Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Průhledy do politického zákulisí, provázené zájmem o vnitřní proměnu lidí ocitnuvších se na politickém kolbišti, zajímají americké filmaře odedávna, významným příspěvkem pro poznání mentality lidí vstupujících do politického života je rovněž Kandidát. Hrdinou je nezkušený mladík Bill McKay, jenž se nechá přesvědčit, aby kandidoval, jen díky slibu, že jeho šance na zvolení jsou minimální - jeho účast by spíše byla jen formální, jakoby "do počtu". Jenže Billovy upřímně rozhořčené proslovy, kdy se nebojí přiznat, že o některých problémech ještě netuší, jak je řešit, a varovně působící analýzy (třeba o ochraně životního prostředí) si získávají stále více přívrženců, on sám přichází politice na chuť, nachází v ní sebeuplatnění. Jenže volební kampaň je drahá záležitost a ti, kteří ji financují, sledují své záměry. Záhy vyvstane otázka, zda se hlavní hrdina nechá zkorumpovat, zda své zásady obětuje vidině politické kariéry. Robert Redford přesně postihl přerod naivního nováčka v demagogického kariéristu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

danliofer 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček za ten kontrast kandidátské řeči na veřejnosti a té, kterou vede kandidát sám k sobě v autě. Ta posledně zmíněná nemá chybu a měla by se publikovat veřejně před každými volbami všem, kdo stále věří, že to s nimi někdo za ně myslí upřímně. Dobrý je i kontrast úplně první hlášky - nepotřebuju být focen se svým týmem, protože odpovědnost je hlavně na mně - a té konečné - a co bude dál? Film má spád a je krásnou reflexí amerického maňáskova:-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najdôležitejšie vo voľbách je mať krásny biely chrup. Zlaté vlasy a modré oči sú už len ďalším plusom. To máte isté, že vás budú určite voliť osemnástky s čerstvým volebným právom. Občas vám ale na verejnosti pridrbe nejaký postarší chlap, zbavený všetkých ideálov. Je zaujímavé sledovať, že vždy, keď sú v Amerike voľby, tak je to práve v čas, kedy Amerika potrebuje nutne zmenu a zrovna sa vyrojil odnikiaľ niekto, kto vie, ako veci zmeniť k lepšiemu. Proste pozná tú the better way. Frázy a činy, to sú absolútne opozitá. Preto by som kľudne privítal aj nejaký ten sequel, ale to už by nebola vtipná satira, ale tvrdá dráma s minimalistickým dejom. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Rozjetý vlak, ze kterého se jen tak nevystupuje. Může dovézt svého "Kandidáta" k vítězství, za které se platí duší ... Poněkud cynický a tvrdý pohled do zákulisí politického boje nevypovídá ani tak o ztrátě ideálů a vlastního přesvědčení jako o lehkosti, s jakou lze bezděčně ztratit pochybnou kontrolu nad sebou i nad svou kampaní - kontrolu, kterou jste možná nikdy neměli. O tom, jak se ve jménu úspěchu snadno a rychle nechat převálcovat vlastním štábem - jak bezbolestně (?) dopustit děsivou přeměnu své osobnosti v pouhou loutku s mladou a perspektivní tváří, která papouškuje líbivá hesla ... protože nic jiného si dav nežádá. ----- "Mám pocit, že někteří naši politici oněměli, i když je pořád někde slyším ... Všichni je slyšíme. Jenomže oni nemluvěj - jen vydávaj zvuky." ----- No ... vítej do klubu, Bille McKayi. Možná mně chyběla trochu hlubší sonda do tvého života, ale i tak jsem se dozvěděla všechno podstatné o velkém, okázalém divadle, jakým se maskuje profesionální politika. Nic povzbudivého - ale taky nic překvapivého, řekla bych ... 3,5* ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Jo, volby sou fraška. I u nás. Když tu politiku sleduju zevnitř od Pirátů... Tak trochu se děsím toho, že se někdy dostanu do komunálu nebo parlamentu. Sakra, jak se o to můžu tak moc snažit, když to tak moc nechci dělat? A kamarádům tam pomáhám taky. Co bude dál je opravdu velmi dobrá otázka. Kdo už film viděl pochopí. Jednotlivec (Redford) se sponzory a bez zázemí stejně smýšlejících lidí v politice nemá šanci. Z toho co mu po volbách řekl jeho otec sem vážně neměl příjemnej pocit. Přečtěte si Douglasův komentář. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Hrdinou je nezkušený mladík Bill McKay, jenž se nechá přesvědčit, aby kandidoval, jen díky slibu, že jeho šance na zvolení jsou minimální - jeho účast by spíše byla jen formální, jakoby "do počtu" - jenže........... .....Ocenění - Oscar - původní scénář; nominace: zvuk. .........Writers Guild of America - původní dramatický scénář - Jeremy Larner. ...........Kamera - Victor J. Kemper a John Korty. .....Hudba - John Rubinstein. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (1)

  • Film byl točen v severní Kalifornii. (Terva)

Reklama

Reklama