Reklama

Reklama

Piknik

TV spot

Obsahy(1)

Tichomořský ostrov – rok 1945. Pětice amerických vojáků byla vyslána na průzkum do japonského týlu. Obklopeni nevyzpytatelnou džunglí a strašlivým horkem se již přes dva týdny pohybují v neznámém prostoru s cílem nalézt nepřítele. Velitel Grackmiller (M. Sandhaus) se vzhledem k únavě zbytku čety sám ujímá průzkumu oblasti před nimi a vojáci Smile (M. Macháček), Burda (P. Landovský), Tall (J. Somr) a Rozden (J. Hálek) na něj mají čekat a držet pozici. Vedro k zalknutí, vyčerpání a nervozita se záhy začnou projevovat na jejich zdravé psychice a morálce. Jeden druhému se nebojí cokoliv říct do očí, bdělost a opatrnost jsou zcela pryč a namísto toho se projeví paranoia a podezíravost. Z džungle se po čase začnou ozývat podivné zvuky, které jde prověřit Smile a vrátí se bledý jako smrt… Svůj režijní nízkorozpočtový debut natočil v roce 1967 ve spolupráci se zkušeným režisérem Vladimírem Sísem dramatik Ladislav Smoček – ten tímto převedl na plátno svou komorní divadelní hru. Kromě bratislavského Žitného ostrova se také natáčelo i v Kambodži a vedle mimořádné sugestivní kamery Stanislava Miloty stojí za zmínku také v českém filmu ojedinělé zpracování tématu o amerických vojácích za druhé světové války v Tichomoří, co byli navíc ztvárněni předními českými herci. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (28)

topi 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je nádherný herecký koncert pánů Landovského, Macháčka, Sandhause, Hálka a Somra. Žádný z nich nijak nevyčnívá a nepřehrává a každý z nich přesně dokresluje charaktery postav, které hrají, to je absolutní mazec! A ty úžasný dialogy! Uši jsem měl napnutý, jak antény! No a k tomu perfektní kamera mistra Stanislava Miloty, která dodala snímku pořádný koule! Výborný jsou záběry pijavic, pavouků, masožravých rostlin a podobné havěti. Skvělá hudba Jana Klusáka je pouze na začátku filmu, což je možná na škodu, ale film zase o to více působí realističtěji. Je to zapadlý snímek, který by si rozhodně zasloužil oprášit kabátec! ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Čekání je pro člověka, a zvláš´t pro vojáka, to nejhorší utrpení. Charaktery se mění, chování bortí a šílenství narůstá. Strach ze samoty i ze smrti ovlivňuje reakce kdysi normálních vojáků a oni stále hlouběji propadají až na dno. Morálka je pryč, hodnosti už nic neznamenají a vůdcem se stane ten, který bude nejvíce kousat. Každý z nich reaguje svým ojedinělým způsobem. Svět se zastaví a těch několik posledních hodin vojáci sní, radují se, bojují a intrikují. Je to velmi zajímavý pohled na rozklad myšlení člověka. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Piknik je po právu zapomenutý dobový úlet, na kterém s odstupem času fungují jedině herecké výkony zúčastněných, především pak Macháčka s jeho nejednoznačně pojatým provokatérem a tvrďák Josefa Somra. Výrazný je na malé ploše i málo obsazovaný Milan Sandhaus. Vladimír Sís byl podprůměrný režisér a nedokáže v celém filmu vykřesat ani zdání atmosféry a autenticity. Vojáci svých chováním nepůsobí jako průzkumná mise elitních profesionálů v extrémních podmínkách, ale jako parta záložáků na cvičení. Dialogy zní místy nepřirozeně, prostě je poznat, že je psal někdo, kdo má jen mizivou představu o bojích v jižním Pacifiku. I ty dvě hvězdičky jsou královskou odměnou za to, co film může dnešnímu divákovi poskytnout. Celkový dojem: 30 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jsem milovníkem válečných filmů, z Pacifiku obzvláště a tak mně potěšila tato česká kapka v moři válečných filmů z bojů proti Japoncům. Počin je to svým způsobem nevídaný, srovnatelný snad jen s krapet starším a už tendečně zabarveným Černým praporem (1958), který se ale zaměřuje na poválečný revoluční vývoj v Asii. Herecké obsazení bylo vskutku skvostné a herecký koncert předváděl opravdu každý z pánů herců. Nejvíce zářil pan macháček a Somr! To si zaslouží vysoké hodnocení, stejně tak zpracování džungle kdesi v Tichomoří. Film vychází z divadelní předlohy a bylo to sakra znát. Ale tentokráte to byl i kámen úrazu. Divadlo, to je hraní. Mluvení, gesta, pohyby, někdy i křik... Jenže nic z toho si předsunutá jednotka průzkumníků amerických mariňáků (navíc evidentně nešlo o žádné zelenáče, ale džunglí a boji s Japíky zocelené veterány) prostě nemohla dovolit... Sorry jako, ale dojít tak daleko od vlastních pozic až k místům, kde se dají Japíci předpokládat, utábořit se na otevřeném prostranství! Udělat si tam táborák ! hulákat, chlastat, dělat kopici a vůbec dělat všeliký bordel (ono už stačilo jako prohřešek to v noci zapálené cígo), to by prostě zkušený Bill či Joe neudělali, pokud by se chtěli vrátit zpátky někam do toho Texasu ke své Marry... Docela jsem měl strach, že než ta tlupa mastňáků přivolá Japonce, že se tam povraždí navzájem, nebo přivolaj medvědy co jim seberou tranzistoráky a za ty si koupí maliny, med a slané buráky !... Takže drama ano, psychologické možná také, ale s válečným filmem to mělo společného pramálo. Pro mně osobně celkem zklamání. Takže já pálím cigárem jen 3 pijavky. * * * ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Je to strašná píčovina! Američtí vojáci se pohybují na střeleckém ostrově s německými samopaly. Řvou u toho jak paviání. Každej Japonec je uslyší na kilometr a to i Japonec v Libni.  Je jim kolem 40-50. Nemaj helmy. Žvaněj kraviny. Typický amík je Lanďák, to je k posrání! Půjdeme dál, dokud nenarazíme na Japonce. A co zásoby? Takto to dopadne, když idiot Smoček  napíše volovinu na téma o které ví hovno. Byl vůbec v armádě? Knížky typu Nazí a mrtví a Hlava 22 napsali kluci, co v tý armádě byli!  Smoček a Sís ať píšou o JZD! Debilové! Milota skvělá kamera a červený filtr. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Film se odehrává v tropech, ale Rozden (Jiří Hálek) má na prstu mandelinku bramborovou. Brambory se v současnosti pěstují sice skoro po celém světě ovšem s výjimkou tropů. (troufalka)
  • Pavel Landovský při natáčení souběžně natáčel také film Jiřího Krejčíka Svatba jako řemen. Protože se však piknik natáčel na Slovensku, Krejčík přesunul jeho scény na noc a Landovský několik nocí po sobě létal ze Slovenska do Čech, kde většinu noci natáčel. Toto pracovní nasazení trvalo tři dny, po kterých se musela udát změna, neboť Landovský byl na pokraji sil. (Weissik)
  • Nízkorozpočtový projekt byl neplánovaně prodražen, když rozvodněný Dunaj zcela zničil dekoraci džungle v exteriérech Žitného ostrova, proto musel být film dokončen v reálných exteriérech Kambodže. (sator)

Reklama

Reklama