Jack and the Beanstalk

Krátkometrážní / Fantasy

USA, 1902, 10 min

Edwin S. Porter

Keď to vezmem tak, že v rovnakom roku natočil Georges Méliès Cestu na mesiac, tak toto je skôr také béčko:)(17.12.2006)

Nádhera. Jsem takřka unešen. Nádherný příběh, kouzelné zpracování. Mám dojem, že to je a i navždy bude můj nejmilejší snímek z ranných časů filmové tvorby. Jenom ten pocit, že ty slepice musí být už dávno mrtvé, je poněkud depresivní...(2.4.2006)

Asi první filmové zpracovámí příběhu o Jackovi a fazoli.Jako mnoho dalších filmů z té doby je natočený typicky "meliesovským" stylem - jako by divadlo nasnímané filmovou kamerou a kulisy namalované přímo na zdech(viz scéna v kuchyni).Ale stejně jako většina filmů od Meliese si tento Porterův kusek zanechal kousek poetické,kouzelné pohádky prvních filmových příběhů,které nám i po více než sto letech mají co říct.(19.6.2006)

Jeden z prvních fantasy celovečeráků s bravurním zpracováním i příběhem. Společně s Meliesovou cestou na měsíc, kterou mám malinko raději se rozhodně jedná o přínos světové kinematografii. 3 a 1/2 hvězdy.(23.11.2008)

Kopírovalo se už v rané kinematografii :-) Bordwell s Thompsonovou píšou v Dějinách filmu, že Porter měl přístup k Meliésovým filmům a mohl je tak "studovat". No...tak tohle je taková podstatně slabší americká kopie Cesty na Měsíc. Na druhou stranu, kdyby to nebyl Porter, mohlo to asi dopadnout i podstatně hůř.(23.5.2011)

Fantasy jak vyšitá. Bezvadná podiváná, která si příliš nezadá i s legendární Cestou na měsíc.(19.12.2007)

Samozrejme v rámci technických možností filmu toho obdobia je to dobre spracované dielo, ktoré však trpí, podobne ako napríklad ALICE IN WONDERLAND z rovnakej doby, prílišným pomalým rozprávaním. Aj napriek tomu, že to má večerníčkovskú minutáž.(3.1.2011)

Fajnová, celkem dlouhá pohádka.(24.6.2010)