Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všechno co Josey Aimes (Charlize Theron) chce, je slušná práce, která jí umožní postarat se o své děti. Místo toho zažívá strach, urážky, obtěžování, ponížení, útoky a sprosté nadávky. „Ber to jako bys byla chlap!“ – to je rada od jejího šéfa. Ona se k problému postaví jako člověk a začne rány vracet zpátky. Tím odstartuje první případ žaloby za sexuální obtěžování. V emotivním příběhu o boji proti předsudkům dále uvidíte Frances McDormand, Sissy Spacek, Woody Harrelsona a Seana Beana. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

akisha 

všechny recenze uživatele

Charlize Theron je neskutečně talentovaná a krásná herečka a kdo ví, kde by tenhle film byl bez ní. Jako většina podobných filmů, kde se prolínají roviny z minulosti a ze soudní síně, to i tady spěje k očekávanému konci. Sice mě to nijak emociálně nesejmulo, ale musela jsem obdivovat houževnatost Charlize a navíc byly některé scény opravdu hodně, hodně silné. Hlavně ta s tím záchodem teda. Škoda jen zřejmé šablonovitosti vývoje příběhu. Myslím ale, že co se snažila režisérka svým filmem říct, se jí povedlo beze zbytku. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh, ale nestrhol ma. Pojednáva o vážnej téme. To je dobre. Charlize Theron síce nepodáva strhujúci výkon (hoci bola nominovaná na Oscara), ale keď je v zábere, drží divákovu pozornosť. A ona je v závere skoro nonstop. Takže dobre. Frances McDormand, Sean Bean, Sissy Spacek, Richard Jenkins, všetko super (okrem Jeremyho Rennera, ktorý s dlhými vlasmi vyzerá ako... zle). Páčila sa mi atmosféra, pochmúrna výprava. Pozeralo sa to zle, ale to je „vina“ otrasných skutočných udalostí, na základe ktorých Jej prípad vznikol. Koniec mi pripadal uponáhľaný, vrátane poznámok v záverečných titulkoch, kde chýbajú základné informácie o tom, kto ako dopadol. Ťažký film. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Téma tohoto filmu je mi hodně blízké, sama jsem několik let pracovala v zaměstnání, které je považováno za mužskou záležitost, užila jsem si tedy něco sexistických narážek, nepřátelských pohledů a pomluv za zády. Pokud se chce (či potřebuje) žena prosadit na pánském postu, musí makat podstatně tvrději a snášet podstatně víc, to je prostý fakt. "North Country" ukazuje tuto skutečnost ještě podstatně černější, brutálnější a depresivnější, psychický terror i fyzické násilí páchané na hlavní hrdince musí každému člověku s citem pro spravedlnost zvednout žluč... a přesto mi patetický závěr protočil panenky:-). Až na tuto předvídatelnou drobnost film navzdory pomalejšímu tempu nenudí, představuje širokou plejádu lidských charakterů se všemi jejich přednostmi i zápory, celkovou bezútěšnost skvěle podtrhuje industriální prostředí železáren a na kvalitu snímku má v neposlední řadě velký dopad herecké obsazení. Charlize Theron je krásná a přirozená v roli utrápené matky, lvice bojující za práva svá i svých kolegyň, Woody Harelson jako bývalá hokejová a právnická hvězda zdatně sekunduje a osobně by mi nevadilo více prostoru pro Seana Beana a Frances McDormand. Dobrý film, byť na příčky nejvyšší to není. 79% ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Niki Caro má úžasný talent na práci s herci, a to jak s dospělými tak s dětskými (jak už jsme mohli vidět v Pánu Velryb). Její případ je film o ženách a jejich, často beznadějném, boji s diskriminací. Amerika nám je podána z trochu jiného úhlu, než jsme zvyklí. Prostředí železných dolů je působivé a nenechá nikoho na pochybách, kdo je tam pánem. Jsou to muži, mezi kterými pracůjí ženy-otrokyně, které jsou nuceny snášet všechna obtěžování, narážky, šikanu, ponižování. Josey se však mužskému systému postaví.... Film podle skutečné události s obdivuhodnými hereckými výkony. HUDBA: Gustavo Santaolalla - svůj styl nezapře a potvrzuje, že patří mezi nejlepší skladatele filmové hudby současnosti. Niki má skvělý vkus... ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Filmy, zabývající se vážně postavením žen, rozhodně na každém rohu nenajdete. Točí se totiž hůř než filmy o rasismu, kde nemusíte hádat, kdo je ten zlý a kdo hodný. Její případ je opatrně na straně žen, ale myslím, že Niki Caro se hodně snažila, aby popsala ponižující praktiky horníků a přitom ze všech mužů neudělala prasata (postava Seana Beana je tu jen proto, aby tu bylo o jednoho sympatického klaďase navíc). Zamrzí ale, že film je pocukrovaný hollywoodským pozlátkem a není tak drsný a uvěřitelný, jak by mohl být. Ale i tak tu témat k zamyšlení najdete hodně. 70 % ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Některé z žen stojících v závěrečné scéně ze soudní síně, byly skutečné žalobkyně. (CliffLee)
  • Převážně se natáčelo v Novém Mexiku a Severní Minnesotě. (Terva)
  • Postava Glory (Frances McDormand) je založená na skutočnej žene menom Pat Kosmach, rozvedenej matke 5 detí, ktorá v baniach pracovala kvôli tomu, aby uživila svoje deti. Zomrela na Lou Gehrigovu chorobu ešte pred súdnym ukončením prípadu. (misterz)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Charlize točí bez přestávky

Charlize točí bez přestávky

16.01.2006

Charlize Theron si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek pracovní vytíženosti. V North Country utekla z nepodařeného manželství k hornické práci a předpokládaný akční hit Aeon Flux selhal nejen u… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama