Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a Spojenci připravují invazi na Sicílii. Britská tajná služba ve snaze rozmělnit poněkud nacistickou obranu a ušetřit tak mnoho životů při invazi vymyslela plán na oklamání Hitlera. Němcům je třeba podstrčit agenta s tajnou informací o brzkém vylodění na řeckých ostrovech a předstírat nehodu, při které nešťastník zemřel. Když se Britům podaří sehnat pro tuto akci i tělo "dobrovolníka", ambiciózní plán má čím dál větší naději na úspěch. Němci si však hodlají vše pečlivě ověřit.... (dopitak)

(více)

Recenze (23)

honajz 

všechny recenze uživatele

Kdybych o celém tom podrazu nečetl předtím, snad, možná, bych byl napnutý víc. Ale i tak mi přijde film až moc popisný, skoro dokumentárně až ilustračně laděný, kde vlastně jedinou životnou postavou je Lucy, která skutečně žije a prožívá svůj život (škoda, že se o ní film také na konci aspoň trochu nezmiňuje), ostatní se chovají jako paňáci, ano, pane, rozkaz, pane, osobní život nebo povahy nejsou důležité. A snad jsem čekal poté, co německý agent totožnost potvrdí, i něco víc, než jen rychlou animaci. Ale ve své době, kdy téma rezonovalo, asi byl tento snímek vnímán jinak. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Paradni valecny-spionazni film o jedne z nejvetsich mystifikacne-spionskych vysirek druhe svetove valky, kdy spojenci elegantne matou nacky ohledne mista konani operace Overlord/vylodeni, fanousci historie mozna storku znaji, ti co neznaji, si film uziji jeste vic, skvely film podle skvele knihy... BTW: na ulozto je stejnojmenny dokument, ten rovnez doporucuji... ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Last night I dreamed a deadly dream, beyond the Isle of Sky, I saw a dead man win a fight, and I think that man was I. Jedna z nejslavnějších mystifikačních ochcávaček druhé světové války, která měla za úkol Němce skrze falešné dokumenty nesené neexistujícím důstojníkem přesvědčit, že vylodění rozhodně neproběhne na nejpříhodnější i strategicky zásadní (a dobře chráněné) Sicílii, ale v Řecku a na Sardínii. Spojencům se tato operace vyplatila hned dvojnásob. Jednak tím, že vůbec vyšla a poté i tím, že v budoucnu již Němci žádným nalezeným dokumentům z principu nevěřili; což se ukázalo jako výhra především během operace Market Garden. A tento film je dramatizací těchto událostí. S velkým důrazem na slovo dramatizace. A tak zatímco první část operace z pohledu britské rozvětky je ještě s přihmouřením obou očí alespoň rámcově dle skutečnosti, tak závěrečná třetina a přidaná linie s německým špiónem ověřujícím existenci Williama Martina už je čiročirá báchorka. Pokud tedy hledáte rekonstrukci "jak to tenkrát bylo", tak zamiřte do sféry dokumentů, kde byla Operace Mincemeat nejednou výtečně zpracována. Pokud si však vystačíte "pouze" s nadstandardní žánrovkou, tak rozhodně neváhejte. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Špičkový špionážní film s výrazným podílem dramatických prvků, u kterého v nejnapínavější pasáži divák téměř zapomíná dýchat. Neprávem opomíjený, což lze vysvětlit jednak tím, že nikdy u nás na DVD nevyšel, jednak tím, že ho dost možná přehlíží i televize (byl by to skvělý tip pro Filmový klub ČT). Scéna v nemocnici, kde poručík Montagu přebírá mrtvé tělo, patří mezi ty nejsilnější, výborně ovšem zahrály i obě ženy. Výrazné herecké osobnosti ve filmu chybí, což mu podle mě jen a jen prospělo, podle imdb se ve filmu objevil Peter Sellers jako hlas Winstona Churchilla.____ His name will never be revealed?__ Never.___And finally... his body will have Christian burial?__ I cannot absolutely promise that... but I am fairly certain of it. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

omlouvám se předem za snížení skóre tohoto filmu. Jde o dobrý a vlastně velmi dobře natočený film. Podíval jsem se na něj jen kvůli vysokému hodnocení, ale stejně válečné filmy nejsou mé oblíbené, tak proto jen 3*, ale rozhodně lepší. Víc jde však o rekonstrukci událostí, které mají zachránit spoustu životů vojáků ve 2.světové válce. Nápad byl výborný a podvedl se, a o to přece jde. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Clifton Webb nosil celý život knírek. Důstojníci vojenského námořnictva však knír nosil nesměli. Webb dal přednost plnovousu, přestože Ewen Montagu chodil celý život oholený. (Kulmon)
  • Herec Peter Sellers namluvil ve filmu mnoho postav. V úvodních pasážích tohoto filmu Churchilla, dále opilce, hlasatele zpráv, taxikáře a dvojici starých bab, které se ve filmu objevili později. (Pavlínka9)
  • Filmový debut Stephena Boyda. (Kulmon)

Reklama

Reklama