Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve svém režijním debutu ztvárnil Johnny Depp také hlavní roli - potomka indiánských předků Rafaela, který je zrovna propuštěn z vězení a nemá práci. Má však rodinu, kterou musí zabezpečit. Žijí v karavanu v neútulném prostředí, které má být vyhlazeno. Zoufale se snaží najít východisko ze zdánlivě neřešitelné situace, avšak jeho hrdost mu nedovolí žádat o pomoc ani podporovat ničivé mašinérie. Setkání s tajemným panem McCarthym mu ale nabízí jistou pomoc v podobě 50 tisíc dolarů. Cena je však vysoká... Rafael bojuje nejen s předsudky, ale i sám se sebou - a hlavně pro svou rodinu, kterou miluje víc než sám sebe. (charlosina)

(více)

Recenze (180)

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp na smeťáku, ušmudlanej, v kytičkovaným asi pyžamu. Celou dobu jsem měla potřebu z něj strhnout ty hadry a nahnat ho do sprchy:-)) Johnny Depp sám sobě, předvádí typ herecké kreace, kterou mám u něj popravdě nejradši. To je jedna hvězda navrch, jinak bych nejspíš dala 3* . Začala jsem povrchně, ale tento snímek se mi těžko hodnotí. Pomalé tempo byl záměr, ovšem udržet napětí navozené na začátku se v průběhu filmu moc nedařilo. Konec zas napětí vyvolal a vyvolal i emoce, ke kterým se celou dobu schylovalo nebo mělo schylovat. A to je otázka, kterou si pokládám, kam tímto tématem a zpracováním vlastně tvůrce přesně mířil.. Pokud ale film vyvolává otázky, dává prostor k vlastním úvahám a zanechá hlubší dojem, tak je to jen dobře. 75% ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Je to monotónne, hypnotické a temné ako zaklínadlo medicinmana, ktorý chce svoj kmeň ochrániť pred zlými duchmi. Ale zlí duchovia už obkolesili celý tábor a čo je horšie, mnohým sa stihli votrieť do duše. Smrť je teda neodvratná - a predsa sa s tým čosi dá robiť. Spomenúť si na krv predkov, ktorá nám prúdi v žilách. Napumpovať z nej trochu sily a ísť tej smrti v ústrety aspoň so vztýčenou hlavou. ()

Reklama

jahol 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že Johny Depp dokáže (v ještě mladém věku) TAKHLE režírovat (že podá fenomenální herecký výkon jsem tak nějak očekával). Řada scén ve filmu je dotažena k dokonalosti (na které se podílí i skvělý hudební doprovod), ale přijde mi, že jako celek scénář malinko drhne a ty dokonalé segmenty se k sobě ne vždy hodí (například se mi zdá, že bez dějové linky se švagrem a "úklidem" smetiště by celý film byl ještě působivější a čistší). Jinak velmi působivé přejezdy kamery jsou občas až příiš dlouhé a vyznívají malinko uměle i v lehce iracionálním oparu, do kterého je příběh Statečného zahalen (opět si musím povzdychnout nad českým ekvivalentem názvu). Samostatným zážitkem je malá herecká etuda Marlona Branda, jejíž bizarnost je možná vrcholem filmu. ()

Borec3 

všechny recenze uživatele

Měl jsem asi zastřené oči a slechy, ale od niterného rozhovoru o smrti v podzemním "pekle" mefistofelského Branda jsem film sledoval v přesvědčení, že Raphael svádí vnitřní boj, zda vykonat zvrácenou choutku řízené vraždy na Brandovi (a stát se nájemným vrahem), nikoliv na umučení jeho samotného. Tak jasné to bylo. Asi mám nemohoucí staříky na kolečkových křeslech spojeny s touhou po vlastní smrti, proto mne to jasné pojmenování celého obětování úplně vyrazilo dech. Depp z režijního pohledu trefil táhlou pomalost americké polopouště jihozápadu. Zrezivělý zmar jen místy probleskne obrázek štěstí. Kultura chudoby. Faustovská volba bez sobeckého cíle. Nenápadný snímek. O to větší plody. ()

Karlos10 

všechny recenze uživatele

Režisérský debut Johnnyho Deppa dopadl slušně, není to bohužel žádná bomba a film staví hlavně na tom, že Depp je Pan herec a zvládne zahrát jakoukoli roli. Režisérsky je to zvládnuto dobře, ikdyž některé scény sou až příliš zdlouhavé a možná by filmu prospěla o 10-20 minut kratší stopáž. Příběh je zvládnut přesně tak, jak bylo myšleno, a to depresivně. A právě díky hlavnímu hrdinovi je to koukatelné a lehce nadprůměrné. Nic fascinujícího ale nečekejte. 65% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Producenti nabídli Deppovi rozpočet pět miliónů dolarů pod podmínkou, že ve filmu bude hrát. Když účinkování přislíbil Marlon Brando, rozpočet se zvýšil na sedm milionů dolarů. (Petrus1)
  • Premiéra proběhla 10. května 1997 na filmovém festivalu v Cannes. (Petrus1)
  • Scéna, ve které Raphael (Johnny Depp) ukousne a vyplivne Luisovo (Luis Guzmán) ucho, je svým provedením nápadně podobná scéně z filmu Půlnoční expres (1978), kde se hlavní hrdina Billy (Brad Davis) mstí stejným způsobem, jen své oběti ukousne jazyk. (ČSFD)

Související novinky

Johnny Depp se postaví za kameru

Johnny Depp se postaví za kameru

16.08.2022

Po letech kontroverzí kolem jeho bouřlivého vztahu s herečkou Amber Heard (Aquaman) a velmi veřejném soudním procesu za pomluvu se zdá, že se Johnny Depp (Alenka v říši divů) přece jen začíná pomalu… (více)

Reklama

Reklama