Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Známý příběh o zrození, životě, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista byl zfilmován již mnohokrát. Tvůrci amerického filmu se však nyní soustředili nikoli na samotného Ježíše Nazaretského, ale na jeho matku Marii. Události, známé z biblického podání, jsou tak líčeny z jinému úhlu pohledu a dostávají neobvyklý rozměr: Film zkoumá pocity ženy - matky, která byla vyvolena k tomu, aby na svět přivedla Syna božího a aby mu jako výjimečně vnímavému a nadanému dítěti vštěpila morální zásady. Jako každá matka, i Marie sleduje životní kroky svého dítěte s napětím, obavami i nadějemi. Díky mateřskému poutu s ním sdílí jeho úspěchy i jeho nezdary tak, jako nikdo jiný. Ježíše z Nazaretu ovšem nečeká obyčejná životní pouť: jeho cesta vede k té největší myslitelné slávě, která je však vykoupena největším myslitelným utrpením... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak trochu zvláštní verze příběhu, která je vyprávěna z pohledu matky. Otázkou je, proč se tedy jmenuje zde film Ježíš, když i ČT ho vysílala pod názvem Marie, matka boží. Film každopádně nevypráví příběh tak, jak ho uvádí Bible. Například Pilát si v původním příběhu umyl nad Ježíšem ruce, tedy nechal rozhodnutí na jiných. Zde je to ale on, kdo ho odsoudí, respektive nechá odsoudit dav jen na základě toho, že se Ježíš nebrání a nechává vykřičet dav jméno zachráněného. Otázkou je, jak se mu povedlo slyšet v takovém jekotu, čí jméno zaznělo silněji. Podobná nepřesnost je i se zradou Jidáše, kterou tvůrci v podstatě pominuli. Chvílemi film působí jako agitka, kterou si objednala katolická církev. Není to klasický film s uceleným příběhem, ale spíše snůška epizod ze života nejprve matky, pak Ježíše a pak zase chvíli matky. ()

D28 

všechny recenze uživatele

Och, bože, ja isto skončím v pekle. Nie len preto,že " Brianovi" som dala o 2 hviezdy viac než "Márii",ale i preto,že som prepínala na komerčné stanice, kým sa nezjavil Christian.Je ťažké zahrať najznámejšiu postavu dejín, ale vďakabohu /?/ to zvládol dobre.Jedna z mála pozerateľných verzií príbehu. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení. Nečekal jsem, že film se mi bude tolik líbit. Moc dobře je zde kladen důraz na Ježíšovu i Mariinu lidskost, navíc děj sleduje dění hlavně kolem Marie a zároveň nechává prostor i na vyprávění Ježíšova příběhu. Jedinou výtku mám k závěru, autoři se přeci jen mohli více popasovat s Mariiným životem po Kristově zmrtvýchvstání. Ale je pravda, že toho se už zase tolik nevím, takže konec beru na milost. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Svojho času som dostala hodinovú prednášku na tému "prekrúcanie Biblie" za fakt, že som si dovolila dať v jasličkovej pobožnosti Jozefovi do úst vetu : "Zvládneme to, Mária." Jozef totiž v Biblii nikdy neprehovoril. Neviem, akú dlhú prednášku by museli dostať tvorcovia tohto filmu, keďže ich Jozef nielenže hovorí jedna radosť, ale dokonca máva pravidelné cholerické záchvaty. A ani s ostatnými postavami to nie je o nič slávnnejšie. Výsledkom je rovnako naivná verzia, akú takmer každý rok vyprodukuje Taliansko, ibaže na dôvažok nepresná, čo by mne osobne neprekážalo, keby nebola tak nudná. Čo sa totiž náboženských filmov týka, znesiem len dve typy : filmy, ktoré dogmu búrajú, alebo tie, ktoré sa jej striktne držia. V balanse medzi týmito dvoma možnosťami účelnosť nevidím. ()

Pasifae 

všechny recenze uživatele

Když u nás posledně zazvonili příslušníci jakési sekty (o jehovisty nešlo, ti nás od chvíle, kdy jim otevřela moje nejmladší ratolest s pentagramem na krku a potkanem na rameni, ponechali napospas plamenům pekelným), sdělila jsem jim, že pokud Kristus opravdu vypadá jako Christian Bale, ať mu vzkážou, aby sebou s tím svým druhým příchodem koukal hodit. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama