Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál ze současnosti o přátelství desetiletého Josefa a jeho stejně staré spolužačky, vietnamské holčičky Ly, vypráví s jemným humorem o krizi, kterou prochází Josefova rodina. Ly se stává Josefovou spolubojovnicí nejen proti tetě Martě, která se "nebezpečně" sblížila s jeho otcem, ale je mu oporou také ve chvíli, kdy ztrácí své nejlepší kamarády a život mu ztrpčuje uražená spolužačka - Helena B, jejíž nenávist se nakonec soustředí na Ly. Lyino charisma nakonec pomůže ukončit dětské podrazy a sváry, stará přátelství jsou obnovena, našel se i ženich pro tetu Martu. Autorka seriálu scenáristka Anna Vovsová spolupracuje s Českou televizí přes deset let. Pro dětské diváky napsala původní pohádkový příběh "Pohádka o prolhaném království" a příběh "Zamilovaná" (premiéra 1993), který získal řadu ocenění na mezinárodních festivalech (v Remeši, v Montevideu, v Chicagu). (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

#47 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem pouze první 2 díly, což možná byl pouze slabší rozjezd, nicméně jsem brzy pochopil že jde hlavně o očividnou pozitivní diskriminaci vietnamské menšiny a ještě k tomu jsem se u seriálu nudil šíleným způsobem, což je pro mě zcela zásadní aspekt, který Josefa a Ly sráží na maximálně 2 hvězdičky...zajímalo by mě jestli vůbec u toho mohly vydržet děti pro které je tento seriál primárně určen. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Podařený seriál, který je pro sledování určitě vhodnější než bláznivé střílečky, případně filmy a seriály s naprosto odtažitou a rádoby reálnou tématikou. Jediné, co mi na seriálu opravdu vadí, je naprosto nevěrohodné komolení češtiny vietnamskou představitelkou dívky Ly. Námět seriálu je velmi zajímavý a kladně přispívá k výchově rasové snášenlivosti. Herecké výkony hlavních protagonistů úroveň seriálu jen podpořily. Své herecké umění potvrdili jak Oldřich Kaiser, Simona Stašová i Tatiana Vilhelmová. Myslím, že si dobře počínal i František Bauma (Josef). Velmi vysoce hodnotím, jak se tvůrcům filmu podařilo skvělými záběry kamery a prvotřídními dialogy vytvořit gradující vztah mezi Tatianou Vilhelmovou a Oldřichem Kaiserem. Svojí dokonalostí mi připomněly nepřekonatelné dialogy ze seriálu „Nemocnice na kraji města“. Například jak se podařila během několika slov ukázat změna chování dr. Blažeje, když se stal primářem. ()

Reklama

kocourMour 

všechny recenze uživatele

Docela příjemné seriálové překvapení letošního podzimu. Až na nevýrazné herecké výkony některých dětských herců, zejména hlavního hrdiny, (vyjma té holky co hraje Helenu B., ta je přesvědčivá) je to docela dobrá zábava. Kaiser a Vilhelmová jsou dobří. Oceňuji pokus o rodinnou zábavu s "výchovným" podtextem o odlišnosti kultur. ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

První dva díly slabší, už jsem chtěl sledování tohoto seriálu pomalu vzdát, ale nakonec dobře, že jsem vydržel. Zbylých 5 dílů totiž nemělo chybu. Milý, nenásilně a s humorem napsaný scénář podtržený slušnými hereckými výkony - to vše se zasloužilo o pohodovou podívanou zpříjemňující pondělní večer. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tak bez dvou dílů jsem shlédla vše a mohu tak hodnotit. Seriál je na české poměry tak trochu netypický - už jen tím, že ústředním tématem je vietnamská menšina v Česku, vnímaná možná stále ještě jako jeden ze sociologických problému. Avšak tato "nová voda" právě dala příběhu šmrnc. Spolu s angažováním kvalitních herců (Stašová, Kaiser, Vilhemoá, Kraus, aj.) - doplněnými o neméně talentované dětské představitele - sliboval seriál dobrou podívanou. To by však nemohl být "ověnčen" mnoha slabými místy... Za povedené bych viděla "zimní díly", kde se tvůrcům povedlo (jako už dlouho ne) přenést na plátno tu pravou českou vánoční atmosféru. Ale všeho dočasu. Některé dějové linie byly nedokončené, čili bezpředmětné (např. příběh Helenky). Poslední díl, který v mém hodnocení mohl jazýčky vah vynést možná až ke čtyřem bodíkům, rozhodl. Tento díl se nepovedl, ať se na to dívám ze všech stran. A protože byl poslední, tak dal vlastně celému seriálu ráz. Snad jediným kladem byl neobvyklý konec, kdy ne vše skončí tak úplně šťastně... I přesto si myslím, že seriál "Josef a Ly" nezapadá mezi šeď ostatních vícedílných počinů posledních let. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (6)

  • Když Ly (Anh Thu Nguyen Thi) pokládá na katedru stokrát napsaný trest se vzkazem, můžeme si všimnout, že trest z tabule byl napsaný bez chyby, kdežto vzkaz pro učitelku byl napsaný s chybami a úplně jiným písmem. (Nick321)
  • Seriálový tatínek Ly, pan Nguyen Khac Hoa, je jejím tatínkem i ve skutečnosti. (Teres)
  • Je stěží pochopitelné, proč se banda Tygřích drápů do své zahrady s altánem dostává lezením přes zeď, když tam vede pohodlná cesta brankou. (Nick321)

Reklama

Reklama