Wer küßt schon einen Leguan? (TV film)

Kto pobozká leguána?

Second Hand Child

Rodinný

Německo, 2003, 89 min

Karola Hattop

Není mnoho filmů, které by se zabývaly a řešily problémy dětí v pubertě. Většinou to jsou filmy s dětmi a o dětech tak do 11 let. Další skupinou je pak až mládež starší než 17 let. I když je děj tohoto filmu dějově trošku přitažený za vlasy, mohl se takový příběh skutečně odehrát. Film se snaží na příběhu 13letého Tobiase zobecněně ukázat problémy dětí z rozvrácených a sociálně slabých rodin. Film nepostrádá napětí a dovede citlivého diváka zcela vtáhnout do děje. Bylo by dobře, kdyby tento film (a jemu podobné) byly ve větším povědomí lidské společnosti. Jasně z nich je totiž patrné, že mnoho zbytečných problémů vzniká z jednoho prostého důvodu, a to, že lidé spolu neumějí hovořit zcela upřímně a otevřeně. Kdyby to dokázali, zcela určitě by se předcházelo četným nedorozuměním. Film jsem viděl jak v originálním (německém) znění, tak i jeho slovenskou verzi. Musím Slováky pochválit za perfektní dabing. Za zmínku stojí i velmi dobré herecké výkony jak hlavního představitele (Frederick Lau), tak i ostatních dětských herců. Perfektní herecký výkon odvedl i přítel Tobiasovy matky Fritz. Byl přesvědčivě zlý. (Pondělí 23.08.2010)(23.8.2010)