Antigona (divadelní záznam)

Česko, 2008, 84 min

Zajímavý byl přístup režiséra Čičváka, který nás v úvodu ujistil, že při přípravě tento inscenace se snažil zbytečně neexhibovat, zato sloužit textu - a vida, já v celé inscenaci pomalu nic jiného než režijní exhibování nenašel.(2.1.2009)

Účinkují Eva Novotná, Erika Stárková, Zdeněk Dvořák, Dana Pešková, Václav Vašák, Jaroslav Kuneš, Jaroslav Dufek, Ondřej Novák, Martin Sláma, Ján Mikuš. - Po herecké stránce naprosto vynikající inscenace - lze vyzvednout především Zdeňka Dvořáka, Jaroslava Dufka a Jaroslava Kuneše (společná scéna Teireisia, Kreonta a Náčelníka chóru byla nepopsatelná, závěrečná scéna úchvatná). Čičvák sám opravdu exhiboval, často na úkor vyznění hereckých výkonů (co měly například se svými postavami, režisérem takto zhyzděnými, dělat herečky Eva Novotná a Erika Stárková, ví jen bůh a režisér), ale některé jeho nápady (např. zazdění Antigony vraty od garáže) nebyly vůbec marné.(12.1.2009)

• lukasd

Herecké výkony jsou sice skvělé, ale režijní exhibicionismus Martina Čičváka je někdy až zarážející. I modernizaci je třeba dělat s nějakým vkusem a za trapnost některých rádobyšokujících scén jsem se až styděl.(23.10.2009)

Na tohle představení na ČT2 jsem se hodně těšil a byl jsem mírně zklamán. Musím se přiznat, že mě tohle moderní pojetí neuchvátilo a dal bych přednost klasickému ztvárnění. Představitel Kreonta vypadal jako stranický funkcionář osmdesátých let, během představení postupně zazní "Šampioni" od skupiny Queen, "Jdoucí na smrt" od Karla Kryla, motiv "Schodů do nebe" od Led Zeppelin a nakonec "Blowin' in the Wind" od Boba Dylana... vše co se netýkalo dialogů na mě působilo rušivě. Na druhou stranu se nedaly přehlédnout precizní herecké výkony všech učínkujících, takže celkový dojem byl přeci jen lehce nadprůměrný.(3.1.2009)