Reklama

Reklama

Kryštof Kolumbus

  • Velká Británie Christopher Columbus: The Discovery (více)
Trailer

Obsahy(1)

Moreplavec z Janova, ktorého pozná celý svet pod menom Krištof Kolumbus, má jeden veľký sen. Objaviť alternatívnu cestu do Indie. Pokiaľ je Zem guľatá, musí viesť k Indii cesta aj cez Atlantik. Potom, ako je jeho plán odmietnutý v Portugalsku, získava požehnanie španielskej kráľovnej Izabely. Už len sa vydať na cestu, ktorá však vôbec nebude jednoduchá. Odhalenie porugalských špiónov, či vzbura nespokojných členov posádky sú len špičkou ľadovca... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

kolacky 

všechny recenze uživatele

Na Dobytí ráje-1492 tenhle film nemá, už proto ne, že Depardieův Kryštof byl mnohem sympatičtější než zdejší, který byl tak nějak chamtivý a slávychtivý. Ale svoje klady to má. Atmosféra, reálie, výprava, padouch Roldan Nigel Terry, slušný Pinzon Robert Davi - tady jsem ho hltata! A dobrý, leč na Torquemadu myslím moc měkký Marlon Brando. Královský pár docela ušel. A úžasný hajzlík Alvaro Benicio Del Toro, páni, to byl od začátku zmeteček! Musím říct, jak ho miluju, patřil mu ten konec. (A hvězdička navíc právě za něj.) A ano, Zorro, dabing nic moc... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

No já bych s tou historickou přesností byl opatrnější, než Isherwood, to, že si přečtu pár základních dat z encyklopedie ještě není přesnost. Kolumbus je tu div ne akční hrdina, postavy vedou dialogy zcela neodpovídající době, spousta věcí (životopisných fakt, důležitých událostí) chybí a tak bych mohl pokračovat. Prostě taková událost si zaslouží podstatně zodpovědnější přístup (a nemyslím tím Scottovu nafouknutou bublinu). ()

Reklama

kubilov 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas se to hold takhle sejde, tématicky stejný projekt od odlišných tvůrců v ten samý rok, ale je zajímavé, že prakticky pokaždé dopadne jeden z nich jako propadák, což je i případ životopisného filmu o Kryštofu Kolumbovi, kdy proti Glenově nudnému a nenápaditému filmu stála výborná Scottova historická freska s hvězdným obsazením. Ani Marlon to nevylepšil (jak by taky mohl v té době, že..) a to i když si odkrojil z rozpočtu prý až osminu. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film o Kolumbovi jsem si pamatoval přes 20 let a vážně jsem netušil, že by tu mohl dopadnout až tak špatně (55%, únor 2018). Je pravda, že se mu dá vytknout mluva a styl chování 20. století, ale to mě zase tolik netrápí. Něco by se dalo trochu srovnat třeba dabingem. Ani trochu pitomá zbytečná úvodní akční scéna s Kolumbem mě neurazila, ba v 10 letech mě i bavila. Film má za to fantastickou výpravu a kameru. Ke kladům se mu dá přiřknout vysoká historická přesnost se zaměření na detail, např. tehdejší mapa světa, špatný výpočet obvodu země, zcela autentické lodě (vypůjčené od španělské vlády), cesta přes Kanáry, chystající se vzpoura na lodi, první objevení země atd. Nadčasově je vykreslený Kolumbův charakter. To mě už jako kluka překvapilo, jak se v průběhu filmu měnil ze sympaťáka na monstrum. I když je vidět, že byla jistá snaha udělat z něho kladného hrdinu, aby se divák měl s kým ztotožnit, film nijak nezlehčuje jeho ohromnou chamtivost, krutost a naprostou bezohlednost vůči Indiánům (ve filmu dle reality zachyceno jak jich 6 zajme, fanaticky se je snaží zkonvertovat ke křesťanství a v poutech doveze je do Španělska do otroctví a to byl jen začátek Kolumbovy brutality). Ve srovnání se Scottovým patetickým a historicky zcela otřesným 1492: Dobytí ráje, je to vlastně vynikající film... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film vznikol v rovnakom roku ako pompéznejšie Dobytie raja a je neprávom opomínaný. Pretože má čo ponúknuť jak na poli výpravného dobrodružstva, tak na strane skvostného obsadenia a celkovú atmosféru mu môžu závidieť ďaleko známejšie a epickejšie filmy. Že sú niektoré detaily v rozpore s históriou je zjavné, ale týka sa to pomaly všetkých historických filmov a v tomto prípade by som tým ani viac nezaoberal. Film bavil aj napriek dlhšiemu začiatku a potešil divácku dušu bažiacu po nových a neprebádaných horizontoch. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Práce Marlona Branda na tomto filmu trvala 12 dní, za které inkasoval 5 milionů amerických dolarů, což činí 415 000 dolarů za den. (Mol)
  • Žádný člen štábu údajně nedostal svůj plat kvůli problémům s financemi. (Cheeker)

Reklama

Reklama