2/60: 48 Köpfe aus dem Szondi-Test
Krátkometrážní
Rakousko, 1960, 4 min
Kurt Kren- komentáře
Radko
Tvárológia podľa Krena. Rytmus epileptického strihu dávkovaných očí, uší, pier, nosov a hlavy sa nesie v znamení matematicky presnej náhodnosti. Opakované zhliadnutie rôzne zväčšených a rozostrených čiernobielych záberov plne nahradilo prchavé dojmy z prechádzky v rušných uliciach alebo prečítanie knihy zahltenej postavami.(22.8.2008)
panjosef
Klasicky Krenův pohled na 48 vyfocených hlav a jejich detailů. V rychlém střihu se některé začnou slévat do velmi bizarní podoby a vyvede vás poté z míry každá jinak nasvícená tvář. Na Krena standardně dobrý nadprůměr.(30.7.2009)
asLoeReed
"...vnímáme i tváře, které ve filmu vůbec nejsou a které vznikají v našem vnímání v důsledku rychlých (jen několikaokénkových) obrazových změn. Jako by tu nikdo nebyl sám sebou, každý je každým a nikým. Takový film lze pochopitelně vidět několikrát a pokaždé jej budeme vnímat zcela odlišně. Sám Kren v tomto ohledu připomněl, že jednou ve Vídni se s ním chtěl někdo vsadit o sto šilinků, že když viděl film podruhé a potřetí, že to nebyl tentýž film. Jindy mu lidé tvrdili, že mezi tvářemi spatřili Hitlera či jiné známé osobnosti, což ovšem pochopitelně ve filmu není. Film se tak stává jedinečným a naprosto neopakovatelný perceptuálním zážitkem. Právě o této jedinečnosti svědčí i epizoda z Mnichova, kde na šrot opilý Kren vrhl na plátno láhev s vínem, protože nepoznal svůj vlastní film a rozlícen se domníval, že jej někdo kopíruje." cituji sekundární literaturu.(6.3.2011)