Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál ze současnosti o přátelství desetiletého Josefa a jeho stejně staré spolužačky, vietnamské holčičky Ly, vypráví s jemným humorem o krizi, kterou prochází Josefova rodina. Ly se stává Josefovou spolubojovnicí nejen proti tetě Martě, která se "nebezpečně" sblížila s jeho otcem, ale je mu oporou také ve chvíli, kdy ztrácí své nejlepší kamarády a život mu ztrpčuje uražená spolužačka - Helena B, jejíž nenávist se nakonec soustředí na Ly. Lyino charisma nakonec pomůže ukončit dětské podrazy a sváry, stará přátelství jsou obnovena, našel se i ženich pro tetu Martu. Autorka seriálu scenáristka Anna Vovsová spolupracuje s Českou televizí přes deset let. Pro dětské diváky napsala původní pohádkový příběh "Pohádka o prolhaném království" a příběh "Zamilovaná" (premiéra 1993), který získal řadu ocenění na mezinárodních festivalech (v Remeši, v Montevideu, v Chicagu). (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Obstojný produkt upadající české seriálové tvorby, avšak více než v mezích přijatelnosti zjednodušenou sondu do života českých školáků v něm nehledejte. (Koneckonců proč taky?)Vietnamský problém mu pak má dodat punc modernosti a společenské "závažnosti". Asi velice těžko bychom po něm mohli chtít nějaký pokus o vyvážený a nestranný pohled, ale mě přeci jen mrzí, že současná moderní politika integrace menšin musí být prezentována až takto okatě. ()

#47 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem pouze první 2 díly, což možná byl pouze slabší rozjezd, nicméně jsem brzy pochopil že jde hlavně o očividnou pozitivní diskriminaci vietnamské menšiny a ještě k tomu jsem se u seriálu nudil šíleným způsobem, což je pro mě zcela zásadní aspekt, který Josefa a Ly sráží na maximálně 2 hvězdičky...zajímalo by mě jestli vůbec u toho mohly vydržet děti pro které je tento seriál primárně určen. ()

Reklama

laepus 

všechny recenze uživatele

Tady přiznávám se nadhodnocuji a hodnotím a komentuji s více než desetiletým zpožděním poté, co jsem to viděl. Ale tehdy jsem byl zrovna v takovém citovém rozpoložení, že poetika tohoto seriálu pro mě byla úžasnou útěchou a relaxací. Ano, hodnotím tedy spíše svůj postoj k dílu a vlastní prožitek než samotné dílo, ale... ale je to vlastně špatně? Jak nad tím teď přemýšlím, tak je to možná jediná správná cesta - tisíc lidí dá k dispozici svůj subjektivní prožitek a jejich zprůměrováním vyjde odhad kvality díla. Tak to má vlastně být. Takže zpět k Josefovi a Ly - oba dětští hrdinové byli kouzelní a Kaiser se Stašovou působili důvěryhodně a mile. ()

Don Carlos 

všechny recenze uživatele

Vynikající rodinný seriál, který se konečně nezaobírá životními starostmi dospělých (viz Náměstíčko, Místo nahoře či Nemocnice po 20 letech) ale starostmi a dobrodružstvími prepubertálních dětí. Pěkný příběh, jež s humorem popisuje chod obyčejné rodiny, vás určitě na mnoha místech příjemně pobaví, neboť vám připomene vaše vlastní školní či rodinné příhody. Vynikající Táňa Vilhelmová v roli tetičky "HYDRY" Martičky skvělě paroduje pitomé holky, pro které je nejdůležitější kufřík se šminkami a "jedno pifko". ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 4/10 Hudba 2/10 Efekty 3/10/// +František Bauma a Anh Thu Nguyen Thi(tedy hlavní dětští představitelé), naprosto vhodné pro děti -nevyužití herci v hostujících rolích (Donutil, Obermaierová, Hrušínský, Kraus), herci v hlavních dospělích rolích mi byly nesympatičtí (Stašová, Kaiser, Chýlková), slabý scénář, nudné dialogy, monotóní hudba, laciná výprava/// V tomto seriálu jsem byl zvedavej především na Ly (herečka později hraje v seriálu Ulice). Kromě ní je tady ještě zajímavý nápad: seriál nabízí zjednodušený pohled na rodinu z Vietnamu a na to jak zapadne mezi nás čechy. Jinak je seriál zpíše zklamání a velká nuda. Dětem to vadit nebude, protože pro ně je tu prostinký příběh o chlapci který (i proto že kamarádí s Ly) je utlačován a šikanován svými spolužáky. Hádám tedy že děti se tady v některých postavách najdou, případně je to bude zajímat. Mluvím o věku tak 9 až 13 let. Zajímavé by možná bylo kdyby se Jozef a Ly po 10ti letech znovu sešli, ale jinak je příběh uzavřen a seriál dále už nemá co nabídnout. Sedm dílů bohatě stačilo./// Celkem 36%/// ()

Galerie (52)

Zajímavosti (6)

  • Když Ly (Anh Thu Nguyen Thi) pokládá na katedru stokrát napsaný trest se vzkazem, můžeme si všimnout, že trest z tabule byl napsaný bez chyby, kdežto vzkaz pro učitelku byl napsaný s chybami a úplně jiným písmem. (Nick321)
  • Je stěží pochopitelné, proč se banda Tygřích drápů do své zahrady s altánem dostává lezením přes zeď, když tam vede pohodlná cesta brankou. (Nick321)

Reklama

Reklama