Reklama

Reklama

Před dvěma lety dobyl film Noční hlídka, první díl fantasy trilogie režiséra Timura Bekmambetova celý filmový svět. Tisíce fanoušků okouzlilo propojení moderní sci-fi, fantasy a východních mytologií. Denní hlídka pokračuje ve vyprávění příběhu o souboji Světlé a Temné strany, který se odehrává v současném Rusku, ale v podstatě i napříč celými dějinami civilizovaného světa.

Anton se dostane do komplikované situace. Ač je sám členem Noční hlídky, jeho syn Jegor je na straně Temna. Anton se snaží svého syna uchránit i přes jeho excesy a zametá po nich stopy i před vlastními lidmi. Naopak Temná strana trpělivě vyčkává, až v sobě Jegor po narozeninách probudí monstrózní sílu. Mír mezi oběma stranami je příliš křehký na to, aby ho nedokázalo narušit sebemenší nedopatření, kterého se hlavní hrdinové v nastalých zmatcích dopustí. Až když je Moskva téměř srovnána se zemí, přijde na řadu Křída osudu, posvátný předmět, který může Antonovi dovolit vrátit se v čase a zabít své vlastní dítě. Cesta zpět však nebude jednoduchá.

Film byl do ruských kin uveden v lednu roku 2006 a během několika málo dní se stal komerčně nejúspěšnějším domácím titulem všech dob. Oproti prvnímu dílu film vznikl s daleko větším rozpočtem, což je nejvíce patrné v akčních scénách, historických reminiscencích a v tricích. Diváci se tak dočkají nejen fascinující historické bitvy, ale i divoké automobilové honičky končící na stěně jedné z moskevských moderních budov. Film, jehož strhující tempo se okolnímu světu představilo až letos na několika klíčových filmových festivalech přichází do českých kin přesně dva roky po úspěchu Noční hlídky, kterou vidělo přes šedesát tisíc diváků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (355)

Cival 

všechny recenze uživatele

Nekoukatelné. Po tomhle zmateném bordelu mi imponují i ty hezké české filmy, v nichž jen stojí kamera u stolu a sleduje vtipkujícího Bolka Polívku. Inu, stáří rádo klid a vlídnou atmosféru... ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Největší matlanina, co jsem letos viděl. Asi si budu muset přečíst knihu, abych zjistil, jestli je tak ujetá jenom filmová adaptace... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film, který měl zůstat u traileru. 45% Zajímavé komentáře: Marius, Lateef , genetique, Psema, Legas, Niktorius, flanker.27, dezorz ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

