Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zimní polibek, zdařilá prvotina norské režisérky Sary Johnsenové, je civilním dramatem o ztrátě, lítosti a možnosti vykoupení. Začíná však zdánlivě jako klasická detektivka. Lékařka Victoria (Annika Hallinová) žije ve Stockholmu se svým mužem Filipem (Göran Ragnerstam) a jejich synem Sunem (Axel Zuber). Je workoholička, a možná i proto včas nerozpozná příznaky synovy choroby. Když se Sune znenadání při jednom hokejovém utkání svalí mrtev na zem, přičítá zdrcený Filip vinu manželce. Victoria utíká do Norska, kde přijme práci doktorky v malém městečku. Když při protahování zasněžených silnic připraví pluh o život malého chlapce Darjoshe (Jade Francis Haj), Victoria v té nehodě vidí cosi mysteriózního. Režisérka S. Johnsenová vytváří jemnou tkáň emocí, v níž se prolínají spřízněné příběhy smrtí obou chlapců. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (21)

deepspace101 

všechny recenze uživatele

Krásné, křehké, něžné, melancholické i povznášející... stejně jako skladba Hallelujah, která se lehce vznáší nad celým snímkem jako sněhové vločky, s nimiž si pohrává vítr. Skandinávské filmy mi vždycky přišly tak nějak seversky chladné, Vinterkyss je prvním, jemuž se podařilo tuto ledovou krustu probořit a prozářit mé srdce opravdovými lidskými emocemi. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Melodrama skřížené s detektivkou? Proč ne. Jenže ona detektivka tu je stejně hlavně kvůli emocím, které náhlá předčasná smrt způsobuje. A že se před námi osudy obou mrtvých chlapců odkrývají postupně ve flashbacích má také svůj smysl. Seversky málomluvné drama, které nejdřív vypadá jednoduše, ale nakonec diváka přinutí přemýšlet o proklatě složitých věcech. Suverénní režie, krásná kamera, působivá hudba a hlavně bravurní herecký výkon Anniky Hallin v hlavní roli. Bravo! ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně zfilmované severské drama o ženě-lékařce, která si stále nepřipouští smrt svého jediného syna, proto odchází na venkov, kde chce překrýt své myšlenky, přitom se nečekaně dostává k policejnímu vyšetřování podivného úmrtí mladého muslimského chlapce. Trocha krimi dodává snímku drsnější tvář a konfrontuje smrt mladého hocha se smrtí syna paní doktorky. Seveřané umí... ()

akisha 

všechny recenze uživatele

V tomhle dramatu se šetří jak slzami tak lacinými "srdcervoucími" scénami, o to větší sílu pak každá taková slza má. Film ozvláštňuje i detektivní linka, ačkoliv její vyústění nakonec spíš z krimi sklouze zpět k psychologickému motivu. Hodně dobré byly výkony všech zúčastněných a rozhodně potom velmi "citlivě" emotivní finále. Kdo si nepotrpí na emoční ždímačky, ale má radši něco civilnějšího a přesvědčivějšího, neměl by být zklamaný. Musím ale podotknout, že bohužel už trochu zprofanovaná nádherná píseň od Leonarda Cohena měla, když už, být ponechána v originále. ()

rottik-cb 

všechny recenze uživatele

Seveřané umí. Skandinávské filmy zpravidla zcela postrádají takovou tu rozmáchlost a plýtvání, které nám často vadí u snímků s americkou produkcí, naopak vše- krajina, zápletka, emoce i dialogy- jsou divákovi podávány po kapkách, s až perfekcionistickou důsledností. Pomalu se rozehrává příběh o odpovědnosti a vině, lásce a sebeobětování, odcizení a vykoupení. Hvězdička navíc za vedlejší dějovou linii s muslimským mladíkem Darjošem, který si nepřál začít žít nový život, jak mu to naplánoval jeho otec… (PS: Osobní ponaučení- ač neumím norsky, některým větám jsem rozuměla. Po konzultaci s kamarádem už to mám jisté- půlka norských slov prý skutečně zní jako jakási kombinace angličtiny a němčiny, přesně jak jsem je podezírala.. Inu, zvláštní řeč.) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Kniha, kterou dá Kai (Kristoffer Joner) Victorii (Annika Hallin), je "The Visit of the Royal Physician" od Per Olov Enquista. (Cheeker)

Reklama

Reklama