Reklama

Reklama

Claymore

(seriál)
Trailer
Japonsko, 2007, 10 h 24 min (Minutáž: 24 min)

VOD (1)

Epizody(26)

Claymore jsou čarodějnice, které loví démony (Youma). Její členové mají nadlidské schopnosti, avšak nepatří ani mezi démony a ani mezi lidi, jsou něco mezi tím. Jsou to ženy, které v sobě mají kousek z Youmi. Za jejich sílu (Yoki) zaplatili velkou daň, a to, že stále tyto rozdílné části bojují mezi sebou, ta která zvítězí, získává vládu nad tělem. Claymore i Yoma mají tzv. Yoki, což je energie, která je schopna jejich těla povznést do stádia probuzení, které by se dalo popsat jako metamorfóza na vyšší vývojový stupeň. Jejich podoba dozná znatelných změn - většinou jsou větší, mají více končetin, drápů, zubů, apod. - u každého je tento stádium jiné. Yoma jsou v tomto stádiu ještě mnohem nebezpečnější a obyčejný smrtelník proti nim nemá šanci. Zatímco Yoma se ze stádia probuzení dokáže dostat zpět, Claymore to nedokáží a pokud se zcela probudí, stávají se hrozbou a ostatní Claymore mají za povinnost tyto bytosti zabít.
Anime popisuje příběh chlapce, který přišel kvůli démonům o rodinu a tu vzápětí nachází v Claymore jménem Clare, kterou doprovází. Clare je Claymore, která je úplně jiná než ostatní jejího druhu, proto k sobě vezme toho chlapce do služby. (Wendycz)

(více)

Recenze (80)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Claymore, jak již bylo řečeno, je mixem přísad kvalitních i hrozných. Zajímavou volbou je prostředí světa, ve kterém lidé rozhodně nejsou na vrcholu potravního řetězce. Jedinou nadějí lidí jsou Claymores, bojovnice, z polovice ženy, z polovice démoni (nebo jiný přijatelný ekvivalent slova Youma :) ). Neoblíbené, ale potřebné. Claymore jsou tvořeny a ovládány tajemnou Organizací. A tu vidím první vadu seriálu. Když je ve fantasy seriálu něco tajemného, divák bývá zklamán, když mu nakonec ono tajemství není odhaleno. Že se nedozvíme mnoho detailů o světě Claymore, bych tvůrcům odpustil, ale Organizace, hlavní hráč... s tou nás měli seznámit více. Nedozvíme se ale i další věci. Jak je s poloprobuzením? Po čem vlastně toužil Easley a proč? To všechno je chyba scénáristů, kteří se zjevně ocitli v rozpacích, když zjistili, že do konce jim zbývá 8 dílů (po předchozích povětšinou dobrých dílech) a nic ještě nevyřešili. Místo řešení však nacpali zbytek seriálu souboji a rádobydojemnými scénami a v úplném závěru příběh nerozuzlili, ale loadnuli do stavu před oněmi osmi díly (s pár mrtvolami navíc). V poslední třetině mi navíc tvůrci dokázali znechutit postavu Rakiho do míry neúnosné a k mému překvapení podobně naložili i s Priscillou. Pokud jde o technickou stránku věci, Madhousovská statická animace mě osobně příliš neurážela a v některých chvílích si mi dokonce i značně líbila. Pravda je, že v temném seriálu Shigurui působí tento styl vhodněji, ale i zde je na co se dívat. Kresba je zdařilá, podtrhuje neveselou atmosféru světa. Ve výtvarném pojetí potěší některé drobné detaily, jako jsou emblémy jednotlivých Claymorek, či design některých Probuzených. Dávám slabé ****, s tím, že nebýt poslední třetiny, asi bych lepší ****. Nyní je čas zkusit mangu a doufat, že většina vad seriálu jí není vlastní. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Claymore je po Death note ďalším v našich luhoch a hájoch vyhypovaným seriálom z produkcie štúdia Madhouse, i keď na rozdiel od DN je tentokrát ten hype temer namieste. Seriál je rozpoltený, ako jeho hrdinky, sú tu pasáže vynikajúce, často keď som ich už nečakal a sú tu pasáže, za ktoré by som prepustil režiséra aj celý stuff. V prvom rade sa mi nepáči ako je seriál dramaticky vystavaný, napr. časti s Teresou, hoci najlepšie na celom seriáli, mali byť pre väčší dopad na diváka zaradené niekde úplne inde – takto to temer vyzeralo, že sledujeme iný príbeh. Claymore tiež šialene tlačí na pílu pokiaľ ide o emócie; robí to pritom pomaly skôr než sme sa stihli zoznámiť s hlavnými hrdinami a tak je to bez efektu. Priam neznesiteľnou sa táto skutočnosť stáva v poslednej časti, tu som sa už nad celým tým pátosom skôr uchechtával než by ma vnútorne pohol. V neposlednom rade treba spomenúť neduhy animácie – je často príliš statická. Chlapcom z Madhouse by mal niekto povedať, že súboj na meče sa ťažko obstará švenkovaním kamery po statických fóliách – vyzerá to potom akoby ste ručnou kamerou zaberali mangu. A keďže sú tu súboje ťažiskom deja seriálu, je pochopiteľné, že to „trochu“ vadí. (starý zlatý Fate/Stay night ktorý nepoužíva CGI skryje Claymore pokiaľ ide o súboje do vrecka). No a poslednou vadou je nadmerné „vykecávanie“ sa Claymores pri súbojoch či už medzi sebou alebo s monštrami. Až by si jeden myslel, že si nemajú s kým pokecať. Kresba je perfektná, podobne ako v Death note si na obrázkoch dali tvorcovia záležať, rovnako ako na dizajne postáv. Charaktery sú pomerne príťaživé (nielen fyzicky), i keď teda cenu „najotravnejší Mirek Dušín“ u mňa ukradol Emiyovi Shiro z Fate/Stay s prehľadom spoločník Clare Reki. Tá postava má v seriáli jednu jedinú funkciu ale nechápem, prečo ma musí otravovať temer celý čas. Príbeh nie je nijak originálny, a hoci mal našliapnuté stať sa rozsiahlou epickou fantasy ságou, niektoré načrtnuté dejové línie ostali nerozvinuté (možno ako podklad pre druhú sériu ?). Claymore však podľa mňa treba vidieť. Je to pomerne dobrý, i keď nevyrovnaný seriál a hlavne nováčikovia na poli anime z neho budú určite odviazaní. Najlepšie tri hviezdičky, aké som kedy anime dal.7/10 P.S. Veľmi by som privítal prequelový seriál s Teresou. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Claymore má sice pomalý a silně epizodický rozjezd, ale jakmile se začne dějová linka trochu synchronizovat a odhalí motivace jednotlivých postav, tak se začnou dít věci ! Navíc epizoda 8 má v sobě jeden most memorable moment, po kterém jsem zůstal sedět s očima více než dokořán a s husí kůží k tomu. Animaci a kresbě se nedá nic vytknout, jelikož je perfektní a správně vyjadřuje atmosféru špinavého fantasy středověku... podobně jako Berserk. Mno, pokud se vám Berserk líbil, tak tomuhle dejte taky šanci... není to sice to samé, ale co se atmosféry týče, tak jsou něco jako sourozenci. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Po 26 dílech. Obrazově efektní slepenec poměrně provařeného příběhu o tom, jak se polodémonické lovkyně démonů vypořádávají se svými traumaty a démonskou podstatou. Na zabití času to není nejhorší a fanoušci soubojů na meče v nadlidských rychlostech si příjdou na své... ale to je samo o sobě málo. Dodatek: 26. díl byl tak příšerný, že musím hvězdu ubrat... nic patetičtějšího a přehnanějšího si už ani neumím představit. 40% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý začátek, jak nastíněným příběhem, tak i emotivně, který nicméně vyvane do zoufale dementního bezpříběhového omílání nekonečných soubojů, levelového vršení jednoho silnějšího nepřítele za druhým, a omílání dialogů typu "mé kung-fu je lepší než tvé kung-fu". Od poloviny seriálu už příběh prakticky neexistuje a hlavně ani nikam nevede, nekončí, nastolené otázky odmítá řešit. S přepálenou melodramatičností tak dospěje do zcela patového řešení, jaké bylo v seriálu už někdy v polovině. To už se všechny postavy chovají vysloveně tupě, a s konstantně ubrečeným a uřvaným patosem. Vlastně jak mne ze začátku hodně zajímaly, tak ke konci jsem si už přál aby úplně všechny pochcípaly. Je to v podstatě shounen jako Bleach, jen trochu víc pro holky. 5/10 ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Země kde se děj odehrává, má 47 okresů, z nichž každý má přiřazeného jednoho válečníka (válečnici) Claymore, které odhalují a zabíjejí všechny hybridní bytosti Yoma…47 blondýnek, 47 válečnic, které jsou očíslovány dle svých schopností a dovedností, 47 je i naše hrdinka Clare se kterou budeme prožívat její strastiplnou cestu za pomstou. Jde opravdu o jedno z nejlepších anime, které jsem měl zatím tu čest vidět. Doslova jsem se na den a půl zažral do těch 26. dílů a nemohl se odtrhnout. Uchvátil mne hlavně samotný příběh, který měl sice tu a tam nějakou tu trhlinu, to nepopírám, ale jelikož jsem Mangu nečetl, nemůžu srovnávat. Pohlcen tímto světem, v němž nebezpečí a smrt číhá na každém rohu, jenž má nespočet podob a Yoma(s), kteří se s ničím a nikým neserou – no ony ani Claymore děvčata…Jako další velké plus vidím ve vzpomínkových pasážích, které skvěle doplňují děj – umřít tu může opravdu kdokoliv – však jsem ani nestačil počítat kolik Claymore bojovnic skončilo pod drnem – navíc se mi líbil nápad jejich proměny v Yomu, kterou musely mít pod dohledem. Dramatických chvilek, zrad, krve, bojů, nářků tu bylo nespočet, akorát jediné co mě trošku sralo, byla nevyváženost jednotlivých dílů. Patnáctiminutové souboje, při kterých odpadávaly končetiny, aby si je zas zpátky regenerovaly, po čase začali uspávat a ten konec taky nebyl zrovna nejšťastněji zakončený. Na druhou stranu soundtrack byl chytlavý a moc se mi líbil. Takže u mě převládá spokojenost. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Claymore je opravdu zajímavé anime, u kterého se střídají špatné a dobré díly. Naštěstí převládají ty dobré díly, které chytnou a upoutají. Nejvetším zklamáním pro mě byl nakonec závěr. Vůbec nebyl napínavý, souboj sice nebyl nejhorší(oproti předchozím bohužel ubohý), ale já jsem se u jeho sledování smál, což asi nebyl původní záměr tvůrců. Ale závěr nebyl tím nejslabším na celém seriálu. Nejslabším článkem celého anime byla postava Rekiho. Zvláště ve scéně, ve které je Reki s Priscillou v jeskyni. Tu jsem musel opravdu po chvíli přeskočit, abych si nezkazil celkový dojem. Ale abych nepsal jenom zápory, tak mezi hlavní tahouny patří temný svět, souboje(až na výše zmíněný závěr) a celkové vizuální zpracování. Díky bohu, že nešetřili krví. Dávám sice 4*, ale slabší, protože plno otázek zůstalo nezodpovězeno a já nevím, jestli mě ještě vůbec zajímají odpovedi. ()

Vesman 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mě skutečně potěšil. Svým způsobem mi totiž připomněl další temnou středověkou fantasy, a to Berserka. Vizuální podoba je úchvatná a stejně tak i příběh, točící se okolo války s démony mě zaujal. Rovněž i hudba je dibře poslouchatelná. V posledních pár dílech však seriál ztrácí na kvalitě, které se odchylují od mangy, kde se tvůrci ve spěchu snaží vytvořit alespoň nějaké dílčí zakončení, které by se ovšem dalo dost dobře udělat i podle mangy. Díky tomuto odchýlení, se některé díly, které odhalují minulost Claymore, stávají vpodstatě zbytečnými. Navzdory nepovedenému konci, je to však stále za 5*, já se u toho bavil skvěle. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Claymore mi přijde jako japonská verze Zaklínače od polského spisovatele Sapkowskeho (Zaklínač byl dokonce v roce 2001 také zpracován jako seriál). Jsou tam velké podobnosti, jako třeba to, že hlavní charakter bojuje proti démonům (zpravidla mečem), kteří sužují "normální" lidi a sám přitom využívá nadpřirozených sil a žije samotářský život. Podobnost ale vidím i v detailech (zůžení zorčniček při používání těchto nadpřirozených sil apod.), nicméně to není podle mě minus. Je sice pravda, že příběhově je tohle anime trošku slabší a bojové scény (kterých je tam opravdu požehnaně) působí od nějakého 10. dílu už trochu monotónně, ale je tam plno skvělých momentů a pořád je to nejlepší anime, co jsem letos viděl. Jenom škoda, že hlavní hrdinka Claire neměla vzhled Teresy...byla by mnohem víc sexy ;-) *vítěz v anketě o nej anime roku 2007 na www.anime-source.com * ()

_Moon_ 

všechny recenze uživatele

Claymore je napůl člověk a napůl démon. Pokud ale použije příliš mnoho své démonické síly, může se stát démonem napořád. Očekávejte tedy akcí nabité a napínavé epizody. Nutno říci, že v Madhouse temně rudou rozhodně nešetřili a tak je akce místy celkem brutální. Postavy jsou zajímavé a děj celkem pěkně graduje. Bohužel se závěrečnou epizodou jako by si tvůrci nevěděli rady nebo si snad chtěli nechat otevřená vrátka pro případné pokračování. Je to rozhodně škoda. Seriál by si určitě zasloužil lepší zakončení. ()

Wysch

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit dojmu, že Claymore je vlastně rešerší Berserka, ale tou slabou rešerší. Mangu jsem samozřejmě četl dřív, než jsem viděl anime, a můžu jen říct, že anime jsem vydržel sledovat do poloviny, a pak jsem přeskočil. Odlišností je celá řada, a hlavně cca od 18. dílu je všechno úplně jinak. Kompletně zmizely vlastní zájmy jednotlivých postav (např. Easley), kompletně byly překopaný i charakteristiky. V manze jsem si tak moc zamiloval Rakiho, v anime je z něj jen slabej odvar. Pokud se vám anime líbilo, okamžitě si přečtěte mangu. Momentálně vyšel asi 122. díl, stále není u konce a stále patří k těm lepčejším mangám, ovšem fantastická atmosféra je tu jen slabý kafe proti Berserku. Výhodou pro některý lidi může bejt i slabší zobrazování násilí, nepotkáte tu žádný přepůlený koně a žádný vyhřezlý vnitřnosti. Já si ale dovolím anime nehodnotit. Pokud bych hodnotit totiž měl, i tři hvězdičky by byly s přivřenýma očima. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Po přečtení několika dílů mangy, která patří rozhodně k těm slabším, a to zejména kvůli nevýraznému výtvarnému zpracování, kde všechny postavy i města vypadají skoro stějně, ale i kvůli příběhu, kde jakési polonestvůrné mutantky bojují proti stvůrám a kde by člověk marně hledal nějaký malý náznak logiky, jsem k tomuto anime, vyhlášenému na jednom známém serveru seriálem roku, přistupoval se značnou dávkou skepse. Uff, to byla věta. Nicméně v tomto případě, jak jsem ostatně doufal, zafungovalo to, co nefunguje na papíře, v animované podobě perfektně. Pochmurná fantasy se spoustou fialové krve a odsýpající příběh se správnou dávkou napětí. Jedno z mála anime, které je lepší než manga. Pět hvězdiček ale nedám, protože ten příběh je v podstatě hrozná ptákovina. Jen o něco málo lepší než Bleach.. ;-) ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh vs. něco, čemu Japonci hrdě říkají repliky... aneb Claymore jako živoucí definice anime. V tomhle démonořeznickém seriálu je to vše. Klasické propriety. Dobrý příběh, zajímavá kresba, dynamická hudba, poezie krve a meče, megasouboje. Ne vše z toho je extra úžasné, ale nic z toho není průšvih... ten přichází až s druhou várkou univerzálních anime motivů. Hloupé postavy, které z jakýchsi nepochopitelných důvodů zapomínají, co všechno uměly dva díly zpět, nedodržování pravidel vlastního fikčního světa, odmítání logiky jako nejhoršího z yoma, snadná vizuální zaměnitelnost bloncek s mečem (i když na to, že je tam tak pět desítek uniformovaně obrněných blonckek s olbřímím mečem, si animátoři poradili docela slušně, to zas jo), ale hlavně stupidní nefunkční dialogy (a monology a vnitřní monology), které většinou slouží jen jako vysvětlení toho, co se zrovna děje. A to i přes fakt, že bych musel být absolutní idiot, abych to nepoznal bez pomocných koleček. Navíc jsou tyhle mrtvolné proklamace tak repetitivní, až to celé vybízí k vymyšlení chlastací hry. Mix Berserka a Hellsingu OVA, tématem, motivy, selháními i kvalitou, bohužel bez highlightů, které se i v těchto málem provarech vyskytly. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Sice je zpackaný závěr a začátek taky moc lidí asi nenaláká, ale kvůli tomu mezi tím určitě stojí ten čas investovat. Prostředí alá zaklínač je samo na 10* a ty charaktery... Clare je úžasná a Teresa je božská. Jména podle bohyní tak úplně sedí. Sice mi nijak překrásné nepřijdou, ale na kreslené postavy jsou děsně sexy :-) Myslím, že kdo má rád napínavá fantasy a nevadí mu trošku víc brutality, tak by se měl určitě podívat, přestože po skončení bude asi trošku naštvaný. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Po nic extra začátku příšlo několik opravdu výborných dílů, ale přibližně od poloviny seriálu začal Claymore trochu docházet dech. Opravdu špatné to ale začalo být ve chvíli, kdy se děj přesunul do města Pieta a seriál se začal odchylovat od mangy. Autoři ve snaze alespoň trochu uzavřít většinu dějových linií sklouzli do hromady klišé a fádní boje s různými monstry už pomalu začaly nudit. Škoda, dějové zvraty v první půli mě dokázaly opravdu nadchnout, celkem překvapující bylo také jak brutálně se děj chová k hlavním hrdinkám. Claire a spol. často končí doslova rozsekány na kusy a nebývalé regenerační schopnosti jim pak přijdou opravdu vhod. Na závěr si neodpustím výtku k animaci. Jestliže velké množstvní času zabírají souboje s různýmí příšerami, je poněkud nešťastné, když spousta z nich působí příliš staticky a navíc ne moc nápaditě. Pocit, že sleduji jen mangu se zvukem jsem totiž měl až příliš často, vyšší rozpočet by určitě neuškodil. ()

