Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ta banda musí viset. Do jednoho... Do malého městečka poblíž mexických hranic přijede mlčenlivý návštěvník ze vzdáleného ranče Jim Douglass (Gregory Peck). Má jediný cíl – vidět na vlastní oči zítřejší popravu čtyř banditů, kteří čekají na smrt ve zdejší zadržovací cele. Muži zde přepadli banku a zabili člověka, avšak podle Jima toho mají na svědomí mnohem víc. Bandité ale s pomocí komplice z vězení uprchnou a dokonce unesou půvabnou Emmu, dceru místního obchodníka Guse Steinmetze (Jiří Voskovec). Po jejich stopách se vydají téměř všichni muži z městečka. A především Jim, který s sebou nosí fotografii své zavražděné ženy… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Téma pomsty je jistě nejvíce zpracovávaným tématem ve Westernech a zřejmě právě proto mě vždy tak udiví, že je to pokaždé úplně o něčem jiném a obvykle natočené nadmíru dobře. Je třeba také vyzvednout vynikající výkon Gregoryho Pecka. Westernům této doby lze obvykle jen zřídkakdy něco vytknout a tomuto nejspíš nic. Zamyšlený, napínavý kousek. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Výborný western. Gregory Peck tyhle chlapáky - byť tady trochu nezvykle v drsnější podobě - prostě umí zahrát a navíc scénář se příjemně vzpouzí všem žánrovým klišé, jež v 50. letech nebylo v Hollywoodu až tak běžně porušovat. K tomu přidejte fantastickou mexickou krajinu, kterou si kamera vyloženě užívá. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Nadprumer, co si sice s nejakym tim klise poda ruku, ale na druhe strane se prevraci - aspon v predposlednich minutach (v poslednich uz ne, to se vraci do dostavnikem vyjetych westernovych koleji) do podareneho zkratu, ktery se ve filmech s kolty proklate nizko zas az tak casto nevidi. Pecka mi na tu roli drsneho stopare ale nejak nesedel, ale zapornaci byli skveli vsichni - i Jirka Voskovcu s tou brokovnici a krasnym prizvukem byl jedly. Jen tak na okraj - jak muze nelepsi strelec trefit borovici a zkuseny misenec trepat s vysokou travou?? ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Bravados je z počátku poměrně táhlý a nepříliš interesantní western, protože zádumčivý protagonista přijede do městečka, nechce se s ním moc bavit, ale my jen pomalu zjišťujeme, kdo je kdo a jaký je důvod jeho cesty. Přijel se podívat na popravu čtyř mužů, kteří samozřejmě uniknou z vězení, protože "co by to bylo za příběh", kdyby jen zkoukl popravu a pak odjel zase domů. Protagonista není příliš zajímavá postava navzdory tomu, že jsem si tento film pustil kvůli Gregory Peckovi, kterého jsem si oblíbil od momentu, kdy jsem viděl Big Country (rovněž z roku 1958), což je mimochodem western podstatně vyšších kvalit, než tato nepříliš zábavná žánrovka. Od chvíle, kdy protagonista vede výpravu za uprchlíky a jednoho po druhém loví, to začne být o něco zajímavější, ačkoliv se nám skrze dialogy jen potvrdí, že protagonistu motivuje pomsta a že jedna obyvatelka městečka by mohla, až to všechno skončí, zaujmout volné místo po jeho boku. Asi chápete, proč z tohoto dílka nejsem příliš nadšen. V závěru dojde na onen zvrat, který zde mnozí vyzdvihují, jenže ani ten moc nefunguje. Aby zvrat fungoval, nesmí přijít out of nowhere. Musí k němu být build up. Divákovi musí být dávány indície toho, že věc je jinak, ale divák je musí přehlížet a v závěru si říct: "A jo vlastně!". Skvělými příklady jsou (Klub Rváčů nebo Šestý Smysl). Zde je jen řečeno (spoiler): "Tvou ženu ti znásilnil a zabil někdo jiný", ačkoliv tomu jinému nebyl věnován žádný skoro žádný screentime a jediná indície, kterou jsme dostaly ohledně toho, že by byl byl či nebyl schopen takového činu, odpovídá záporně. Protagonista pronese, že jeho soused by neublížil mouše a v závěru se dozvíme, že znásilnil jeho ženu, načež ji ještě zabil. K tomu všeho ho ještě okradl a svedl celou záležitost na čtyři bandity, co zrovna projížděli kolem. Je pěkné, že se tvůrci pokusili celou situaci ještě nějak převrátit, ale nebylo to učiněno zrovna nejlíp. Na konci filmu si protagonista uvědomuje, že není o nic lepší než banditi, které chladnokrevně zabil. Vrátí se do města a jde do kostela požádat o odpuštění. Kněz říká, že i když nemůže tolerovat Douglassovy činy, respektuje ho za to, že se neomlouvá za to, co udělal (což podepisuji). Pak přichází jeho dcerka s ženou, s níž protagonista navázal kontakt v městečku a aspoň jedno předvídatelné klišé se tímto potvrzuje. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní podívaná s ledovým pohledem Gregoryho Pecka v hlavní i vedlejší roli. Myšlenka filmu chvályhodná (kolikrát mě při sledování jiných westernů napadlo, že to mohlo být třeba takhle) a závěr mrazivý. Ještě by to bývalo chtělo výraznější hudbu a o trochu sugestivnější režii.___P.S. Televizní ořez (projeví se opět až po titulcích) je peklo. Peklo! ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Albert Salmi dostal za roli Eda Taylora od National Board of Rewiew cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. (Terva)
  • Jeden z prvních filmů natočených barevným procesem pod značkou De Luxe. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama