Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní představitelkou televizního snímku, který získal Skleněného medvěda na Berlinale a další ocenění na mezinárodních filmových festivalech (Montreal, Toronto), je dvanáctiletá Merel. Všestranně talentovaná dívka se dobře učí, baví ji číst Dahla i Tolstého, hezky zpívá, je šikovná na sport, a navíc se dokáže láskyplně postarat o svého tělesně postiženého bratříčka Kaspera, který je upoután na invalidní vozík. Bez zřejmé příčiny se však snad až příliš ctižádostivá Merel stane terčem systematické šikany ze strany spolužáků z prestižní školy, kteří ji napadají verbálně i fyzicky. S přibývajícími útoky se osamělá dívka začne vůči svému okolí zatvrzovat… Emotivní drama, které empaticky vykresluje zmatené citové pochody zranitelné dívky, bloudící kdesi mezi dětstvím a dospělostí, zaujme ojediněle autentickým výkonem herecké debutantky Elske Rotteveelové. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

misterz 

všechny recenze uživatele

Zmiešané pocity. Čakal som, že ma to po emotívnej stránke zasiahne trochu viac. Boli tu síce i dramaticky silnejšie momenty, ale bolo ich málo a spolu, aj napriek silnej a smutnej téme, nedokázali u mňa zdvihnúť vlnu emócií. Avšak na druhú stranu sa dá konštatovať, že čo sa týka vierohodnosti a reálneho zobrazenia tejto témy vo filme, tak ide o výborný počin. Asi tak to vo väčšine prípadov vyzerá, vrátane následnej reakcie Merel na svoje okolie. Takéto niečo skutočne dokáže človeka voči ostatným "zatvrdiť". Na druhú stranu som ale čakal, že to niekomu povie. Inak veľmi sa mi páčilo, ako sa Merel dojímavo a láskyplne starala o svojho postihnutého brata. To bola krása. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Renton 

všechny recenze uživatele

43. MFF KV .. Scénář: Helena van der Meulen .. Snad Slunce prohřeje tvé chladné srdce. __ Neskutečně civilní, smutný, patetický, krutý film s výtečnou hereckou představitelkou, která zvládá excelentně roli uzavřené dívky s výrazným neverbálním projevem. Příběh protkaný školní šikanou a strastmi dospívání staví jedenáctiletou dívku před svět, do kterého se snaží zapadnout. Univerzální schéma, přesto působivě podané, byť se s tím nejspíš každý neztotožní. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dobrých filmů o šikaně bylo natočeno už poměrně dost; odhadoval bych je na stejno s dobrými westerny. Chybí je jen nějak označit a zařadit do tématické nabídky. Mají skutečně svou vlastní specifiku, i iv životě jsme se (alespň já) střetli se šikanou stejně jako s westernem (alespoň já). A šikana má navíc spoustu forem, které westernu chybí. V Modrém ptáčkovi jde o šikanu, která nakonec nezdeptá, ale posílí. Pokud se však na stranu šikanistů postaví učitelé nebo dokonce rodiče, může to být - a také to bývá - fatální. Šikana je navíc těžko uchopitelná a mnozí šikanovaní to berou jako trest za své nedostatky; zde to mlže být fintivost nebo sebeprosazování. Vedle jsou rodiče, kteří nevidí pod povrch věcí i černoch, který ji posílá na mylnou cestu: Všechny šťastné rodiny jsou si podobny, každá nešťastná je nešťastná po svém. ()

Ukrizku 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, co jedna malá holčička může vydržet a u toho zůstat něžná, rozumná a morální. K tomu podává skvělé sportovní výkony, ve škole je bystrá a stihne i dramatický kroužek. A to není všechno, ta dívenka dělá plnohodnotnou matku svému postiženému bratrovi! A to ještě není dost. Ona toho bratra hájí před ústavní péčí! Má ale jednu nedokonalost, je natolik submisivní, že irituje všechny blbečky ve škole. Asi svou dokonalostí. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Mně to přišlo jako žert.." Ne, tady se skutečně nejedná o žádné píárko ODS..;) Modrý pták je v uvozovkách jen velmi slušný holandský rodinný film zkoumající motiv dětské šikany, která tedy mimochodem platí za chvályhodně logické zásadní téma dětských bijáků napříč Evropou.. Velmi citlivé, jakkoli zoufale konvenční, drama s herecky úchvatnou mladičkou Elske Rotteveel.. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama