Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

VOD (1)

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (228)

Matty 

všechny recenze uživatele

Žánr filmů-noir jsem se naučil spojovat s představou drsného hrdiny, který, ač schytává rány ze všech stran, si jde tvrdě za svým a přes sérii dlouhých dialogů a přeražených nosů se propracuje až k finálnímu odhalení. Nikterak šokujícímu a většinou zdaleka ne uspokojivému. Zmizení toto schéma naplňuje do posledního puntíku, pouze se na rozdíl od většiny klasických noirů neodehrává někdy ve 30./40. letech, nýbrž v současnosti a ani jeho hrdinové nejsou v příslušných letech. Většinou jde o studenty. Ten hlavní připomíná ve slabší chvilce Harryho Pottera. Stejně jako Potter nadužívá orgán zvaný mozek, čímž drsné detektivy ze staré školy nepřipomíná. Svým štvavým honem za vrahem milované dívky ano. Scéna, kdy pronásledovatele, nabroušeného bijce, odrovná jednoduchou lstí je pěkná velmi, když do sebe nechává opakovaně mlátit, již to zavání scénáristickou snahou udělat drsňáka z někoho, kdo jim není. Nízkorozpočtovost snímku jest patrná z každého záběru, Povětšinou neznámí herci (pouze tvář Emily ze Ztracených by někteří mohli shledat povědomou), minimum „draze“ vypadajících scén a tím pádem největší zátěž nakládána na bedra inteligentního scénáře. Inteligentní však neznamená dost silný na to, aby podobnou zátěž unesl. Občas jsem se přistihnul, že nevím, čí poměr s kým se zrovna řeší a ani jsem nepociťoval potřebu to zjistit. Nepřičítal bych to na vrub snaživých mladých herců (mňamózní femme fatale nechybí), spíše odtažitosti celého filmu. Nejspíš mělo jít o způsob, kterak nám dát najevo, jak vážný režijní počin sledujeme. Naštěstí to není dotažené do extrémů vyvolávajících smích (ač hudební motiv sestávající z asketického cinkání do skleněných lahví k tomu směřuje). Nejlepší je přistupovat ke Zmizení jako ke studentskému filmu. Učinil jsem tak, s přimhouřením očí přežil několik nudných dialogů, žasnul nad skromným množstvím bravurních režisérských nápadů a naplno si vychutnal úžasnou komplikovanost způsobu, jak si postesknout nad chybějícími cihlami v našem životě. Stačí totiž odebrat jednu a zřítí se celá zeď. 75% Zajímavé komentáře: mm13, numi, silent cut, arkie ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Atmosférická, mysteriózní detektivka natočená stylem, že jsem celou dobu čekal na nějaký nadpřirozený psycho zvrat typu "všichni obyvatelé městečka jsou mimozemšťani/roboti/klony" ... a ono prd. Obyčejný příběh zabalený ve velmi slušivém režijním kabátku, stylově možná až příliš přeplácaném. Na další tvorbu režiséra Johnsona jsem zvědav, ale tohle mi bohužel úplně nesedlo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zvláštně natočeno, na diváka okamžitě vyplivnuto, jenže s dávkou cynismu a ironie si Zmizení určitě nezíská masu diváků, jak by možná chtěl. Ono totiž Zmizení není film pro každého. Koukám sám, jak se tady hodnocení rozděluje na to nejlepší a opak hodně špatný. Já se přikláním k zlatému středu. Sice koukám na pohyblivé obrázky budovy a do toho hraje zvláštně psychadelická muzika. Jenže takové to prostě je. Psychadelické a zvláštní. Hlavní hrdina se s atmosférou rozhodně nezapře, takže to do sebe nakonec pasuje jako nějaká skládačka. Rozhodně mě ten film ale ničím velikým nezaujal. Spíše jsem se podivil nad tou atmosférou. Ale nápis na obalu, nejoriginálnější film roku, v mé paměti rychle uvrhne do záhuby veškerý mainstream, který se na mě v letní atmosféře opět začíná sypat ze všech stran. Plno lidí tu píše, že se na to podívali po druhé a přidali jednu hvězdičku navíc. Nevim co je na tom přidávat hvězdičky po dalším shlédnutí. Když mě film chytne, tak nepustí okamžitě na první shlédnutí, takže u Zmizení to je trochu paradox. Já bych se na to určo znova nepodíval. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $475,000Tržby USA $2,075,743Tržby Celosvetovo $3,919,254Tržby za predaj DVD v USA $5,005,471 //počet predaných kusov 274,210 ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Rian Johnson .. Lunch & brick. __ Nesedlo. Příběh provařený, vyprázdněný a především málo uvěřitelný. Po režijní stránce snaživé, kamera také pracuje zajímavě, ale ani tak mne lynčující atmosféra nepohltila. Možná to nešlo i kvůli úplně otřesnému médiu, kterému vždy v intervalu několika minut na pár vteřin zamrzl obraz. Sice to podtrhovalo syrovost, rytmizovalo děj, ale také rušilo. A zkusit to znova? Hm, v nejbližší dooobě určitě ne.. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Mam par dovodov, preco take nizke hodnotenie. Absolutne nerealisticke spracovanie. Uplne mimo. Dalej ta hrozna hudba. Dlha stopaz. Fakt, ze hned od zaciatku som vedela, akym smerom sa to uberie a kto za tym stoji. Jednoducho ma to obralo o energiu a aj napriek tomu, ze o malo potencial, musim dat bohuzial iba dve hviezdy.Tie strasne, az parodicke sceny, ked bol Brendan mlateny Tugom, ked dostaval rany jednu za druhou, uplne hrozne vykreslenen postavy, niekedy mi to az pripominalo amaterske studenstke video, kde je nejasny reziser, kde herci nevedia co maju hrat a kde si asi slahli trochu z tej tehly ...ale, skoda slov. naozaj odporucam len takym , ktori maju chut si pekne ponadavat, ze na co som sa to dal do pekla nahovoit. