Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní představitelkou televizního snímku, který získal Skleněného medvěda na Berlinale a další ocenění na mezinárodních filmových festivalech (Montreal, Toronto), je dvanáctiletá Merel. Všestranně talentovaná dívka se dobře učí, baví ji číst Dahla i Tolstého, hezky zpívá, je šikovná na sport, a navíc se dokáže láskyplně postarat o svého tělesně postiženého bratříčka Kaspera, který je upoután na invalidní vozík. Bez zřejmé příčiny se však snad až příliš ctižádostivá Merel stane terčem systematické šikany ze strany spolužáků z prestižní školy, kteří ji napadají verbálně i fyzicky. S přibývajícími útoky se osamělá dívka začne vůči svému okolí zatvrzovat… Emotivní drama, které empaticky vykresluje zmatené citové pochody zranitelné dívky, bloudící kdesi mezi dětstvím a dospělostí, zaujme ojediněle autentickým výkonem herecké debutantky Elske Rotteveelové. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Holandský snímek je myslím především ze dvou důvodů. Prvním je téma filmu - dospívání a šikana, druhým pak výkon hlavní představitelky. Nutné je začít tím druhým, protože tam lze být stručný - byl vynikající. Měla zahrát podivínkou, nezačleněnou dívku a zahrála ji. Většina filmů o dětství či pubertě většinou přiměje dospělé nostalgicky zavzpomínat a připomenout si, jak by se do těch časů chtěl vrátit. Vždyť kolik dospělých už prohodilo, že dětství či puberta je skvělý čas, protože dospívající vlastně nemají žádné starosti. Tenhle film však ukazuje i odvrácenou stránku puberty. Nepochopení rodičů, šikana, odloučení od skupiny ve škole, sourozenci aj. A ukazuje to vcelku decentně, poeticky s výhledem na moře. Mám-li být ale upřímný, není jen tím, o čem film pojednává, jedno shlédnutí mi bohatě stačí. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dobrých filmů o šikaně bylo natočeno už poměrně dost; odhadoval bych je na stejno s dobrými westerny. Chybí je jen nějak označit a zařadit do tématické nabídky. Mají skutečně svou vlastní specifiku, i iv životě jsme se (alespň já) střetli se šikanou stejně jako s westernem (alespoň já). A šikana má navíc spoustu forem, které westernu chybí. V Modrém ptáčkovi jde o šikanu, která nakonec nezdeptá, ale posílí. Pokud se však na stranu šikanistů postaví učitelé nebo dokonce rodiče, může to být - a také to bývá - fatální. Šikana je navíc těžko uchopitelná a mnozí šikanovaní to berou jako trest za své nedostatky; zde to mlže být fintivost nebo sebeprosazování. Vedle jsou rodiče, kteří nevidí pod povrch věcí i černoch, který ji posílá na mylnou cestu: Všechny šťastné rodiny jsou si podobny, každá nešťastná je nešťastná po svém. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Mně to přišlo jako žert.." Ne, tady se skutečně nejedná o žádné píárko ODS..;) Modrý pták je v uvozovkách jen velmi slušný holandský rodinný film zkoumající motiv dětské šikany, která tedy mimochodem platí za chvályhodně logické zásadní téma dětských bijáků napříč Evropou.. Velmi citlivé, jakkoli zoufale konvenční, drama s herecky úchvatnou mladičkou Elske Rotteveel.. ()

Veronixxx 

všechny recenze uživatele

Velmi působivě natočený snímek o bohužel stále aktuálním tématu šikany. Hlavní představitelka nemusí otevřít ústa abychom věděli, co se jí zrovna honí hlavou - to je naprosto skvělé. Drobným zklamáním je ovšem závěrečné klišé, poselství (SPOILER!) - pokud se autor domnívá, že se šikana vyřeší nahlášením činů vedení školy, je to sice milé, ale naivní. Na druhou stranu, ne každý příběh musí být veden do extrému. Zakončení sice naivní, ale elegantní. Nic mu nechybí. ()

Xmarc 

všechny recenze uživatele

70 % | Hezký film se slušným hereckým výkonem hlavní postavy, realisticky působící, oproštěný obvyklých klišé podobně zaměřených filmů, nesnažící se tlačit na emoce a city za každou cenu a v přehnané míře. Na druhou stranu je film celkově relativně monotónní, dramatické momenty mohly působit silněji a neuškodily by přece jen trošku emotivnější okamžiky, které by se diváka více dotkly. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama