Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragický příběh se odehrál na jaře roku 1931, kdy bylo devět černochů vyvlečeno z nákladního vlaku v Alabamě a obviněno ze znásilnění dvou mladých bílých žen. Devět mladíků bylo rychle postaveno před soud a odsouzeno na elektrické křeslo. Zpráva o rozsudku se rozšířila a vyvolala takovou kontroverzi, že se případem začal zabývat Federální nejvyšší soud Spojených států.V roce 1933 odjel do segregační Alabamy newyorský právník Sam Leibowitz (vítěz Ceny Akademie Timothy Hutton), aby se ujal obhajoby devíti mladých mužů – a odstartoval tak právní bitvu, která nakonec změnila životy všech zúčastněných, včetně americké právní vědy. (Magic Box)

(více)

Recenze (12)

PerToon 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý případ, o němž jsem se velkou část informací dozvěděl ze závěrečného epilogu a po shlédnutí z wikipedie. Na vzbuzení zájmu by ale stačilo míň jak 101 minut. Dokument to není, hraný dokument to taky není, samotný film ale ničím zajímavým nepřispívá. Není to špatný, ničím to neurazí, určitě je nutný si připomínat, že rovnoprávnost občanů je ještě na míle daleko od zrušení otroctví a znát tuhle kauzu se hodí, ale tenhle film je tak nějak zbytečný, a to i pro fanoušky Leelee Sobieski. Průměrně průměrných 50%. [tv, dabing] ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mam rad tento typ fimov o sudnom procese, ktore sa venuju pripadu s prvkami rasizmu, ale ked obete nemaju ziadnu sancu nech maju akekolvek dôkazy o nevine, tak to z filmoveho hladiska postrada akekolvek napätie a pôsobi to iba absurdne. Sice sa v tej dobe dialu krute veci, ale nie je prilis zaujimave to sledovat v takomto spracovani. 3/10. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Soudní proces z devíti černochama ,kteří jsou obviněni ze znásilnění. Bohužel vše se odehrává na Jihu země, kde se nedá sehnat dvanáct mužů, kteří by je osvobodili. Toto není spoiler, tato věta zazní hned na začátku filmu. Jak proces dopadne, hádejte, nebo se podívejte. Docela strhující příběh plný zvratů a nových důkazů v procesu Scottsboro. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem nemohl uvěřit že se něco takovýho stalo. Nemyslím obviněný černochů ze znásilnění Leelee Sobieski, myslím ten závěr. Ve tváři jsem měl na konci podobný výraz jako ten advokát. Jen je škoda, že film nedokázal přenést víc atmosféru amerického jihu 30 let. Možná by to nabralo na mnohem větší síle. Taky trošku nechápu postavu černošskýho novináře, na začátku to vypadalo, že bude mít ve filmu podstatnější úlohu, ale nakonec se ukázalo, že to byla úplně zbvytečná postava. Bohužel téma rasismu asi nikdy nezmizí ze soudních síní a z tohoto důvodu považuju film za velmi přínosný. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Spíše 2,5*. Soudní drama podle skutečných událostí, kdy jsou kluci v Alabamě 30. let 20. století souzeni za údajné znásilnění, ale přitěžuje jim barva pleti. Na podobná témata vzniklo už hodně filmů, Hořící MIssissippi mělo i určitý akční šmrnc. Tohle je poklidné, unavené a ospalé jako samotná Alabama, čímž sice vynikne atmosféra místa a jisté vtáhnutí do děje, ale kdo není vyloženě "soudní" typ, pokud jde o filmy, asi si moc neužije. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen na základě skutečného příběhu tzv. "Scottsboro Boys", který se odehrál roku 1931. (Terva)
  • Parní lokomotiva použitá ve filmu byla zapůjčena z historického muzea kolejových vozidel Tennesse Valley v Chattanoogu. (Terva)

Reklama

Reklama