Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Průhledy do politického zákulisí, provázené zájmem o vnitřní proměnu lidí ocitnuvších se na politickém kolbišti, zajímají americké filmaře odedávna, významným příspěvkem pro poznání mentality lidí vstupujících do politického života je rovněž Kandidát. Hrdinou je nezkušený mladík Bill McKay, jenž se nechá přesvědčit, aby kandidoval, jen díky slibu, že jeho šance na zvolení jsou minimální - jeho účast by spíše byla jen formální, jakoby "do počtu". Jenže Billovy upřímně rozhořčené proslovy, kdy se nebojí přiznat, že o některých problémech ještě netuší, jak je řešit, a varovně působící analýzy (třeba o ochraně životního prostředí) si získávají stále více přívrženců, on sám přichází politice na chuť, nachází v ní sebeuplatnění. Jenže volební kampaň je drahá záležitost a ti, kteří ji financují, sledují své záměry. Záhy vyvstane otázka, zda se hlavní hrdina nechá zkorumpovat, zda své zásady obětuje vidině politické kariéry. Robert Redford přesně postihl přerod naivního nováčka v demagogického kariéristu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Jízlivá politická satira Michaela Ritchieho na většinový volební systém, který americké kandidáty na politické funkce nutí absolvovat nekonečnou řadu populistických prezentací, dělat řadu kompromisů a ustupovat od vlastních idejí, protože ty lidi nezajímají. Lidé chtějí slyšet nesplnitelné sliby a velkohubá prohlášení, aby mohli politickému kandidátovi věřit. To poznává i idealistický kandidát Bill McKay, který nikoho nezajímá do té doby, než opustí propagování vlastních názorů a přestane říkat, co si skutečně myslí. Lidi se za ním ženou, političtí komentátoři nešetří sarkasmem... Některé záběry neskrývají ironii a i když nechybí nadsázka, je trochu mrazivé sledovat, jak se připravuje to, co my naštěstí jen známe z televizních reportáží na českých televizích, když v Americe probíhají nějaké volby. Stodesetiminutový film už sice trochu zestárnul a Amerika se změnila, ale ve skutečnosti volební kampaně zůstávají stejné a je pěknou perličkou, že v Californii, kde se film udává, nedávno zvítězil Arnold Schwarzenegger se svým „We will do it!“ a siláckými gesty na pódiích. Robert Redford se z idealistického mladíka poměrně věrohodně mění v bezohledného kariéristu, který si sice v posledních minutách uvědomuje, co všechno „16 procentům navíc obětoval“, a začne přemýšlet, co vlastně bude dělat dál... Jenže ono to vlastně není vůbec důležité. Hlavní je být zvolen, pak už se to nějak uhraje. Nejúžasnější ale na celém Kandidátovi je, že poměrně dlouho trvá nejistota, jak vážně je to vlastně celé myšleno. Úchvatný McKayův monolog v autě, McKay rozmlouvá s matkami v nemocnici nebo McKay pronáší velký projev. Nezapomenutelné. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Solidně řemeslně odvedená práce. Robert Redford jako kandidát do kongresu je velmi přesvědčivý a také ostatní herci ve svých rolích nezklamali. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Dalsi herecky koncert Roberta Redforda v dokonale kritice zakulisi volebnich praktik pri "frasce" zvane americke volby do senatu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kandidát je jakousi jemnou satirou na konfrontaci názorového idealismu a přízemní politické reality, kdy politická angažovanost obvykle znamená nekonečné množství kompromisů na cestě za získáním funkce, z jejíž pozice můžete o věcech veřejných rozhodovat. Na konci té cesty už z původních ideálů zůstávají jenom žalostné zbytky. Ocenil bych, kdyby film spíš než společensko-kritické drama byl jízlivou komedií na dané téma, protože námět k tomu přímo vybízí. Robert Redford se do role sympaťáka, který na voliče působí svým mládím, energií a charismatem hodí skvěle, a film dobře ukazuje technologii ovlivňování veřejného mínění profesionálními image-makery a mediálními poradci, kteří tahají za provázek a nechávají se bez ohledu na vlastní politické přesvědčení (pokud vůbec nějaké mají) najímat kýmkoliv, kdo jim zaplatí. Film je atraktivní především pro toho, kdo se o politiku víc zajímá. Ten, komu je lhostejná, pohled do politického zákulisí nejspíš neocení a scénář nepatří k těm, které by mohly oslovit ty nejširší masy diváků. Celkový dojem: 70 %. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce už trochu časem poznamenaný film. Nicméně téma politického boje, v němž konecnkocnů vždy jde především o moc a teprve potom o úvahy, co s ní uděláme, je pořád stejně aktuální; v Americe, v Rusku, a nebo v doplňovacích volbách v Kolíně. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Tenhle film bych povinně pouštěl všem těm naivním bláznům, co věří směšným předvolebním slibům panů Paroubka, (S)Rátha a jim podobných. Douglas to tady popsal přesně - ne inteligence a ideje, ale populismus a nehorázná velkohubá prohlášení jsou (bohužel) cestou k moci. O tomhle Kandidát vypráví. Lidi nezajímající se o problematiku voleb a politiky jako takové snímek ale asi moc bavit nebude (je to logické, protože jim také není primárně určen, já osobně se o tyto věci zajímám jen okrajově, takže jsem asi někde uprostřed). 70 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najdôležitejšie vo voľbách je mať krásny biely chrup. Zlaté vlasy a modré oči sú už len ďalším plusom. To máte isté, že vás budú určite voliť osemnástky s čerstvým volebným právom. Občas vám ale na verejnosti pridrbe nejaký postarší chlap, zbavený všetkých ideálov. Je zaujímavé sledovať, že vždy, keď sú v Amerike voľby, tak je to práve v čas, kedy Amerika potrebuje nutne zmenu a zrovna sa vyrojil odnikiaľ niekto, kto vie, ako veci zmeniť k lepšiemu. Proste pozná tú the better way. Frázy a činy, to sú absolútne opozitá. Preto by som kľudne privítal aj nejaký ten sequel, ale to už by nebola vtipná satira, ale tvrdá dráma s minimalistickým dejom. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Skoro dokumentární a téměř nenápadně děsivá změna Roberta Redforda z aktivisty na profesionálního politika. /20. 3. 2011/ ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Jo, volby sou fraška. I u nás. Když tu politiku sleduju zevnitř od Pirátů... Tak trochu se děsím toho, že se někdy dostanu do komunálu nebo parlamentu. Sakra, jak se o to můžu tak moc snažit, když to tak moc nechci dělat? A kamarádům tam pomáhám taky. Co bude dál je opravdu velmi dobrá otázka. Kdo už film viděl pochopí. Jednotlivec (Redford) se sponzory a bez zázemí stejně smýšlejících lidí v politice nemá šanci. Z toho co mu po volbách řekl jeho otec sem vážně neměl příjemnej pocit. Přečtěte si Douglasův komentář. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Hrdinou je nezkušený mladík Bill McKay, jenž se nechá přesvědčit, aby kandidoval, jen díky slibu, že jeho šance na zvolení jsou minimální - jeho účast by spíše byla jen formální, jakoby "do počtu" - jenže........... .....Ocenění - Oscar - původní scénář; nominace: zvuk. .........Writers Guild of America - původní dramatický scénář - Jeremy Larner. ...........Kamera - Victor J. Kemper a John Korty. .....Hudba - John Rubinstein. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Film Kandidát je veľmi prínosné dielo mapujúce praktiky, o ktorých sa síce neustále hovorí, ale i tak vyznie úprimne sarkastický a poteší fiktívnou divadelnou odozvou sveta. Kvalitne napísané politické rošády, pri ktorých absentuje väčšia motivácia samotného kandidáta, ostrejšie politické konfrontácie a počiatočný autobiografický prerod hlavnej postavy. S týmito aspektami by to bolo čistých 80%. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tohle je pořádná sonda do předvolebních kampaní, která se dá aplikovat i na dnešní politickou situaci, přestože se svět změnil, Amerika se změnila a i lidi se možná změnili. Místy je vše podáno až téměř dokumentární formou. Mě politika zajímá, takže jsem si to užil. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Od Rezisera Michaela Ritchieho som videl zatial len Zlate Dite z roku 1986 a trochu davnejsie aj tento film. Europskemu divakovi nema film dohromady co ponuknut, tematicky ide o zakulie US politiky, a to dost nudi. Natalie Wood /Rebel Without a Cause/ bola sice vyborna, ale film aj s nou rychlo vysumi do prazdna. Ako priemerna podivana sa to vsad da dobre zniest. 57 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Rozjetý vlak, ze kterého se jen tak nevystupuje. Může dovézt svého "Kandidáta" k vítězství, za které se platí duší ... Poněkud cynický a tvrdý pohled do zákulisí politického boje nevypovídá ani tak o ztrátě ideálů a vlastního přesvědčení jako o lehkosti, s jakou lze bezděčně ztratit pochybnou kontrolu nad sebou i nad svou kampaní - kontrolu, kterou jste možná nikdy neměli. O tom, jak se ve jménu úspěchu snadno a rychle nechat převálcovat vlastním štábem - jak bezbolestně (?) dopustit děsivou přeměnu své osobnosti v pouhou loutku s mladou a perspektivní tváří, která papouškuje líbivá hesla ... protože nic jiného si dav nežádá. ----- "Mám pocit, že někteří naši politici oněměli, i když je pořád někde slyším ... Všichni je slyšíme. Jenomže oni nemluvěj - jen vydávaj zvuky." ----- No ... vítej do klubu, Bille McKayi. Možná mně chyběla trochu hlubší sonda do tvého života, ale i tak jsem se dozvěděla všechno podstatné o velkém, okázalém divadle, jakým se maskuje profesionální politika. Nic povzbudivého - ale taky nic překvapivého, řekla bych ... 3,5* ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Kandidát je vynikajúca dráma v hlavnej úlohe s Robertom Redfordom ako naivným liberálnym politickým nováčikom, ktorý sa rýchlo prebúdza . 7/10 ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček za ten kontrast kandidátské řeči na veřejnosti a té, kterou vede kandidát sám k sobě v autě. Ta posledně zmíněná nemá chybu a měla by se publikovat veřejně před každými volbami všem, kdo stále věří, že to s nimi někdo za ně myslí upřímně. Dobrý je i kontrast úplně první hlášky - nepotřebuju být focen se svým týmem, protože odpovědnost je hlavně na mně - a té konečné - a co bude dál? Film má spád a je krásnou reflexí amerického maňáskova:-) ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Další pěkný výkon Roberta Redforda, kde mu slušně sekunduje k nepoznání zarostlý Boyle. Špinavé praktiky politiky a voleb do senátu dnes už nikoho moc nepřekvapí a Redford při tom vypadá sám dost překvapeně. ()

Reklama

Reklama