Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Inteligentní, výmluvný vědec Harrison MacWhite přečká nepříjemné schvalovací řízení v Senátu, ovládaném konzervativci, a stává se velvyslancem v Sarkanu, státě v jihovýchodní Asii, kde je křehký mír ohrožován občanskou válkou. Ať jsou jeho znalosti jakékoli, po příjezdu do země se McWhite setkává jen s napětím mezi Spojenými státy a komunisty. Nedokáže přijmout myšlenku, že protikomunistické nálady mohou vyjadřovat touhu po sebeurčení a vlastenectví. Rozejde se tedy se svým přítelem Deongem, místním lídrem opozice, ignoruje rady předáka, aby zpomalil stavbu dálnice, a pokouší se uspět silou. Jakou cenu bude muset země a jeho přátelé zaplatit, aby dostal rozum? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jeden ze starších amerických filmů, ve kterých jsou Američani ti dobří lidé, kteří staví silnice, nemocnice a bůh víc co ještě pro ostatní a všichni ostatní jsou komunisti, nebo podezřelí z komunismu… :-) The Ugly American je fajn snímek, protože postupem času si uvědomíte, že tohle černobílé vidění světa ustává, a proslov hlavního hrdiny (skvělý Brando) ke konci snímku nám napovídá, že to není až tak hloupý film, jak by se mohlo zdát. Je to takový ten typ filmu, který stačí vidět jednou - nenudí, uběhne poměrně rychle a mrknete se, že Brando uměl (myšleno, že nebyl to muž jen jedné, kmotrovské, role). Díky němu přidávám pár procent navrch - 70 %. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Jak udělat kvalitní politické drama o americkém kolonialismu v oblasti východní Asie? Vezměte jednoho Marlona Branda ve středním věku, vymyslete si vlastní zemi, oboum hlavním postavám napište jak kladné, tak i záporné stránky osobnosti, zamíchejte spolu s lehkou dávkou komunismu a vlastenectví a nechte péct dvě hodiny. Výsledný koncept pak aplikujte na většinu podobných konfliktů současnosti (Irák). Pochoutka by to ale byla znamenitá teprve po prodloužení o několik dalších desítek minut a vystřižení heroického proslovu na konci. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Stařičký pohled na kolonialismus. Politický román The Ugly American (1958) Eugena Burdicka a Williama Lederera v českém překladu nevyšel (zřejmě zcela logicky, vzhledem k vývoji politiky v naší části světa), proto se i dnešní nepatrná recepce točí jen kolem Marlona Branda, což na plné pochopení naprosto nedostačuje. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Úmysel zmierniť vnútroštátne trenice v rozvojovej krajine blokovaný nepochopením nielen konzervatívnych skeptikov a najmä skratom v komunikácii dobrých priateľov, kedy ideológia preváži nad ľudskosťou. Výsledkom je mierne zjednodušujúci politický príbeh, odohrávajúci sa vo fiktívnej krajine juhovýchodnej Ázie. Exotické prostredie thajských exteriérov, kde bola prevažná časť natáčaná, vyústenie zápletky a účinkovanie Marlona Branda, sú hlavnými kladmi posúvajúcimi film do pozerateľnej úrovne. Záverečné zvestovanie hlavnej myšlienky, sa stretne so zaujímavo podaným odmietnutím Pozn.: myslím, že dnes je v príbehovej komerčnej kinematografii nemysliteľný výskyt veľkých prepotených fľakov pod pazuchami a inde na košeli, aké tu bez ostychu ukazuje pán Brando. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mírně naivní pohled na složitou situaci Třetího světa - konkrétně Zadní Indie - zmítajícího se mezi mocnostmi a bezmocně operujícího s vlastenectvím, svobodou, demokracií, spravedlností, využitím přírodních zdrojů a pocitem uražené hrdosti. Tak "trochu" z amerického pohledu, avšak stále inteligentně a zajímavě. Podmanivý Marlon Brando s víceznačným knírkem a mnoho prostoru pro jeho vyhrocené obžaloby i promyšlené a shrnující monology. Zajímavou roli si střihla i Brandova sestra Jocelyn. Její Emma Atkins není vůbec špatně zahraná a jasně tak ukazuje, že herectví bylo prostě v rodině. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama