Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský režisér Peter Yates (1929-2011) se prosadil zručně natočeným kriminálním snímkem Loupež (1967), inspirovaným proslulou Velkou vlakovou loupeží, jenž mu zajistil angažmá v Hollywoodu. Za velkou louží se prosadil příběhem svérázného detektiva Bullittův případ (1968) se slavnou automobilovou honičkou ve strmých sanfranciských ulicích. V jeho americké tvorbě však také nalezneme opomíjenou adaptaci kriminálního románu George V. Higginse Přátelé Eddieho Coylea (1973). Jejím titulním hrdinou je drobný zlodějíček, který se snaží uživit rodinu a vyhnout se vězení, jež mu hrozí za jeden starší delikt. Kvůli tomu se odhodlá prásknout policistovi Foleymu (Richard Jordan) bandu bankovních lupičů, jimž dodává kradené zbraně. Jeho snaha přežít však nemá v ponurém světě bostonského podsvětí sebemenší naději na úspěch... Realisticky natočený snímek se kromě působivě vykreslené atmosféry Bostonu a jeho okolí může pochlubit zejména pozoruhodnými hereckými kreacemi. Představitel drsných chlapíků z desítek filmů Robert Mitchum je přesvědčivý i v poněkud atypické roli "středostavovského" kriminálníka, kterého tíha okolností dostává do prakticky neřešitelné situace. V malé ale výrazné úloze slizkého barmana září známý představitel charakterních postav Peter Boyle (monstrum v Mladém Frankensteinovi). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení v podobě spolehlivě natočené old-schoolové kriminálky z prostředí americké galerky, která mi přijde zajímavější než slavnější Bullittův případ od stejného režiséra. Realistický příběh bezvýznamného člena podsvětí, který se nikdy nezmohl na pořádnou ránu a děsí ho představa soudu a následného vězení, které by na stará kolena mohlo znamenat konec rodinného zázemí. Odtud je jen krůček ke spolupráci s policií, jenže podej čertu prst a hned chce celou ruku, a to už pořádně smrdí a v sázce je příliš mnoho. Několik kriminálních deliktů, několik postav, jejichž osudy se navzájem proplétají, nepředvídatelnost a slušné herecké výkony. A na závěr jedna cynická tečka v podobě dvojsmyslného dialogu policisty a jeho práskače. Celkový dojem: 80 %. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Nevidím v tom tolik oceňovanou syrovost a realističnost Bostonu, ale vidím v tom poněkud jalovou historku o dvou práskačích, z nichž nakonec jeden zabije druhého, aby měl klid na své maličké "podnikání". Robert Mitchum je zde jen do počtu, akce zde není v podstatě žádná, napětí je nulové - o postavu v Mitchumově podání nemám jako divák ani strach, ani mu nějak moc nefandím, je mi ukradená. Je to i tím, že režisér nepracuje s divákem a neřekne mu o postavě nic dopředu. Dvě bankovní loupeže jsou zde rovněž na okrasu a celá ta myšlenka, že každý - policajti i zločinci - si jedou svoje bez ohledu na druhé, aniž by měli šanci policajti ty holuby zlikvidovat, protože se furt objevují nová holubí vejce, celá ta myšlenka je podle mě docela omšelá. Vlastně jediné, co mne poněkud probudilo z letargie, byl dobový zápas NHL. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Yates diváky zaháčkuje heistovým rámcem, ale namísto standardního žánrového bijáku před nimi rozprostře chladně odtažitou, ale díky tomu právě fascinující kriminálku o nevyzpytatelnosti života za hranou zákona. Bez předchozí znalosti děje navíc vyprávění představuje labyrint, v němž se pohybují různé postavy, jejichž vzájemné vztahy a role v celé kriminální struktuře se pouze postupně odkrývají. Toho scénář využívá nikoli k dramatickým zvratům, ale za účelem stupňování napětí a současně zprostředkování cynismu zdejší galerky i zástupců zákona, kde nikdo neví, kdo mu půjde po krku či ho zaprodá za iluzi vykoupení. Vztahy postav tak do značné míry lícují se samotnými loupežemi, které vlastně slouží jako metaforické paralely. Nejprve nahlédneme ideální scénář, ale i když vidíme, že je možný a naplnitelný, nezbavuje to další loupeže napětí z toho, jestli se někde něco nepodělá a co to pak bude mít za následky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy a miestami aj dost fascinujuci pohlad do sveta malach bostonskych zlodejov, ktori ziju zo dna na den, bojuju medzi sebou. Peter Yates /Bullitt 1968, Robbery 1967/ sa teda vyznal do filmarciny, atmosferu mesta vystihol dokonale. Tempo je vyborne, ale chyba vyraznejsia akcia alebo aspon nahanacka. Hlavnou hviezdou bol pre mna Robert Mitchum /Lovcova Noc, El Dorado, Big Steal/, k tomu este vyborne dialogy. Ako som spominal, film ponuka hlavne super herecke vykony, atmosferu mesta a slusnu reziu . 70 % ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nezajímavý, mírně se vlekoucí, občas ne úplně srozumitelný děj; není komu fandit, neobjevuje se žádný sympaťák. Robert Mitchum není ve své roli ani chytrý ani moudrý, je to spíš mudrlant trousící plané historky, které začasto postrádají pointu, nebo aspoň takovou pointu, která by případně ilustrovala, o čem je řeč. Nuda. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama