Čingischán

(Západní Německo)

Dobrodružný / Drama / Historický / Válečný

Velká Británie / Západní Německo / Jugoslávie / USA, 1965, 124 min

Henry Levin

V podstatě průměrný velkofilm, který zaujme tak napůl. Divák si může připadat, že má deja vu, protože se film točil zčásti na naprosto shodných místech, jako mayovky.(2.6.2003)

Kdysi to prý byl v našich kinech trhák. Ale v dnešní době přetechnizovaných a přeefektizovaných velkofilmů jde spíše jen o celkem zajímavý pohled na legendárního sjednotitele Mongolska.(26.1.2003)

• Superpero

Tak tohle byla opravdu hypersračka!!! Naprosto ne podle skutečnosti a navíc Mongolů tam asi taky moc nebylo.(7.3.2005)

Určite tu je citeľné že na projekte nerobil schopnejší režisér a aj preto to nevyznie tak veľkolepo, kulisy prevažne fajn, hlavne tie v Číne, herci újdu, príbeh je dosť rozvláčny až postupne uspávajúci. /55%/(27.10.2010)

• sud

Omar Sharif je sice přesný, ovšem ve stínu tohoto díla působí i tohle jako historický dokument. 35%.(26.10.2010)

Po zhlédnutí filmu lze říci, že jde o jednoduchou podívanou se vším všudy. Jinými slovy, americký režisér Henry Levin si střihl oddechový film, který je především hollywoodskou fikcí. Zbývá už jen dodat, že s historií kromě jména Temundžin má příběh opravdu málo společného a je poněkud v rozporu s pravdou o Čingischánovi. Jinak na zhlédnutí docela pohoda.(2.11.2010)

• Mi Nü-Chai

Čingischán je Egypťan, jeho manželka Francouzka, všichni mluví anglicky a vypadají, jako by zrovna v sedlech svých plnokrevníků cválali na čaj o páté...(28.11.2006)

Můj taťka byl ztohoto filmu kdysi natčen, já poprvním zhlédnutí moc ne, ale pak se to zlepšilo. Ďábelsky skvělý ústřední motiv, znameňitě přehrávající Stephen Boyd (opakující si záporáka z Ben hura) a hezké exteriéry (sic pochybuji, že takle vypadá Mongolsko). Jeden z posledních velkofilmů.(28.2.2003)

Historický velkofilm o velkém vojevůdci...(26.10.2010)

• 666teen

Tenhle film o mongolech je zajímavý tím, že se mongoly doslova hemží. Největší mongolové jsou doktor Živágo, inspektor Kožák a lump Kalvera.(6.7.2011)

Film, ve kterém Eli Wallach hraje Peršana, James Mason Číňana a Telly Savalas Mongola zkrátka nemůže být špatný. Ale chybí tomu někdo jako... David Lean.(28.10.2010)

• Agatha

Ne, tomuhle jsem vůbec neuvěřil. Přišlo mi to jako dobře natočená účelová blamáž, bez špetky fantazie a nadšení. Mongolsko vypadá vážně jinak a Čingischán jakbysmet!(27.10.2010)

• curunir

I keď som od tohto filmu veľa neočakával, rozhodol som sa, že si opäť po rokoch znova pustím a musím povedať, že ma nijak neprekvapil, skôr ešte viac zatvrdil v tom, že aj napriek účasti hereckých hviezd, sa jedná o jeden z najslabších hollywoodskych veľkofilmov (ak sa dá tak nazvať), aké boli kedy nakrútené. Nakrúcanie v bývalej Juhoslávii by som nepovažoval až za tak zlý nápad (aj keď niekedy som si pripadal, že sa dívam na Winnetoua), avšak herecké obsadenie už bolo na tom horšie. Stephen Boyd ako záporák Jamuga sa ešte dal, aj Sharif sa dal ako tak prežiť, ale na zvyšok amerických hercov v mongolských úlohách sa naozaj nedalo pozerať. Tiež treba povedať, že celá snímka je dosť naivne nakrútená, snaží sa byť trápne vtipnou, nie je až tak výpravná, čiže ani nemá čím výraznejšie zaujmúť, takže je častokrát aj nudná. Zvažoval som, že by som dal 3*, avšak zápory mi nakoniec akosi prevýšili klady, takže u mňa je to za 2*.(22.12.2007)

Co se týká nějaké historické věrohodnosti, je to dost mimo mísu. Takže zbývá hodnotit film jako romanticko dobrodružnou podívanou, a tady to také není zrovna výhra. Navíc divák znalý mayovek se zasměje, když vidí stejné exteriéry jako ve Vinnetouovi a když si na místě apačského puebla nad Pecosem stavějí svůj tábor Mongolové představovaní evropskými herci.(19.7.2011)

Historie Mongolska podle hollywoodu... samozřejmě i dnes, natož v šedesátých letech je těžké najít dost šikmookých herců na stvátnění mongolů... takže Omar Sharif dobře, ale co ta blondýna???(4.6.2007)

Nedoceněný klenot světové kinematografie! Omar je velice záživný herec, který vstanul v mém žebříčku hodnot! Cením si jeho role i v nezapomenutelném http://www.csfd.cz/film/5698-doktor-zivago/.(17.1.2012)

• pakobylka

Snímek se neuměle pokouší o velkolepé kulisy a vyskytuje se v něm množství komparsistů, kteří se přemisťují koňmo i po svých … a stoprocentně nejsou digitální. Dalo by se říct, že je na svou dobu přiměřeně výpravný, ale málo platné: Čas si dávno vzal zpátky kouzlo, které mu kdysi propůjčil jako velkému historickému dobrodružství ve vzdálených exotických krajích, takže dnes nevyhlíží nijak zvlášť autenticky a nepřináší ani žádnou nadměrnou porci zábavy - nejenom zpodobnění bitevních scén je poněkud hračkovité. Kromě toho musím přiznat, že sympatie jsem k velkému sjednotiteli Mongolů pociťovala pouze a jenom do té doby, než začal mít přehnané dobyvatelské ambice - ale to je čistě můj soukromý problém, nehledě na to, že kdo tehdy neprokázal svou sílu a neexpandoval, patrně silně riskoval, že jeho vlastní území zabere někdo jiný ... 2,5*(27.10.2010)

Historický veľkofilm, jeden z toho priemernejšieho prúdu. Ale má dobrú akciu, výpravu a aj dobré herecké výkony, hlavne Stephen Boyd.(26.2.2011)

• Yardie

Spíše mi to přípomínalo Vinnetoua. Jak prostředí, tak pojetí. Spíše než historický film s nějakou vypovídácí historickou hodnotou to byla taková "kovbojka". Co se týká nějaké historické přesnosti, tak s tím se moc tvůrci nepárali (podle toho, co jsem se o Čingis-chánovi dočetl). Spíše z toho udělali takový příběh dávného "hrdiny", který nese jen slavné jméno. Bylo to takové nijáké. Navíc obsazení, kdy skoro nikdo nevypadl jako asiat bylo do očí bijící a dost narušující film. Škoda! Howgh!(27.10.2010)

Tak trošku stejné jako mayovky (obzvlášť ta závěrečná bojová scéna, ta ale byla snad z nějáké nepovedené mayovky). Že tam moc lidí nevypadá jako Mongolové a že je to celé namluvené anglicky, bych zase za takový prohřešek nepovažovala. Na dobu svého vzniku je to víceméně příjemný film, který ale nikterak nevybočuje z "žánru" mayovek. 60%(27.10.2010)

<< předchozí 1 2 3