50%. Film se nemusí brát vážně a nadsázka fungovat může, ovšem pokud postatnou část děje tvoří vtipy jak z nějaké crazy komedie, odvádí to diváka od sci-fi, postav i smyslu příběhu. Nemůžu říct, že se mi to nelíbilo, natočené je to velice dobře a většina dialogů neskřípe, i zmatené mi to připadalo míň, než jedička, jen ten divný humor mi tam vadil. Asi ruský :-D ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Niekto nahradil režiséra Nočnej hliadky jeho omnoho zručnejším klonom, ktorý zvláda nielen efekty a akciu, ale aj prácu s hercami, atmosféru, emócie a humor. A Lukjanenko je definitívne lepší scenárista a spisovateľ. Knižná séria je ukecaná, často cucaná z prstu a plná ledabolo nahodených a nedostatočne previazaných motívov a dejových línií. Pre film to našťastie neplatí. Všetko súvisí so všetkým a všetko výborne funguje. Pre mňa osobne ako fantasy fanúšika so zameraním na východné mýty je táto kombinácia bieleho mrazu a čiernej mágie, krvi a vodky, temných vášní a humoru absolútne neodolateľná. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dnevnoj dozor má na rozdíl od Noční hlídky výhodu v tom, že už od počátku divák přistupuje na tvůrci stanovená pravidla hry a nechává se strhnout ještě zamotanějším příběhem, jenž je zaobalen v ještě běsnějším vizuálním hávu. Střih, kamera, hudba, to vše režisér Bekmambetov ještě zrychlil, aby dosáhl maximálního účinku, kterým je v konečném efektu dokonale zmatený divák. Zvláště, pokud si z předchozího filmu pamatujete minimum. Naštěstí se během sledování dočkáme několika retrospektiv, které mnohé ujasňují. Taky nelogičnost některých nedořečených témat z prvního dílu se nakonec dala dohromady, ale přesto však Dnevnoj dozor zůstal na stejné kvalitativní úrovni jako jeho předchůdce. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Od Noční hlídky se to liší maximálně v tom, že efektů je patrně o něco méně než v prvním díle, zato je to ale stejná zplácanina, že od začátku nebudu znát z příběhu prakticky nic, i když budu bedlivě sledovat film od první vteřiny a skočim po dvouch a půl hodinách. Možná, že kdybych nemrkal, užil bych si to více a možná bych toho i více pochopil, ale tak zplácaný, zašmodrchaný příběh se těžko dá pochopit. Knihu radši číst ani nehodlám, ale na další díl se určitě zase podívám. Režisér prostě umí, efekty do filmu dát, a dát je tam tak jak se dát mají, prostě umí. Američané si ho všimli, začínají ho využívat, dávat mu prachy, on pro ně točí další efektivní filmy. O tom to v dnešní době také je. Bavit se takovými filmy v kině. Jen kdyby to mělo po příběhové stránce alespoň hlavu a patu. Denní hlídka je možná nářez, který je dobré sledovat hlavně očima, ušima už je to vlastně docela jedno. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet$4,2milionovTržby USA $450,897Tržby Rusko $31,965,087(Ruská komerčná Top 1. do roku 2006)║Tržby Celosvetovo $38,862,712Tržby za predaj DVD v USA $4,016,777 //počet predaných kusov 234,230║ Príbeh sa neposúva nikam, opäť je to neprehľadnosť až doslova utrpenie sledovať, režisér proste len točí čo mu "herci" zahrajú bez toho aby ich nejako usmerňoval, ... ani po druhom filme stále neviem kto je svetlý a kto tmavý prízrak. Jediné čo je prim je prepracovaní vizuál pri akcii, čo je na Ruské pomery dosť slušné a nehovoriac o špeciálnych trikoch, ktoré pri danom mini rozpočte vyznejú lepšie než pri mnohých 100milionových amerických báchorkách. /videl v kine: 50%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Po výborné jedničce dvojka, která hodně zpřehází váš pohled na svět. Pokud očekáváte podobnou jízdu jakou byla jednička, čekáte marně. Jednička začla naivně a postupně se vypracovala v překvapení z Ruska. Druhý díl je očekáván s velkými nároky a i já doufal v lepší přehlednost. Bohužel se opět opakují chyby prvního dílu a film se zbytečně komplikuje. Nepřehlednost a přílišná mytologie nevysvětlená ani do polovičky je negativem, které umí film změnit v nekoukatelné dílo. Jak je zvykem, druhý díl přidává pár milionů do rozpočtu a je to hodně vidět. Jenže hlavně na naprosto zbytečných scénách jako je auto jedoucí po hotelu. Děj pokračuje, kde první díl končí a jede rychlostí blesku do finále, které vám vyrazí dech a upřímně podle mě, zavírá dvěře poslednímu dílu. Nevím co vymyslí na takový konec Ruští soudruzi, ale asi se budu ještě hodně divit. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Prakticky podobné pozitíva a negatíva ako prvý diel... príbeh o niečo konzistentnejší, formálne besnenie mi však prišlo viac utrhnuté z reťaze ako u predchodu. Správa dobrá alebo zlá? Aj v druhom dejstve mi to teda prijde ako zaujímavý mix zloženy z množstva prísad, kde však žiaľ jednotlivé ingrediencie chutia často lepšie sami o sebe, ako v spoločnej kombinácii. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bekmambetov nezná míru. A to je dobře. Většinou, také ne zcela vždy. Přesto mi uniká spojitost s literární předlohou. Respektive neuniká, ona tu žádná ani není. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Überkůl parkování v baráku, kultovní křída osudu (ahoj Ondřeji), laskavá scéna "apokalypsy"... Ruský Matrix jak sviň. (3,5* nahoru za wtf) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuji všechny, aby neudělali stejnou chybu jako já a oživili si příběh podíváním se na Noční hlídku. A neodradilo je to. Zde je vše lepší! Mnohem efektnější! Ale i komplikovanější (občas se v tom ztrácím – ale to je můj boj). Každopádně se na pokračování těším a se ze svých chyb poučím! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Původní Noční hlídku mám hodně rád i po několikerém zhlédnutí ji považuji za kvalitní zkombinování sci-fi s fantasy. Když se rozjela hlídka Denní, zůstával jsem čím dál tím víc opařen a velké očekávání se postupně měnilo ve zhnusení. Po úvodní třetině jsem měl totiž pocit, že se Bekmambetov zbláznil a udělal z pokračování totální blábol a maglajz, ve kterém se snad nemůžou vyznat ani čtenáři předlohy. Snad až po výměně těl jsem ho vzal na milost a v tomto stádiu jsem vydržel až do konce. Tady si rady zkrátka nevím. Velkolepější, epičtější, ale o poznání zmatenější, na druhou stranu s geniálním koncem. Kdyby z obou dílů vznikl jediný, vynechaly se zbytečné vedlejší linie (Kosťa) a scénář se soustředil na hlavní linii s Velkým, mohl to být skutečně ruský triumf. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak Timur nam zrejme zesilel, protoze i pres to, ze jsem se v postavach a pribehu orientoval, jelikoz jsem chvily predtim videl prvni dil, tak je to desnej zmatek. Dej furt preskakuje sem tam, do toho sceny bez nakyho viditelnyho smyslu jen tak na efekt a cely to vypada jak naprosto priserna slatanina, navic je tu obcas zbytecnej humor nebo romantika. Ale kdyz se tohle prekousne, tak si clovek opet uzije slusny vychytavky a triky, v pohode herce, hlavni hrdina uz neni konecne takova troska, hudba je perfektne drsna a pribeh rozviji dal celou mytologii. A uvod a zaver jsou naprosto kulervouci. A nemuzu si pomoct, i kdyz to bylo tak slatany a zmateny, tak me to celou dobu bavilo a film slusne odsejpal. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

