Něco, co stvořil Bůh (TV film)

Something the Lord Made

USA, 2004, 110 min

Joseph Sargent

Krásné drama z lékařského prostředí ozvláštněné motivem rasové dsiskriminace. Nemám co vytknout. Scénář nemá díru, kterou bych zachytil, herci jsou skvělí, jimi podané role jsou mnohovstevnaté - což nepochybně nutno přičíst k dobru i režisérovi.(22.11.2009)

Další úžasný film z produkce HBO. Kdo by to byl řekl, že právě Mos Def v hlavní roli dokáže hrát tak přirozeně a bez problémů sekundovat v obsazení charismatickému Alanu Rickmanovi, který tu jako vždy předvádí s vervou uvěřitelnou kreaci. Joseph Sargent natočil tenhle film ve svých takřka osmdesáti letech a není tam ani trošku závan nezvládnuté režie, jak už se to starším pánům režisérům někdy stává. Výprava je moc hezká, hudba sedí a někdy je film opravdu smutný. Neříkám, že se jedná o veledílo století, ale o velice slušný a vcelku poučný snímeček, který se pro mě pohybuje někde mezi 80 - 100 %.(8.4.2008)

Televizní film Něco, co stvořil Bůh vykazuje mnohé rysy podobných filmů z produkce Home Box Office (HBO). V prvé řadě stojí na silném příběhu podle skutečné události, soustřeďuje se na osudy výjimečných jedinců (stejně jako TV filmy Život a smrt Petera Sellerse, Konference ve Wansee, RKO 281, Bojkot). Tyto výjimečné jedince ztvárňují neméně výjimeční herci (zde Rickman a Mos Def, jindy Geoffrey Rush, Kenneth Branagh či Liev Schreiber). Režiséři těchto filmů příliš neexperimentují a věnují veškeré soustředění působivému příběhu. Těmi, kdo dělají historii ve filmu Něco, co stvořil Bůh (název odvozen od "božsky" přesných stehů používaných při operaci srdce), jsou A. Blalock a V. Thomas - bílý lékař a černý nevystudovaný lékařský asistent, jehož barva pleti je jedním ze dvou stěžejních motivů tohoto filmu. Tím druhým jsou jejich revoluční pokusy o operaci srdce, která je do té doby zapovězena jednak pro technickou nedokonalost a též pro lékařské pravidlo "nedotýkej se srdce". Vedle motivu rasové segregace (do filmu jsou vloženy dobové dokumentární záběry) akcentované skrze postavu trpěného i zavrhovaného Thomase a jeho bratra, jež si jako učitel vydělává méně než bílí kolegové, upoutá též vedlejší zápletka křesťanského odmítání operace srdce (Blalock: "Bůh chce to dítě zabít, já ne!"). Rasová otázka je podána výstižně, nejzajímavější je vztah obou lékařů - Blalock se nikdy neohlíží na Thomasovu barvu pleti, ale zároveň mu nezištně nabízí přivýdělek coby pinglovi na "bílých večírcích". Oba časové posuny jsou obohaceny o dobovou píseň, která doplňuje zmíněné dokumentární záběry. Rutinně režírovaný snímek upoutá odhodláním hlavních hrdinů (Blalock říká: "Tam, kde vy vidíte riziko, já vidím šanci!"), ale odradí tezovitým závěrem, v němž je zestárlý Thomas obdařen čestným doktorátem. "Zestárnutí" postavy (hrané jednatřicetiletým Defem) obnáší nasprejování vlasů a kníru šedou barvou a řadí se mezi nejhorší maskérské počiny na plátně (obrazovce). Na otázku, co by si měl divák z filmu odnést Alan Rickman odpověděl: "Měl by si říci, ‚proč jsem o tomhle nevěděl dříve?'" A v dobře odvyprávěném příběhu o silných a historicky významných osobnostech skutečně leží největší síla tohoto filmu. Téměř výhradně televizní režisér Joseph Sargent (*1925) debutoval v roce 1959, pro televizi zpracoval mj. Pýchu a předsudek a natočil též zoufale zlé pokračování Čelistí (1987) či válečné drama MacArthur s Gregory Peckem v roli generála.(2.5.2005)

Nechápu proč jen TV film. Když vidím, co blbosti může jít do kina a tenhle tv snímek byl natočen jen pro tv, můžu jen kroutit hlavou...Vím, že vychází ze skutečné události, ale nepíše ty nejlepší snímky sám život? Skvělý film, který ukazuje situaci v protičernšky naladěné Americe minulého století... I když kdo ví, kde by byl bez Alana Rickmana a jeho výkonu...(18.7.2009)

• danecek24

62. Zlatý Glóbus za rok 2004 - nominace (2) - Nejlepší minisérie / TV film, Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Mos Def(12.3.2009)

Jeden z nejpozoruhodnějších filmů a není nutno uvádět přídavek televizní. Alan Rickman věrný svému osobitému herectví, kdy se mu povedlo přesně vyměřit své dobré a ne tolik obdivuhodné vlastnosti. Mos Def jako věrný pomocník, který došel patřičného uznání.(5.10.2008)

Spousta sentimentu, tak trochu kýč, ale je to natočeno podle skutečné události, přimhuřme oko. Příběh o tom, že cesty k úspěchu a pokroku nemusí být vždy přímočaré a někdy je nutné obejít pravidla a zkusit to jinak, nově. Nově jsem se taky podívala na "profesora Snapea," zde byl svým způsobem sexy a měl mé sympatie, ale to měl už dřív. Vyprávění bylo možná zbytečně moc komorní, příliš nenadchlo, ale ani neurazilo, takové trochu nemastné-neslané a to je škoda.(27.10.2010)

Tento televizní film se nemusí vůbec krčit ...mnoho celovečerních filmů nedosahuje jeho kvalit. Dr. Blalock musel být ryzí člověk...v době největší segregace viděl v mladém muži tmavé pleti nadání a dal mu příležitost učit se. Člověk by řekl, příběh jak z Hollywoodu, kde se sny mění ve skutečnost....s tou vyjímkou, že tento příběh je pravdivý. Alan Rickman jako vždy skvělý, Mos Def je pro mě velké překvapení, skvěle svou roli zvládnul....film hodnotím 5*****, protože se je jako televizní film zaslouží(28.7.2008)

"Are you sure you did this, Vivien? This is like something the Lord made". Krásný, dojemný, lidský.(31.12.2009)

Mno...tak tady mi docházej slova...parádní televizní film, kterej by se určitě mohl objevit i na plátně. Zasazenej do doby, kdy černoši mohli bejt tak maximálně věšákem. Do ameriky 30. a 40. let. Hodně poučný film, s nádhernou hudbou a kamerou. Herecký výkony netřeba komentovat. Alan Rickman i Mos Def předvedli to nejlepší co v nich je (a že toho v nich je sakra hodně). Při první operaci se mi tajil dech a lezl ze mě pot, jako bych tam byl já sám. Tenhle film chytí a nepustí. Děkuji HBO.(14.6.2009)

příjemný film z prostředí doktorů a pacientů tzv. modrých dětí, kdy se začínalo experimentovat zejména na zvířatech, aby mohli po zkušenostech a praxí začít operovat i u lidí, v té době nastupuje mladý nadějný černoch, kdy spolu s doktorem objeví jak zachránit děti, dospělí, když jim přestává fungovat srdce a je nutná operace, toto je průlom v celém filmu, který je nabitá emocí od začátku až do konce, doporučuji, určitě stojí za zhlédnutí(21.6.2010)

Když jsem se na film dodívala, připadal mi příjemný, ale nějaké silnější pocity ve mně nezanechal. O půl roku později mě napadlo pustit si ho znovu (byla jsem nemocná, film byl po ruce a nic jiného se mi hledat nechtělo). Překvapilo mě, jak silně na mě náhle zapůsobil. Ano, je dost kýčovitý. Ano, je poměrně dlouhý a lehce ´rozplizlý´. Ale co si budeme namlouvat, Alan Rickman je okouzlující a důvěryhodný a všechna negativa filmu svým charismatem zahání do kouta.(26.3.2011)

vynikající alan rickman v roli Dr.Blalocka(27.7.2007)

Film stojí a padá s Mos Defem. Masky "stáří" působí trochu nevěrohodně.(7.8.2011)

Kdybych řekl, že na mne tento film nezapůsobil, tak by to byla lež. Lékařské drama podle skutečné události ve mne skutečně zanechalo vzpomínku ne radostnou a ani ne smutnou. Spíše takovou přemýšlející. Díky tomu, že film je podle skutené události, se i samotný film podobá realitě a reálnému chování lidí, které herci zde výborně ztvárnili.(29.2.2012)