno zaujmout od první minuty. Veselá podívaná to ale není, příběh je to smutný, bez úsměvů, správných rozhodnutí i bez šťastného konce. ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Kolektivní nadšení bohužel nesdílím. Jedná se sice o film odehrávající se v Indii, ale je natočen v západním stylu, který mi ten klasický „indický prožitek“ kazí. Musím uznat a pochválit skutečně až čarokrásné prostředí v němž se příběh odehrává. Též se mi moc líbila Nandita Das a její herecký projev. Tím asi vyložené klady končí. Neznamená to však, že zbytek byl nějak špatný, jen čistě pro mě ve znamení průměrnosti. Rahul Bose nepatří mezi herce, které bych si užíval a vyhledával je cíleně. Ostatní hráli to své bez problémů, jen tomu prostě chybělo něco navíc. Bylo „srdcervoucí“ a moc „hezké“ vidět, jak se takřka celá indická vesnice se zoufalým výrazem snaží dívku najít. Přitom ti samí lidé by ji, dle svých ctěných „zákonů“, bez skrupulí usmrtili. To samé platí i pro jejího manžela. Všichni jsou velká rodina, ale porušíš-li „zákon“, stanou se z nich kati. Ona hodně zmatená, bílý sáhib zbabělec a jeho indický přítel a pravá ruka nejdříve básnil o prospěšnosti spolupráce, aby na konci pronesl „vlastenecký“ projev a přidal se k „bojovníkům“ za nezávislost. Inu, to bych i byl schopen pochopit po těch událostech, jen mi to tam prostě nesedlo. Představeným postavám jsem tedy vůbec nepropadl. Ničím si mě nezískaly a bylo mi vlastně úplně jedno, jak to s nimi dopadne. Hudba v podkresu příjemná, ale bylo ji málo. Od začátku až po samý závěr balancoval snímek v klidných až nevýrazných vodách třech hvězd. Možná na povrchu bylo vlnobytí, ale o něco hlouběji se nedělo již nic. ()

Fary 

všechny recenze uživatele

Příběh je celkem pěkný, ačkoliv celkem předvídatelný. Dávám tři hvězdičky hlavně za povedený soundtrack a nádhernou krajinu, kde se film odehrává. ()

cuneus 

všechny recenze uživatele

Drama lásky Indky a Angličana odehrávající se na pozadí rostoucího volání po nezávislosti Indie. Obešlo se bez zbytečných patosů. Ve vzduchu visí pocit viny, nejen za vztah, který není naplněn, ale i za britskou přítomnost na indickém subkontinentu. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Průměrný příběh o lásce a jejich následcích, kdyby to ovšem nebylo zasazeno do vskutku originálního prostředí. To sice není samospasitelné, ale určitě díky němu film dostal ode mne třetí hvězdičku. Je to totiž vážně originální. Ale jinak skutečně jen průměr, ani špatný, ani skvělý. 60% a *** ()

Reklama

Reklama