POZOR ! Nasledovný komentár obsahuje spoilery, tak e ďalej čítate na vlastné nebezpečenstvo. Lukjanenkove hliadky mám rad ej ne Tolkiena. Predchádzajúci diel bol adaptáciou prvej poviedky z Nočnej hliadky a napriek tomu, e mal v porovnaní s predlohou poriadne zmenený záver, som chrochtal blahom nad tým, čo a ako doká u Rusi natoči za pár šupov. Predpokladám že Dnevnoj dozor mal omnoho vyšší rozpočet než Nočnoj . Bohužiaľ to nevidieť. Vizuál filmu pôsobí v porovnaní s predchodcom ako chudobný príbuzný, niektoré triky sú absolútne samoúčelné, sú vo filme len preto, aby tam boli. Zbytočne Bekmametov vyhadzuje do vzduchu Ostankino, alebo nechá putovať ulicami obrovské ruské kolo, keď to pre príbeh filmu nie je vôbec potrebné. A tu sa dostávame k hlavnému kameňu úrazu, ktorým je scenár. Pokiaľ Nočnej hliadke mnohí vyčítali neprehľadný scenár a to, že kašle na divákov neznalých predlohy, tu to bude plati dvojnásobne. Bol som zvedavý, ako sa režisér a scenárista vyrovnajú s nešťastnou líniou „veľkého Iného“ ktorá fungovala v prvom filme, ale v knihe absentuje. Chlapec Jegor totiž vôbec nemal by podľa knihy veľkým. Snaha vyrovnať sa s touto líniou a zahrať ju do stratena totiž vedie film do slepej uličky na ktorej konci stojí múr záveru, ktorý nielenže je dosť slabomyseľný, ale aj natoľko krkolomný, že neviem, ako chcú tvorcovia na toto nadviazať. Pokiaľ ide o hercov a ich postavy , to je to čo je na filme najlepšie. Anton ako mág, ktorý nikdy nemá prekroči druhú kategóriu a jeho vzťah k Svetlane, ktorá nielen že je kúzelnica mimo kategórie ale má by i matkou budúcej mesiášky Svetlých sú spolu so sovou Olgou najväčšou devízou Dennej hliadky. Výborne je spravený i motív „výmeny tiel“ Olgy a Antona. Práve tu som čakal digitálne tresky plesky ale tieto scény sú natočené príjemne civilným spôsobom. Poslednou ktorú musím vyzdvihnúť je predstaviteľka Alisy, i keď sfilmovanie jej osudovej lovestory dopadlo katastrofálne to dievča je rovnako chic ako v knihe. To čo som tak obdivoval na prvom diele a síce dekonštrukcia úloh dobra a zla, sa na škodu Dnevnogo dozora do filmu nedostalo. Neviem, či to má byť pozvánka pre jednoduchšie zámorské publikum, ktoré musi mať jasne naservírované kto je dobrý a kto zlý, ale filmu to z môjho pohľadu uberá veľa na originalite i pôsobivosti. Na záver u len maličkosť. Film splieta len niekoľko málo motívov knihy Nočná hliadka a len jeden knihy Denná hliadka. Vlastne by sa mal skôr vola „Nočnoj Dozor II“ a adaptáciu Dennej hliadky ponechať na ďalší diel. 5/10 ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Příběh je košatější než jabloň v nejlepším věku a podle toho, co jsem si přečetl o knižní předloze, nebylo možno jej zachytit ani ve 140-ti minutové stopáži. Proto je děj chaotický až hrůza a orientuje se v něm strašně těžko. Na druhou stranu, pokud jím tak nějak projdete, budete svědky nevšedního stylu zpracování a ponoříte se do světa, ve kterém by si Neo ani neuprdnul. Přechody mezi realitou a Šerem jsou skvělé, stejně jako vizuální efekty. Nechápu, jak je možné natočit za tak skromný rozpočet obrazy postapokalyptické Moskvy, automobil svištící po kolmé stěně budovy a vůbec všechny demoliční sekvence, včetně ruského kola drtícího setmělé ulice nebo pádu moskevské vysílací věže. Škoda, že se ve filmu a celém příběhu tak moc špatně rozhlíží. Uvidíme, co přinese Šerá hlídka - plánovaný třetí díl. Doufejme, že se pod ní podepíše opět Timur Bekmambetov a završí tak svoji kouzelnou trilogii. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nevím, kam se poděla atmosféra a zajímavý příběh z jedničky. Tohle bylo překombinované, nesrozumitelné, zahlcené postavami, prostě špatné pokračování opravdu dobrého filmu, kde nějaký smysl toho všeho ukážou v posledních deseti minutách. 5.8.2009 doplnění komentáře po přečtení knihy : S předlohou to má společný jen název a pár postav, což je velká škoda. Navíc mi kromě samotného Andreje a Jegora všechny postavy přijdou naprosto otřesné vzhledově - Olga a Světlana by měly být nádherné ženské a o Olze ani nemluvím. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Po Jacksonovi další režisér propadlý megalomanii! Denní hlídka už skoro úplně kašle na knihu, která jí dává název, režisér se soustředí téměř výhradně na akci. Celé je to šílenější a větší než Noční hlídka, bohužel motivů, postav i dějových zvratů je tu asi tak na deset filmů, přesto to jakousi záhadou celkem dobře funguje. Nejsou to úplně čisté čtyři hvězdičky, ale míň dát prostě nemůžu - už pro tu krásně ulítlou (a naprosto ničím neopodstatněnou) scénu, kdy jedna postava jede autem po boční straně paneláku a pak se prohání jeho vnitřkem, aby nakonec zaparkovala v kanceláři svého šéfa. :o))) P.S. Na IMDB je uveden rozpočet 4,2 milionu USD. Jestli je to pravda, tak se hollywoodští hlavouni budou o Bekmambetova rvát - ten film vypadá minimálně na 60, spíš víc... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je to stejně stylové jako předchozí díl, ale to se brzo okouká. Příběh je také o něco méně přehledný a celkově to působí na to, jak jednoduché to vlastně je, moc chaoticky... Chvílemi jsem měl pocit, že si film hraje na složité drama, i když zápletka i pointa je vlastně docela "primitivní"... Není to špatné, ale není to ono... ()

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Reklama

Reklama