Sokka_ 

všechny recenze uživatele

Ten konec to teda zkazil.. Přišlo mi, že se hlavní postava až lehce vzdala svého hlavního cíle. Představoval jsem si to jinak. Všichni "zloduši" přežili a pár těch Claymore bylo nakonec ušetřeno:D V každém díle bylo mnoho informací a moc se toho dělo.. Příběh byl moc dobře vymyšlenej, hlavně schopnosti každé z Claymore. Anime zkouknuto za 3 dny. Don't cry, it will make your face even uglier. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál má spoustu silných, ale bohužel i spoustu slabých stránek. Mezi jeho silné stránky určitě patří námět a skvělá fantasy atmosféra, ovšem celkový dojem ubíjí nedotažený děj a vůbec levné provedení... Opravdu je zde v animaci poznat rukopis Madhouse - pěkné obrázky, ale většinou bez pohybu. To u bojového anime trochu zamrzí. Na druhou stranu mi ale (kupodivu) i tak ty boje přišly docela fajn. 5* ale nemůžu dát, ne něčemu, co je tak nevyvážené. Btw, dobrý příklad nevyváženosti Claymore je hudba. Ta někdy vážně umocní atmosféru a velice dobře pasuje k dané scéně (př. Awakening Priscilly), někdy ale celou scénu v mých očích úplně pohřbí a to je co říct, protože to se mi u anime prakticky nestává. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

No čo povedať k tomuto pre mňa vrcholu. Je to anime, ktoré mi dalo veľa. Pozrel som to jedným dychom a chcel som viac a viac. Nemám nič čo by som vytkol (viem, že koniec je pre veľa ľudí nekvalitný no nepovedal by som to takto je skôr slabší a nejasný). Veľké meče so značkou ich nositeľky a schopnosťou vyťať s tela mäso no to je žúžo. Rozprávanie príbehu kedy začneme jedným a pokračujeme druhým príbehom aby sme všetko vysvetlili je zo začiatku správnou voľbou. Môže to niekoho pomýliť, ale hlavné súvislosti si každý dokáže do hlavy rýchlo uložiť. Jednoznačne toto odporúčam. ()

Reklama

Reklama