Kryštof Kolumbus

Dobrodružný / Historický / Životopisný

Velká Británie / USA / Španělsko, 1992, 120 min

John Glen

• Radyo

Oproti filmu 1492 : Dobytí ráje je tenhle sice kratší, ale zároveň i více strohý, méně kvalitně obsazený a také hůře zahraný. Přesto je to zajímavý malinko odlišný (oproti 1492) pohled na to, jak to tehdy vlastně mohlo být.(25.7.2002)

Konkureční projekt Scottova 1492: Dobytí ráje = boj s větrnými mlýny. A ani podrobnější psychologizace samotného mořeplavce tomu nepomohla.(26.3.2005)

Rozpočet $40miliónovTržby USA $8,251,071Tržby Celosvetovo $-(11.1.2009)

• flanker.27

No já bych s tou historickou přesností byl opatrnější, než Isherwood, to, že si přečtu pár základních dat z encyklopedie ještě není přesnost. Kolumbus je tu div ne akční hrdina, postavy vedou dialogy zcela neodpovídající době, spousta věcí (životopisných fakt, důležitých událostí) chybí a tak bych mohl pokračovat. Prostě taková událost si zaslouží podstatně zodpovědnější přístup (a nemyslím tím Scottovu nafouknutou bublinu).(28.12.2005)

Nemecka Cinema - 50%(2.10.2010)

• Stegr

Zlaté maliny 1992 - 1x - Nejhorší herec VR (Tom Selleck)...(1.11.2008)

Konkurencia k Scottovmu Dobytiu raja, za ktorým sa ale dosť stráca.Celý film je dosť účelovo robení a hovorí hlavne o problémoch, ktoré prvú plavbu sprevádzali. Tá vo filme zaberá dosť času, čo miestami nudí. Obsadenie je hviezdne. Zaujímavé je, že prvý v titulkoch je uvedený Marlon Brando, pritom sa v celom dvojhodinovom filme neobjaví na viac ako 5 minút. Film bol nominovaní na 6 Zlatých malín a jedno ocenenie pre Toma Sellecka ako najhorší herec vo vedľajšej úlohe sa mu podarilo aj získať. Ďalej bol film nominovaní v kategóriach: najhorší film, réžia, scenár, nová hviezda (Corraface) a Marlon Brando za svoju päťminútovú hlavnú úlohu. Mne to však zase, až tak zlé neprišlo.(31.8.2007)

škoda že už si vybavuji jen ten hrozný dabing na vhs(30.10.2010)

Sam som zbadal vo filme mnoho nezrovnalosti ale tento film ma tak oslovil ze jednoducho menej ako styri hviezdy nepripadaju do uvahy. Ak by som mal byt skutocne poctivi ohodnotim na dve ale bohatost deja,jeho zaujimavost vzhladom na dlzku filmu a i dalsie koeficienty kvality hraju cisto s Kolumbom.(3.1.2007)

V rovnakom období uvedený, ale z ďaleka nie tak efektný, ako Scottov 1492. Pri hereckom obsadení a rovnako aj výprave je na čo pozerať, ale nemá to taký strhujúci prednes.(20.3.2011)

Na Dobytí ráje-1492 tenhle film nemá, už proto ne, že Depardieův Kryštof byl mnohem sympatičtější než zdejší, který byl tak nějak chamtivý a slávychtivý. Ale svoje klady to má. Atmosféra, reálie, výprava, padouch Roldan Nigel Terry, slušný Pinzon Robert Davi - tady jsem ho hltata! A dobrý, leč na Torquemadu myslím moc měkký Marlon Brando. Královský pár docela ušel. A úžasný hajzlík Alvaro Benicio Del Toro, páni, to byl od začátku zmeteček! Musím říct, jak ho miluju, patřil mu ten konec. (A hvězdička navíc právě za něj.) A ano, Zorro, dabing nic moc...(1.2.2012)