Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všechno co Josey Aimes (Charlize Theron) chce, je slušná práce, která jí umožní postarat se o své děti. Místo toho zažívá strach, urážky, obtěžování, ponížení, útoky a sprosté nadávky. „Ber to jako bys byla chlap!“ – to je rada od jejího šéfa. Ona se k problému postaví jako člověk a začne rány vracet zpátky. Tím odstartuje první případ žaloby za sexuální obtěžování. V emotivním příběhu o boji proti předsudkům dále uvidíte Frances McDormand, Sissy Spacek, Woody Harrelsona a Seana Beana. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

Anderton 

všechny recenze uživatele

V dobe silnej emancipácie a feministických hnutí vznikol film, ktorý mohol byť ich manifestom. Nestalo sa tak. Z toho mi vyplýva, že tá emancipácia je tak trochu nafúknutá bublina, pretože ak niekto natočí takto ladený film, nikto naňho nepríde do kina. Ani ženy. A to tam hrá jedna z najkrajších žien sveta. Naše distribučné spoločnosti sa oňho ani nezaujímali. Je to škoda, pretože okrem silného príbehu má film aj techické a scenáristické klady, takže sa nebudú nudiť ani primitívni šovinisti. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Největší síla filmu mi přijde v prostředí (My oh my, ta krajina vytváří perfektní pozadí pro příběh o zvrhlostech, jakých je lidstvo schopno, ale nijak se s tím nepracuje.) a ve faktech, ale režisérčina interpretace mi jde proti srsti. Je to spíš manipulativní a bolestínské. Chtěla bych to vidět nekompromisní a důrazné jako McQueenův Hlad. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásna ukážka toho, ako sa kedysi v Amerike (vraj najdemokratickejšej krajine na svete) žilo. Som šokovaný, že ešte prednedávnom tam ženy v zamestnaní nemali právo skoro na nič. Iba makať a poslúchať. Žiadna materská? Niečo u nás už vtedy nemysliteľné. Áno, ženy ju nemali tri roky ako teraz, ale aspoň nejakú mali. Je smiešne, že sa teraz hrajú na ochrancu demokracie a pritom sami doma majú neskutočný bordel. Naozaj silný príbeh, ktorý toho veľa povie a zaujme až do konca. Film vo mne vyvolal pocit znechutenia, ktorý nakoniec prerástol do pohŕdania. 80/100 ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Téma tohoto filmu je mi hodně blízké, sama jsem několik let pracovala v zaměstnání, které je považováno za mužskou záležitost, užila jsem si tedy něco sexistických narážek, nepřátelských pohledů a pomluv za zády. Pokud se chce (či potřebuje) žena prosadit na pánském postu, musí makat podstatně tvrději a snášet podstatně víc, to je prostý fakt. "North Country" ukazuje tuto skutečnost ještě podstatně černější, brutálnější a depresivnější, psychický terror i fyzické násilí páchané na hlavní hrdince musí každému člověku s citem pro spravedlnost zvednout žluč... a přesto mi patetický závěr protočil panenky:-). Až na tuto předvídatelnou drobnost film navzdory pomalejšímu tempu nenudí, představuje širokou plejádu lidských charakterů se všemi jejich přednostmi i zápory, celkovou bezútěšnost skvěle podtrhuje industriální prostředí železáren a na kvalitu snímku má v neposlední řadě velký dopad herecké obsazení. Charlize Theron je krásná a přirozená v roli utrápené matky, lvice bojující za práva svá i svých kolegyň, Woody Harelson jako bývalá hokejová a právnická hvězda zdatně sekunduje a osobně by mi nevadilo více prostoru pro Seana Beana a Frances McDormand. Dobrý film, byť na příčky nejvyšší to není. 79% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych něvěřil že se dokážu vydržet dívat na film s podobným námětem, protože upřímně řečeno mě tyhle filmy, kdy někdo bojuje za svá práva v případu sexuálního obtěžování, nějak nezajímají. Tentokrát jsem ale udělal vyjímku a určitě nelituju. Charlize Theron potvrdila svůj talent. Film místy dokáže být i řádně nechutný. No abych to zkrátil, my chlapi umíme být někdy i pořádné hovada:( Jinak Woody Harrelson po dlouhé době v pořádné roli, která mu sedla. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Převážně se natáčelo v Novém Mexiku a Severní Minnesotě. (Terva)
  • Soudní proces, kterým je film inspirován, byl vyřízen v roce 1998, což bylo 10 let po prvním zaregistrování a více jak 20 let po začátku obtěžování. (CliffLee)
  • Všetky sexuálne obťažovania zobrazené vo filme sa naozaj stali rôznym ženám pracujúcim v uvedených baniach. (misterz)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Charlize točí bez přestávky

Charlize točí bez přestávky

16.01.2006

Charlize Theron si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek pracovní vytíženosti. V North Country utekla z nepodařeného manželství k hornické práci a předpokládaný akční hit Aeon Flux selhal nejen u… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama