Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wing and a Prayer - nás zavádí do června roku 1942. US. Navy po překvapujícím úderu Japonského námořnictva na základnu v Pearl Harboru čelí stále větší kritice. Kde je naše námořnictvo ptají se všichni. Zatímco Japonci se nezadržitelně valí Tichomořím po americkém odporu nikde ani stopy... Lt.Cdr. Edward Moulton (Dana Andrews) velí letce torpédových TBM Avengerů a jako nová posila přistává na palubě letadlové lodi ,,X'' směřující z Oahu k Marshalovým ostrovům. Na ní velí všem pilotům FC. Bingo Harper (Don Ameche), velmi tvrdý velitel. Ten se s Moultonem dostane hned do několika konfliktů, protože někteří hoši z Moultonovy letky nejsou zrovna ukáznění a neplní Harperovy rozkazy. Mají však vysokého bojového ducha a těší se až zatnou zuby do Japíků. Jejich nadšení však kalí rozkaz admirality aby při kontaktu s nepřítelem na něj neútočili. piloti netuší, že jsou jen návnadou. Nevědí, že k Midway se blíží velký americký svaz letadlových lodí, křižníků, torpédoborců a že po této bitvě už se válečná štěstěna v Tichomoří přikloní na stranu spojenců. Film nabídne nejen řadu bojových scén (některé z nich byly skutečné - pořízené při bojích), ale ukáže nám i běžný život v bojových podmínkách na letadlové lodi. Moulton a jeho chlapci jsou po osobní stránce divákovi schválně přiblíženi co nejvíce, což ostře kontrastuje s Harperovou tvrdostí. Ta má však svůj důvod a tím je odpovědnost za celou letadlovou loď a její několikatisícovou posádku. --- Za zajímavost stojí poznamenat, že letadlovou lodí ,,X'' byla USS. Yorktown II, která si prošla skutečnými boji v Pacifiku a přežila až do konce války. Zvídavému divákovi bude také povědomá tvář jednoho z pilotů z torpédové letky Moultona. Patří mladičkému Harry Morganovi, kterého většina z diváků zná spíše jako nezapomenutelného plukovníka MUDr. Shermana T. Pottera ze seriálu M.A.S.H. (Big Bear)

(více)

Recenze (4)

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Další z řady válečných snímku z období války, tentokrát líčící rozhodující námořní střetnutí u ostrova Midway. Film, ve kterém je ovšem dost nepřesností, líčí posledních několik hodin bojové pohotovosti posádky na jedné z letadlových lodí, která se účastnila námořní bitvy. Film, ve kterém stojí za pozornost snad jen závěrečná akce, zbytek je takový nemastný neslaný. 60%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Super! Opravdu paráda. Tenhle film mám už dlouho a říkal jsem si, že to bude jen další válečná propagandistická záležitost o hrdinných Američanech pro povzbuzení bojového ducha válčícího národa. Samozřejmě částečně je to pravda. V roce kdy se film natáčel už Američané hnali Japonce ze všech atolů domů na vlastní ostrovy. Pravda nutno uznat, že se Japíci bránili udatně a každý metr osvobozeného území v Tichomoří byl draze vykoupen spojeneckou krví. Příběh nás zavádí těsně před rozhodující bitvu o Midway, při které Japonci přišli o většinu letadlových lodí a která pro ně skončila drtivou porážkou. Ohledně toho co bitvě předcházelo i bitvy samotné o tento strategický ostrůvek rozhodně doporučuji ke shlédnutí spíše mladšího bratra tohoto filmu Bitvu o Midway (1976) s hvězdným hereckým obsazením. Souhlasím krapet s Wiliem, že z historického hlediska je tam pár nepřesností, nesouhlasím však s tou ,,nemastností a neslaností''... Milovník tohoto období má totiž snad jedině v tomto filmu možnost se tak blízko podívat do kokpitů, na pozici radiooperátorů v trupu a do zadních střeleckých věží torpédových bombardérů Grumman TBM Avenger. Mé srdce přímo plesalo. Dále je zde opravdu zajímavě zachycen život na letadlové lodi během války. Ještě nikde jinde jsem neviděl tak dokonale znázorněnou proceduru startu letounů od pokynu k nahození motorů, po pokyn k rozložení křídel, rolování, vše za asistence flagmanů a návodčích pod bedlivým dohledem důstojníků z velitelského můstku... prostě koncert! Milovník válečných strojů US. NAVY neuvidí jen torpédové Avengery, ale i střemhlavé SBD Dauntlessy, Helldivery a stíhačky Hellcat. Film obsahuje i řadu dokumentárních záběrů nejen z bojů, ale i z různých nouzových přistání na letadlovce atd... Na boje dojde také, jsou zde ztvárněny na svoji dobu docela dobře. Za pilotem v kulise statické kabiny či střelecké věže jsou promítány nalétávající letouny, nebo vybuchující lodě... prostě klasika, která však byla stejně použita i ve filmu z roku 1976, který už je ale ovšem v barvě. Trochu úsměvně byla z dnešního pohledu ztvárněna Zera, která byla logicky za války zastoupena Wildcaty se slunci na křídlech a trupu, nebo Avengery .-). Milovníci válečných filmů by tento film rozhodně neměli vynechat. Více v mém obsahu. 4 torpéda! * * * * ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Nevadí, že niektoré zábery som už videl, klobúk dole za autentickosť bojovej činnosti na lietadlovej lodi síce nemennej, ale pokojne môžeme povedať, že historický ide o lietadlovú loď USS Enterprise. Táto loď mala pred rozhodujúcou bitkou o Midway rozptýliť japonské sily v Pacifiku a viac menej bola posádka tejto lodi obetovaná v prospech hlavných úderných síl. Bolo by chybou sa domnievať, že Američania túto bitku vyhrali na základe perfektne naplánovanej stratégie, výbornej koordinácie jednotlivých zložiek. V podstate túto bitku vyhrali šťastnejší ale predovšetkým skutočnosť, že Američania prelomili japonský spojovací kód a tak poznali presne japonskú taktiku. Ale to sa všetko dozvieme z lepšieho filmu o tejto bitke Bitka o Midway z roku 1976. Čo je na tomto filme zaujímavé, velenie amerického námorníctva po prvýkrát umožnili civilnému filmovému štábu zdržiavať sa na palube vojnovej lode v priebehu 2. svetovej vojny. Viac ako 50% záberov je urobených vojnovými kameramanmi a bojovými posádkami. Filmovanie bolo vykonávané počas cvičnej plavby lietadlovej lodi USS Yorktown, ktorá bola rovnako pomenovaná ako potopená lietadlová loď v bitke o Midway (7.6.1942). Keď si odmyslíme predsa len trocha propagandy môžeme ho radiť medzi tie lepšie americké filmy. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama