Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál ze současnosti o přátelství desetiletého Josefa a jeho stejně staré spolužačky, vietnamské holčičky Ly, vypráví s jemným humorem o krizi, kterou prochází Josefova rodina. Ly se stává Josefovou spolubojovnicí nejen proti tetě Martě, která se "nebezpečně" sblížila s jeho otcem, ale je mu oporou také ve chvíli, kdy ztrácí své nejlepší kamarády a život mu ztrpčuje uražená spolužačka - Helena B, jejíž nenávist se nakonec soustředí na Ly. Lyino charisma nakonec pomůže ukončit dětské podrazy a sváry, stará přátelství jsou obnovena, našel se i ženich pro tetu Martu. Autorka seriálu scenáristka Anna Vovsová spolupracuje s Českou televizí přes deset let. Pro dětské diváky napsala původní pohádkový příběh "Pohádka o prolhaném království" a příběh "Zamilovaná" (premiéra 1993), který získal řadu ocenění na mezinárodních festivalech (v Remeši, v Montevideu, v Chicagu). (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

KatRi 

všechny recenze uživatele

Příběh je hrozně vleklý, nemá to žádný spád. Tematika je přitom dobrá, jakási sonda do vietnamské rodiny by nabízela potenciál. Jenže tohle je spíše fraška. Jakékoli scénky s Vietnamci jsou tragikomické, až trapné...stačí poslouchat ten slovník, ono méně je někdy více. Ale zajímavé je sledovat Táňu Vilhelmovou, to je jediný důvod, proč se na to koukat. Aspoň pro mě. Dětští herci jsou šikovní, jenže rozvleklostí scénáře nemají příliš prostoru předvést něco dynamičtějšího, nebo jak to říct. Ty scénky jsou tak moc z běžného života, až to nudí. ()

kocourMour 

všechny recenze uživatele

Docela příjemné seriálové překvapení letošního podzimu. Až na nevýrazné herecké výkony některých dětských herců, zejména hlavního hrdiny, (vyjma té holky co hraje Helenu B., ta je přesvědčivá) je to docela dobrá zábava. Kaiser a Vilhelmová jsou dobří. Oceňuji pokus o rodinnou zábavu s "výchovným" podtextem o odlišnosti kultur. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 4/10 Hudba 2/10 Efekty 3/10/// +František Bauma a Anh Thu Nguyen Thi(tedy hlavní dětští představitelé), naprosto vhodné pro děti -nevyužití herci v hostujících rolích (Donutil, Obermaierová, Hrušínský, Kraus), herci v hlavních dospělích rolích mi byly nesympatičtí (Stašová, Kaiser, Chýlková), slabý scénář, nudné dialogy, monotóní hudba, laciná výprava/// V tomto seriálu jsem byl zvedavej především na Ly (herečka později hraje v seriálu Ulice). Kromě ní je tady ještě zajímavý nápad: seriál nabízí zjednodušený pohled na rodinu z Vietnamu a na to jak zapadne mezi nás čechy. Jinak je seriál zpíše zklamání a velká nuda. Dětem to vadit nebude, protože pro ně je tu prostinký příběh o chlapci který (i proto že kamarádí s Ly) je utlačován a šikanován svými spolužáky. Hádám tedy že děti se tady v některých postavách najdou, případně je to bude zajímat. Mluvím o věku tak 9 až 13 let. Zajímavé by možná bylo kdyby se Jozef a Ly po 10ti letech znovu sešli, ale jinak je příběh uzavřen a seriál dále už nemá co nabídnout. Sedm dílů bohatě stačilo./// Celkem 36%/// ()

#47 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem pouze první 2 díly, což možná byl pouze slabší rozjezd, nicméně jsem brzy pochopil že jde hlavně o očividnou pozitivní diskriminaci vietnamské menšiny a ještě k tomu jsem se u seriálu nudil šíleným způsobem, což je pro mě zcela zásadní aspekt, který Josefa a Ly sráží na maximálně 2 hvězdičky...zajímalo by mě jestli vůbec u toho mohly vydržet děti pro které je tento seriál primárně určen. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Tady přiznávám se nadhodnocuji a hodnotím a komentuji s více než desetiletým zpožděním poté, co jsem to viděl. Ale tehdy jsem byl zrovna v takovém citovém rozpoložení, že poetika tohoto seriálu pro mě byla úžasnou útěchou a relaxací. Ano, hodnotím tedy spíše svůj postoj k dílu a vlastní prožitek než samotné dílo, ale... ale je to vlastně špatně? Jak nad tím teď přemýšlím, tak je to možná jediná správná cesta - tisíc lidí dá k dispozici svůj subjektivní prožitek a jejich zprůměrováním vyjde odhad kvality díla. Tak to má vlastně být. Takže zpět k Josefovi a Ly - oba dětští hrdinové byli kouzelní a Kaiser se Stašovou působili důvěryhodně a mile. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (6)

  • Seriálový tatínek Ly, pan Nguyen Khac Hoa, je jejím tatínkem i ve skutečnosti. (Teres)
  • Když Ly (Anh Thu Nguyen Thi) pokládá na katedru stokrát napsaný trest se vzkazem, můžeme si všimnout, že trest z tabule byl napsaný bez chyby, kdežto vzkaz pro učitelku byl napsaný s chybami a úplně jiným písmem. (Nick321)

Reklama

Reklama