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Abych „Brick“ plně docenila (nemyslím tím jenom těch 5*) dala jsem si repete. Brendan je v „podivně dospělé“ školní hierarchii nezařazený samotář. Jeho bývalá přítelkyně Emily, která se s ním před časem rozešla, mu zavolá, že má velké problémy. „Udělala jsem s tou cihlou co řekla. Nevěděla jsem, že je to špatný, ale Pin je v tom kvůli ubožákovi Friscovi a házejí to na mě.“ Za dva dny jí Brendon najde mrtvou. Od té chvíle je jeho jediným cílem dostat se mezi drogové podsvětí aby zjistil, kdo stojí za její smrtí. Pomocníkem mu je pouze kamarád Brain, taková místí studna informací „Teď jsme zatřásli stromem, počkáme a uvidíme co nám spadne na hlavy“. Záhada deváté vadné cihličky heroinu „brick“ v tajemné a neobvyklé „detektivce“ plné zvratů, působivé hudby a neokoukaných tváří. I pro mě obrovské překvapení! ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnutí za plný počet, pretože sa mi podarilo prekusnuť vzhľadom na ultranízky rozpočet skromnú vizuálnu stránku filmu, ktorá aj napriek tomu obsahuje zopár nezabudnuteľných vychytávok. "Film noir zo strednej školy" - motto filmu, ktoré ho charakterizuje na chlp presne. Mickey Spillane by podobne ako ja, chrochtal blahom ani nie tak nad riadne prepletenou zápletkou (avšak, keď dekódujete všetky potrebné indície, prijde vám sympaticky jednoduchá), ako skôr nad jej naplnením vo výborne rozvrhnutých postavách, "džezovému" hudobnému podfarbeniu, "lynchovskou" mystery atmosférou a hlavne v brilantných dialógoch zabalených do pútavého žargónu mixujúceho vetné koštrukcie starých noiroviek s mladíckym, stredkoškolským žargónom. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mám rád film noir, leč tahle parodie na zažité noirové postupy mne příliš nebavila. Nápad je to bez nadsázky neotřelý, ale trochu nešťastné bylo nejspíš převedení tématu do prostředí americké střední školy, patrně nejsem ten pravý cílový divák. Reflektoval jsem sice, že žánrová schémata tu byla dobře vystižena a jednání náctiletých hrdinů motivované etickými principy z knih Raymonda Chandlera má zajímavě absurdní rozměr, ale klasický prožitek z hard-boild detektivky se nedostavil a tahle pseudo - ,,drsná škola" ani dostatečně nepobavila... Tak nevím... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmové experimenty a zkoušení nových věcí, proto se mi tenhle "high school noir" líbil. Atmosféru to má velice znepokojující, hlavně díky tomu, že středoškoláci mají společnost detailně rozdělenou na kasty a prakticky ovládají město, jelikož dospělé postavy se tu nenachází (asi jen dvě a ty mají téměř nulový význam a ve stopáži okupují minimum). Hlavní hrdina je zahranej přesvědčivě, to se ale nedá říct o hlavním drogovym bossovi s hůlčičkou (takhle trapnou postavu jsem snad ještě neviděl) a jeho hoperská gorila nedopadla o moc lépe. Přesto je to originálně pojatý film. 7/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Emily to zvorala. Až na půdu. Udělala s tou cihlou co jí řekla. Jde po ní Drak kvůli Friscovi. Brendan ji musí pomoci.... .Nesedí mi to vyprávění. Ať se snažím jakkoliv, nuda. Nedokážu si k tomu co se zde odehrává vytvořit nějaký kladný vztah. A na další zhlédnutí nemám sílu.. . ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Někde jsem četl upozornění, že tento film musíte vidět. A tak jsem učinil. "BOŽE!" ZA CO MNE TRESTÁŠ? Tak stupidní film jsem už dlouho neviděl! Já vydržím cokoliv, ale u téhle slátaniny mi pukly nervy a musel jsem to v polovině zastavit. Na to prostě nemám nervy. Otřesní herci, otřesné dialogy, otřesné hraní...... prostě OTŘESNÉ!!!!! Hrůza hrůzoucí. Kdybych se díval na komunistický seriál Okres na severu a nebo poslaneckou sněmovnu, bylo by to 1000 x lepší než onen DEBILNÍ "BRICK"!!! Jedním slovem "HUMUS"! ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Nesmyslně podhodnocený film, který uteče hodně divákům, co si vybírají filmy jen podle červeného hodnocení. A to je škoda. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Když já prostě tyhle středoškolský detektivky můžu. Stejně jako jsem si užil tuhle srandu, tak i Brick mi prostě sedlo. Hrdina samotář, co je dost chytrý na to, aby přišel ledasčemu na kloub, dost divný na to, abych se s ním mohl ztotožnit a vždycky obsazený nějakým sympaťákem, kterému prostě musí člověk fandit. Pokaždé v tom má prsty holka, vždycky se to tam pere, je to na střední takže tam je spousta ulítlích vedlejších postav a pokaždé to skončí suprovým recapem. Jo, já to prostě můžu. PS. do každé té holky se po dobu celého filmu platonicky zamiluju i přesto, že vím, že na konci se z nich vyklubou mrchy. Otázka pro dnešek zní: "proč" ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ačkolv Brick byl pro někoho dokonalý, téměř dechberoucí, tak pro mě tedy rozhodně ne. Zbytečná překombinovanost vedla jen k tomu, že celý příběh šel mimo mě a občas i mimo mé chápání. Takže žádné vtažení do děje se nekonalo a ani Gordon-Lewitt to nezachránil. Zůstal ve mě jen velmi ambivalentní pocit k celému tomuto snímku. 60% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

High School Confidential. Brick je zajímavá, velmi stylová hříčka, která fanoušky filmů noir určitě pobaví. Aplikace klasických "černých" schémat na střední školu mě místy skutečně rozesmála. Škoda přílišné délky. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina, co vypadá jako starší brácha Heryho Potrata, se snaží přijít na kloub tomu, kdo zabil jeho bejvalou starou. Stopa ho dovede k drogovýmu bossovi, kterej bydlí u maminky a ve sklepě tam společně se svym bizarnim bodyguardem po nocích mučí lidi, aby se pak ráno všichni sešli u stolu, kde se jeho maminka ptá těch obětí mučení, jestli si daj radši jablečnej džus nebo čaj. To by skoro vypadalo jako nějaká parodie, ale ono je to myšlený smrtelně vážně. Asi tak prvních 20 minut vypadalo docela nadějně, ale jak se příběh začal postupně rozmotávat, byla to čim dál větší blbost. Asi od půlky jsem nad tim už jenom nechápavě kroutil hlavou. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tento film je velmi divný. Není bez chyb. Ale myslím, že se mi líbí. A kdybych to viděla v pubertě, tak u toho umřu blahem. ♥ A když se tak nad tím zamyslím, tak nejspíš i je bez chyb. -"Every expert was once a beginner." ()

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama