Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

VOD (1)

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (228)

castor 

všechny recenze uživatele

Ve finále obyčejný příběh přichystaný v docela pevném režijním sevření. Chytila se špatné party, následně ji našel mrtvou u odpadního kanálu. Dva dny předtím ho prosila o pomoc, několik měsíců předtím tvořili pár. Noir ze středoškolského prostředí ve vylidněném maloměstě, kde sotva narazíme na dospělé, má velmi solidní atmosféru a velmi dobrého (to už jsme si ale dávno zvykli) Josepha Gordona-Levitta. Ta Zvláštní cena poroty na festivalu Sundance je přesto trochu moc. Neměl jsem potřebu jít hlouběji pod kůži postav, zajímat se o snaživého režiséra, přehrávat si některé scény znovu. Lákala mě možná tak zkažená femme fatale. A to není úplně hodně. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Atmosférická, mysteriózní detektivka natočená stylem, že jsem celou dobu čekal na nějaký nadpřirozený psycho zvrat typu "všichni obyvatelé městečka jsou mimozemšťani/roboti/klony" ... a ono prd. Obyčejný příběh zabalený ve velmi slušivém režijním kabátku, stylově možná až příliš přeplácaném. Na další tvorbu režiséra Johnsona jsem zvědav, ale tohle mi bohužel úplně nesedlo. ()

Reklama

de_FACTO 

všechny recenze uživatele

Obrovskej respekt. Crossover, kterej na papíru vypadá, že snad ani nemůže fungovat, ale v pohybu dává ránu za ranou, kombinuje noirový trademarky, přepisuje je do středoškolskýho univerza a vítězí na tolika směrech, že se mi to ani věřit nechce. A Joseph Gordon-Levitt je nejlepší noir hrdina asi tak od...padesátejch let. A to jsem ho nikdy nemusel. Ani nevim, proč nedávám pět. Za málo peněz, hodně (...). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

V podstate keby som si neprečítal obsah k filmu tak ani neviem o čom to vlastne je. Takmer dvojhodinové vrcholne nudné pátranie po stratenom dievčati a k tomu halda prázdnych a nezáživných rečí, ktoré by unudili k smrti aj čerstvo odbehnutého maratónca s tepom srdca 300 na 150. 20/100 ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnutí za plný počet, pretože sa mi podarilo prekusnuť vzhľadom na ultranízky rozpočet skromnú vizuálnu stránku filmu, ktorá aj napriek tomu obsahuje zopár nezabudnuteľných vychytávok. "Film noir zo strednej školy" - motto filmu, ktoré ho charakterizuje na chlp presne. Mickey Spillane by podobne ako ja, chrochtal blahom ani nie tak nad riadne prepletenou zápletkou (avšak, keď dekódujete všetky potrebné indície, prijde vám sympaticky jednoduchá), ako skôr nad jej naplnením vo výborne rozvrhnutých postavách, "džezovému" hudobnému podfarbeniu, "lynchovskou" mystery atmosférou a hlavne v brilantných dialógoch zabalených do pútavého žargónu mixujúceho vetné koštrukcie starých noiroviek s mladíckym, stredkoškolským žargónom. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Rozpočet filmu byl pouhých 475,000$. Scénář byl hotov v roce 1997, Rian Johnson na film sháněl peníze 6 let. (montana_cz)
  • Signál kterým Brendan instruuje Lauru (dlouze, krátce, dlouze, krátce) je stejný jako ten, který říká Humphrey Bogart v klasickém noir filmu Maltézský sokol. (montana_cz)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama