Červená řeka (TV film)

Red River

Western

USA, 1988, 96 min

• dopitak

Film, který postupně sklouzává k patetickému žvanění a konec je jak z Červené knihovny. Obsahuje spoustu nedobře pretentovaných klišé (dozvuky občanské války, "s negrem nekamarádím", "nechápeš, že on to udělal, protože tě miluje?"...) Mám připravený Wayenův originál z roku 1948, takže uvidíme, co srovnání přinese.___Srovnání remaku s originálem: Waynův western je tvrdší, chybí v něm užvaněnost, Dunson si půdu nekoupil, ale zabral ji mexickému zbohatlíkovi, který svůj majetek ovládá až odněkud zpoza Rio Grande. Hned na počátku přišel při útoku indiánů o svou snoubenku (tedy motiv se později opakuje u jeho chráněnce Matthewa), na jiném místě svedl skvěle natočenou obranu před útočícími indiány (úžasný záběr letícího hořícího šípu). V originálu chybí rasová zápletka (místo černocha je v tlupě indián), naopak je tu zajímavější (a velmi povedený) hudební motiv, výborná B&W kamera. Zajímavé je, že ani Hawks s Rossonem se nevyhnuli poměrně zšenštilému "červenému románku". Resultát: originál třikrát lepší remaku.(24.4.2010)