Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na cestě z Berlína do New Yorku potká Kyle Pratt (Jodie Foster) ta nejhorší noční můra každé matky - v rozlehlých prostorách moderního Boeingu 474 se beze stopy ztratí její šestiletá dcera Julia. Kyle, která je citově zničená z nedávné ztráty manžela, se zoufale snaží nevěřící posádce letadla, cestujícím a později i sama sobě dokázat, že není šílená. Přestože se kapitán Rich (Sean Bean) i letecký strážník Gene Carson (Peter Sarsgaard) snaží o tvrzeních zoufalé vdovy nepochybovat, směřují všechny důkazy ke skutečnosti, že její dcera nikdy na palubě letadla nebyla, což ještě více podněcuje paranoiu a pochyby ostatních cestujících a zbytku posádky. Kyle, která se najednou ocitá úplně sama, zbývá jediné - spolehnout se při pokusu o vyřešení celého tajemství a záchranu dcery pouze na svůj vlastní rozum. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (405)

POMO 

všechny recenze uživatele

*** Spoilery! *** Letový plán najviac pripomína Výkupné Rona Howarda. Zatiaľ čo Výkupné však stavalo "iba" na silnom zvrate, ktorý film rozdeľoval na dve samostatne i spolu fungujúce polovice, Letový plán chce zajsť ďalej, silný zvrat mu nestačí a pojíma ho ako veľkú pointu. Bezcitný a mätúci prechod prvej, psychologickej roviny filmu do tej druhej, akčnej, ale vyžaduje od diváka 10-minútové zorientovávanie sa v deji, po ktorom mu naservíruje už iba dávku amerického heroizmu. Letový plán je technicky precíznou, atmosféricky i psychologicky dobre predexponovanou drámou, ktorá sa zmení v ženské Air Force One. Škoda. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jodie je jak břitva a tím většinově přispívá filmu, z kterého se, ač má slibně napínavý rozjezd, kdy dlouho netuším, jestli matka ztratila dítě nebo rozum (a ta nejistota mě hodně baví), vyklube cosi, co evokuje srágory o unesených letadlech, s kterými přistávají ženy a děti, ale budu se tvářit, že jsem ten konec neviděla. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrný thriller, který začíná velmi slibně a napínavě (hledání dcery v letadle), ale od poloviny mu začne značně docházet dech až se ke konci přemění v naprosto běžné, nevynalézavé, klišovité drama s docela pitomým vysvětlením toho "tajemného" zmizení. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Další film o tom, že s dětmi jsou jenom problémy. Děti křičí, zvracejí, dožadují se zbytečností, ztrácejí se v letadlech – zpravidla, když to nejméně očekáváte. Kyle Prattová (Jodie Foster) by ještě měla být ráda, když po krátkém zdřímnutí během letu z Berlína do USA zjistí, že se její nezvykle bledá dcerka poděla bůhvíkam. Ale ne, to by nebyl americký film, aby ji vyplašeně nezačala shánět po celém letadle (které shodou náhod sama navrhla) a podezřívat arabské spolucestující z nekalých úmyslů. První třetina ještě ujde. Nevíme, kde vězí pravda, zda-li Kyle skutečně neharaší v mozkovně (jak se domnívá personál, nemající jediný důkaz o přítomnosti její dcery na palubě). Režisérovi se – za vydatné pomoci vytříbené kamery Floriana Ballhause – daří budovat napínavou atmosféra. Jodie Fosterová navíc dokázala svou hrdinku obdařit nevnucujícím se charismatem a ne až tak často vídaným intelektem. Bohužel, když vyjde najevo, o čem vlastně celý film je, veškeré pozitivní prvky jsou nemilosrdně vyhozeny zpátky na zem (pro jistotu bez padáku). Rafinovaný thriller stavějící na divákově nejistotě se rázem mění v trapnou kopii čehosi nechvalně známého již z tolika jiných filmů. Celé dosud pracně budované dějové lešení se ukáže být postaveno z velice křehkého materiálu, který silnějším poryvům větrů v žádném případě neodolá. Takovým poryvem přitom může být zapojení byť jen minima mozkové kapacity uvažujícího diváka. Je to škoda, ale možná že Američané po 11. září přesně takový film potřebují – neustálé omílání důležitosti semknuté rodiny je sice otravné, nicméně stále oblíbené. 45% Zajímavé komentáře: Marigold, Falcor, anais, PogoJoe, Bilky ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Roberta Schwentkeho tedy opravdu nezám, nicméně je fakt, že mi režie nepřipadla nijak tragická. První paranoidní půle OK, pak to bylo sice více klišoidní, ovšem všechno zvedá Jodie Foster, která je dokonalá, tak, jako vždycky. Jen si myslím, že by si opravdu zasloužila ty nejkvalitnější filmy. Uvidíme v Inside Manovi. