Malý výlet do nebe
(festivalový název)
Drama / Thriller
Island / USA, 2005, 86 min
Baltasar KormákurObsah
Předchozí snímky Baltasara Kormákura – černá komedie S milenkou mé matky a drama Moře – se odehrávaly na jeho rodném Islandu a zabývaly se vypjatými rodinnými vztahy. Ve svém nejnovějším díle se však Kormákur vypravil do Spojených států a příběh s kriminální zápletkou natočil s americkými herci a v angličtině. Psychologické drama o zištnosti a vině nepostrádá mrazivě depresivní ladění, směřující až k novodobé podobě filmu noir ve stylu Farga (1996) bratrů Coenů. Hrdinou vyprávění je vyšetřovatel pojišťovny Holt, pátrající v zapadlém městečku kdesi v severní Minnesotě po okolnostech násilné smrti muže, jehož vysoká životní pojistka by pozůstalým zajistila milionovou částku. Isold, sestra zemřelého, a její manžel Fred rozhodně nevypadají nevinně: jejich minulost skrývá nejedno překvapení – a co teprve přítomnost? (oficiální text distributora)
Lynn
Už jsem jistě mnohokrát zmiňovala, že mám velice ráda americký nezávislý film. Na tomto snímku se mi velmi líbilo realistické zobrazení Ameriky ne jako dokonale napulírované země, kde jsou všichni krásní, úspěšní a bohatí, ale jako země, kde také existují sociální problémy, zapadlá městečka a lidské trosky. Díky citlivé režii, dobrému příběhu a kvalitním hereckým výkonům mě film dojal a zanechal na chvilku v oné příjemné melancholii, kterou má taktéž velmi ráda.(20.7.2006)
Rogue
Mile temná islandská detektivka ze zapadlé části Spojených států s více než přesvědčivým Forestem Whitakerem a více než hezkou Julii Stiles.(8.7.2006)
Boogeyman
Nepříjemná, studená a špinavá atmosféra zapadlého města je hlavní a jedinou zásadní výhodou tohoto snímku. Jinak se jedná o slušnou "kriminálku" kde detektivem je pojišťovák v podání Foresta Whitakera.(24.1.2009)
bassator
41st KVIFF 2006 - HORIZONS - Horizonty (A Little Trip to Heaven / A LITTLE TRIP TO HEAVEN / Výlet do nebe)(27.6.2009)
Jordan
vizuálne vynikajúci, mojim obľúbeným whitakerom skvelo uhrané a napriemerne natočené dielko, ktoré vás tak nejak pohltí a aj keď celý čas nemátwe pocit, že sa deje nejaká obrovská dráma alebo že ste svedkami niečoho kolosálneho, možno aj práve preto vás to na konci zanechá so zvláštnym a veľmi dobrým pocitom, že ste videli "srpávny" film(22.12.2006)
dezorz
islandsky klud na americkych planach. mraz na chrbte zostava.(10.3.2012)
rodo
100. komentář a 1900. hodnocení mi vyšly právě na tento film. A musím říct, že mě čekalo velmi příjemné překvapení, když jsem mohl zhlédnout zajímavý nezávislý film islandského režiséra s naprosto skvělým Forestem Whitakerem a slušně hrající Julií Stiles v hlavních rolích. Snímek připomínající Fargo bratří Coenových či Přísahu Seana Penna jde přesto vlastní cestou a přes svou temnou stránku nenudí, protože servíruje zajímavý dramatický a detektivní příběh. Rozkrývání důležitých prvků příběhu probíhá nenásilně, ale přesto překvapivě. K maximálnímu hodnocení mi sice ještě něco chybí, ale i tak to vidím na slušných 80 %.(23.11.2009)
Caminzind
Přestylizované tak nechutně, že jsem se nedokázal ani pořádně soustředit na příběh. A to je špatné, moc špatné.(12.6.2011)
deckardx
Možná trošku zamotaný film, ale herecky velmi dobře zvládnutý z hodně zajímavého prostředí "špinavé" Ameriky. Kriminálka jako taková by asi neobstála, ale velmi osobitý styl režiséra a ponuré prostředí tomu dává dostatečnou jiskru, že se u filmu nenudíte. Na druhou stranu jsem se trošku ztrácel, ale žádný průser to rozhodně není.(27.8.2011)
sup
Gusman to vystihl dobre.(7.7.2006)
Babulik
Whitaker, Renner, Stiles v kombinácii s Kormakurom, to predsa nemôže byť žiadny prúser. A veru nie je...(23.9.2010)
jefimyc
Hudba: Mugison(26.5.2010)
jafuska
temný prostředí v Islandu, ale tento film mě vůbec ničím nezaujal, deštivé prostředi,. herci také nic moc, na tento film rychle zapomenu, kriminální příběh, který není ničím novým, nic překvapujícího.(28.10.2010)
gusman
Kamera, lokace a herecké výkony naprosto úchvatné, příběh možná lehce plochý, takže celkově za 4 :).(4.7.2006)
ondrej.s
Líbili se mi jak tam občas "zavanul" velice netradiční postup v jinak docela klasicky vyprávěném příběhu. Taktéž zpracovávaná látka stála za to, určitě by tam byl prostor pro rozvíjení, který však přenechejme jiným snímkům. Forest Whitaker to dokázal unést na velice osobní úrovni se společenským komentářem, aniž by nám ty názory přímo sypal na hlavu. Díky.(6.4.2010)
mazadlo
Klidný snímek, který plyne pomaličku stejně jako životní pojistka. Evropský pohled působí v Americkém filmu někdy příliš krkolomně a některé situace či dialogy jsou vystavené nadmíru triviálně. Jenže to tak má být protože stejně triviálně působí ona zlatá životní pojistka, která stejně nikdy nedojde plnění. ,,Ten zasranej zkorumpovanej svět." je docela dost vidět v polohách, kdy nevíte jestli je horší pořádnej pojistnej podvod při kterém někdo zařve a nebo zkorumpovanost pojišťovny, která stejně nikdy nikomu nic nevyplatí, takže je docela jedno jestli je to právem nebo neprávem. A pak je tu Forest Whitaker, jehož herecké polohy naprosto zbožňuji a to i v tomto snímku. Jeho bezpáteřní vyšetřování ho nakonec dovede k malému výletu do nebe. Protože je mnohem snažší lehnout si než se naučit létat...a ďábel je podzemí a bůh v nebi. Je potřeba vidět!(28.5.2012)
Rien
Vcelku poklidné komorní drama, ve kterém Forest Whitaker hraje víc než přesvědčivě detektiva pojišťovací společnosti. A přestože islandskou krajinu lze jen stěží vydávat za Minnesotu, temná ponurost snímku vás dostane. (IMDb 7/10)(24.5.2006)