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kromě toho že jsem fakt nevěděl zda je to tak či onak.Musím smeknout před Jodie Foster, ten film v podstatě táhne sama a naprosto fantasticky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $89,707,299Tržby Celosvetovo $223,387,299 ║ Zo začiatku to vypadalo dosť zaujímavo aspoň ten ponúknutý námet o únose malého dievčatko na palube lietadla ale postupne ak sa to chcelo tváriť ako moc inteligentný príbeh plný zvratov a v tej chvíli sa to začalo potápať a meniť a okukanú frašku o hrdinstve z radov obyčajných ľudí, ktorý reagujú v skľúčených momentoch nad svoje možnosti. Prvá polovica filmu buduje dosť husté napätie, ta druhá sa už mení na takú klasickú naháňačku medzi zločincom a obeťou. Taký neškodný film, keď sa to neberie celkom vážne. /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nezvládnuté, nemá to smysl ani jako psychologicko-duchařské bláznění, ani jako akční thriller. Snad ještě ta "mystičtější" polovice zásluhou Jodie Fosterové ke koukání je, ale při velkém twistu se zbláznil scénárista a společně s příběhem jde do kopru celý film. To, že v závěru troubí tuš sborově všechna blbost Hollywoodu už ani nebolí, protože Letovému plánu daly beztak mé sympatie v polovině valé, a tak nezbylo než se bavit křečí všech zúčastněných. Na tom nic nezmění ani fakt, že Robert Schwenke zvládá udržet režii přinejmenším na lehce nadprůměrné úrovni. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Snaha o schizofrenii hlavní postavy se moc nezdařila a film je průhledný jako zápltka erotického filmu. Všichni by měli v očekávání co přijde okusovat své nehty a doufat, že hlavní hrdinka na všechno přijde a vše dobře skončí, ale místo toho na film jen tak koukáte a čekáte, kdy si ona uvědomí co vy už dávno víte. Velká škoda nevyužitého potenciálu.Bohužel letadlo samo o sobe je velmi omezený prostor, na který pro mě už doplatil Noční let. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Vynikající Jodie Foster v roli zoufalé matky ztracené dcery, v pozici, kdy musí sama obhajovat svoji příčetnost. Skličující atmosféra omezeného prostoru letadla a beznaděj, jak přesvědčit posádku, která ve jménu své vlastní jistoty odmítá tu její. Bohužel, poslední půl hodina razantně změnila tajemné kouzlo filmu a posunula hodnocení mezi 3-4 *, ale protože Jodie nadržuji a navíc mám v živé paměti jinou matku hledající své ztracené dítě „Zloději paměti“.Hodnotím (s čistým svědomím) za 4*. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nebyl ten "akčně naháněcí" závěr, který mi přišel dost přitažený za vlasy a spíše mě nutil k úsměvu než k obavám o hlavní hrdinku, tak je ten film výborná záležitost. Líbily se mi tak první dvě třetiny filmy - obecně mám rád klaustrofobnost uzavřených prostředí - a prostředí tohoto neskutečně velkého letadla bylo využito skvěle. Jízdy kamery jednotlivými odděleními, zavazadlovým prostorem atd. mě velice potěšily. Navíc mám ve velké oblibě Jodie, které opět nezklamala. Nejlepší část je jinak ta, kdy je divák znejistěn, zda má Jodie pravdu nebo ne, jakmile se to "rozlouskne", ztrácí to kus svého kouzla... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nebýt hrůzného scénáře mohlo se jednat o více než-li slušný thiller. Zajímavá úvodní premisa zůstala trestuhodně nevyužita. Přitom ze začátku (resp. v první cca hodině snímku) vše vypadá velmi dobře až do "šokující pointy", která je toho typu kdy jí každý ví, ale zároveň si ze srdce přeje aby to něčím takovým nepokazili... A oni pokazí. Po psychologicky-mystickém úvodu nastává akčně-dramatické finále toho nejhoršího a nejsmutnějšího střihu. Scénář je slaboulinký, se špatně napsanýma postavama. Aspoň že herci dokázali těm zoufale jednorozměrným a většinou i zbytečným postavám vtisknout něco více. I režisér se snaží seč to jde zamaskovat slabiny scénáře, ale ono to prostě nelze a tak zbývá po všech stránkách průměrná záležitost. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Morbidní začátek s divnou holčičkou a smutnou Jodie Foster mě příliš nezaujal, jakmile ale dcera zmizela vše začalo být opravdu napínavé a já se jen modlil, aby to konec nepohřbil. Bohužel mé motlitby nebyly vyslyšeny a takhle překombinovaný film se spoustou nelogičností, které jsou servírovány s naprosto vážnym ksichtem jsem už dlouho neviděl. Aspoň, že je to opravdu velmi dobře zahrané všemi zůčastněnými a Jodie Foster ten film dokáže utáhnout naprosto s přehledem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

již úvod naznačuje, že by jsme měli mít co do činění se zajímavým a jednoduchým tajemným thrillerem. po zjištění, že všechny děti by měli mít na krku zvonek se o atmosféru stará hudba a herecký výkon J.Foster, která vypadá chvíli jako blázen a chvíli jako odhodlaná matka, čímž nás nutí přemýšlet, kde je pravda. bohužel tempo nevydrží a tak je potřeba jít do boje! ucházející zápletka, napětí, trocha tý akce. vcelku dobrej film, za lepší 3 hvězdy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Na buzerovanie si nájdite iného Araba.“ Výborný, ukážkovo hitchcockovský námet o bezbrannom civilovi v neuveriteľnej situácii. Problém je v tom, že skvelý námet ešte nerovná sa skvelý scenár. Tajomný let vinou toho ku koncu šumí do poloprázdna. Čím viac nudných odpovedí na vzrušujúce otázky ponúka, tým divákov záujem viac a viac klesá. Nuž a kvôli priemerným odpovediam dostáva zabrať i logika. Napriek tomu dokázal skúsený nemecký režisér natočiť chytľavý mix fincherovky Úkryt a Cravenovho Nočného letu. Avšak v konečnom efekte kvalitatívne nedosahuje úrovne žiadneho z nich. Napriek tomu sa mu podarilo vybudovať v prvej polovici nádhernú napínavú staromódnu atmosféru. Na tom má najväčší podiel pôsobivá výprava obrovského lietadla (pôsobiaceho dojmom, že by sa doňho zmestili dve z Bairdovho Boeingu 747 v ohrození) a s citom, zvolené, inteligentné herecké obsadenie. Skúsený kapitán Sean Bean, rozvážny lietadlový policajt v utajení Peter Sarsgaard (s riadne divným vodnatým pohľadom) a samozrejme tradične perfektná Jodie Foster, to sú ľudia, v ktorých spoločnosti chcete byť. Super je, že prvú polovicu sa všetci správajú realisticky a inteligentne. Viete si na ich mieste predstaviť seba. Akonáhle si pomyslíte "no dobre, ale prečo neurobia to alebo ono"... tak to o dve tri minúty urobia. Skvelý nápad so srdiečkom na okne. Ste fakt zvedaví, ako sa toto preboha skončí, lebo záhada je skutočne majstrovská. Napokon sa ale tvorcovia vytasili s vysvetlením, ktoré za mňa osobne ani zďaleka nepostačuje a spätne dokonca čiastočne ničí výbornú, napínavú prvú polovicu, počas ktorej zabúdate dýchať. Ľuďom sa to ale celkom páčilo a ja sa nečudujem: pri triezvom rozpočte 55 miliónov ich to na celom svete zarobilo fajnových 133. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rozhodne zajimavej a docela propracovanej film se zajimavym nametem, sice neco na podobnej zpusob sem uz nekolikrat videl, ale neodehravalo se to na palube letadla. Hlavni problem je, ze se scenarista ze zacatku krotil a budoval slusne napeti az do zaverecneho rozuzleni, ktere je pro me v 45 minute filmu. Tech dalsich 45 minut je jen tezko uveritelna a krapet prehnana historka, nicmene nakonec to vse zapadne. Jodie Foster je jako vzdy perfektni, jen by se nemusela furt tvarit tak psychopaticky. Sarsgard byl taky vostrej a osobu, kterou nakonec ztvarni, byste do nej nerekli. Takovyhle typy tajemnejch a napinavejch filmu mam rad a tenhle je rozhodne nadprumernej, ale na 5* se nedostal. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny výborně natočený thriller s bezkonkurenční Jodie Foster (kéž by točila víc!) se bohužel změní v akčňák a ztrácí těžce na svém kouzlu. Nejhorší je, když člověk začne poté zpětně uvažovat o logice nebo pravděpodobnosti dříve viděného. Strašná škoda!!! ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu se mi velice líbila. Přesně takové psychologické filmy s hádankou mám ráda. Jenže najednou se grázl divákovi odhalí a začíná obrovská a ohraná nuda. Ona se snaží, bla bla bla...on je jí v patách..a ona mu nakonec uteče. Je za hrdinku. Až na ten nesmyslně odfláklý konec pěkná podívaná. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatný. Cca Hodinu se buduje depresivní atmosféra, Stísněné prostředí letadla funguje na výbornou. Zásadní Zlom je trošku divnej, dost zpomalí jinak docela ubíhající děj, ale pak se začne na novo a jdee se až do konce. Film rozhodně nenudí, vlastně je to docela zajímavej trihller, i když trošku připomíná Air Force One. Fosterová nic moc(eště v žádném filmu mě nijak nenadchla) ale Peter Sarsgaard je dobrej a Sean Bean jako tradičně skvělej.Jako velké plus pak musím přihodit fakt, že představitelka Julie vypadá opravdu, jako by byla dcerou Jodie Fosterové. Slabší 4* ()

Související novinky

Setkáme se včera, lásko!

Setkáme se včera, lásko!

25.04.2007

Určitě si vzpomenete, jak si to Eric Bana a Brad Pitt coby Hektor a Achilles rozdali před branami Tróje na meče a kopí. Bylo to tak přesvědčivé, až se nechce věřit, že v soukromí jsou ti dva kámoši.… (více)

Reklama

Reklama