Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

VOD (1)

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (228)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasická premisa "moje bývalá zemřela za záhadných okolností, a tak musím zjistit proč" zahalena do rádobytajuplného hávu, asi tak bych mohl charakterizovat Brick. Na tenhle snímek jsem se hodně těšil, i když jsem vůbec netušil o čem bude, obrázky, trailer a úžasné postery mě prostě dokonale dostali, ale to co jsem nakonec zhlédl bylo směšné. Herecké výkony ani technická stránka snímku nestojí za moc, jedná se o naprostý průměr, který neurazí, horší je to už se scénářem, který je dost zoufalý. Nejvíc to odnesly postavy, hlavně chlapec jménem Rambo (český překlad), ehm, kterého ještě dokonale zesměšňuje jeho představitel Noah Fleiss, jakýsi svalnatý bouchač (čemuž herec moc neodpovídá) s drsným kukučem (směšné). Závěrečná část u Draka v domě je asi vrcholem filmu, neboť úplný závěr, který následuje o chvíli později je opět ta nudná rozprávka, kterou jsme mohli sledovat celou dobu. Takže Brick má sice několik světlých momentů, ale celkově se jedná o snímek, na kterém by se mohlo ještě hodně zapracovat. ()

Kubick 

všechny recenze uživatele

Možná po druhém shlédnutí změním počet hvězdiček směrem nahoru... Kdo ví.. Ale jedno je jisté. Brick je pro mne překvapením letošního roku, které sice není určené pro konzumní typ diváka, ale tím víc potěší filmové labužníky. A říkat vám stručný obsah snímku? Ehmm, radši si ho pustím ještě jednou a budu si dělat detailní poznámky (což radím i vám).. ()

Reklama

liskam 

všechny recenze uživatele

Vše se odvíjí od toho, jestli je divák ochoten věřit... Věřit, že vše, co vám ve filmu předkládají, je reálně možné. Pokud to byl tvůrcův záměr, takhle zmást diváka, klobouk dolů. Pokud ale ne, vážně to poškodilo tenhle zajímavý snímek. Protože místo toho, aby si divák film užil, stále se mu v hlavě objevuje "opravdu", "vážně", "je to možné?" Atd,atd. Já hodnotím 2 až 4 slunce. 45 - 80% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ačkolv Brick byl pro někoho dokonalý, téměř dechberoucí, tak pro mě tedy rozhodně ne. Zbytečná překombinovanost vedla jen k tomu, že celý příběh šel mimo mě a občas i mimo mé chápání. Takže žádné vtažení do děje se nekonalo a ani Gordon-Lewitt to nezachránil. Zůstal ve mě jen velmi ambivalentní pocit k celému tomuto snímku. 60% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Komplikovaná síť vztahů a frakcí na jedné rozsáhlé střední škole je proříznuta hlavním hrdinou, který se rozhodne zjistit, kdo stojí za smrtí jeho bejvalky, kterou on beztak nepovažuje za bejvalku. Na každý pád neskutečně tvrdohlavý Joseph Gordon-Levitt se propracovává na potravním řetězci stále výše a výše, kdy s každou další výzvou mu přibude zlomenej nos, rozbitej ret, či decilitr spolykané vlastní krve. V době, kdy Gore Verbinsky prská, že musí při natáčení Lone Rangera vypustit kvůli zkrácení rozpočtu celou jednu scénu za 40 milionů dolarů se dá těžko pochopit, že nějaký Johnson vytvoří za půl mega film, který toho dokáže nabídnout tolik. Brick se nikam nežene, baví se jednotlivými scénami, každou postavu dokáže zapsat do podvědomí a ve své poctě filmu noir občas spadne do úmyslné satiry. Ústřední postavu nešetří ve filmu ani před divákem - Brendan je práskač, sociopat, tvrdohlavec, po celý film můžeme obdivovat jeho tuhej kořínek, aby se nám před závěrem psychicky složil. Noirová separační bublina postav od svého okolí se dá nahmatat, timing některých scén (poprava v tunelu) je skvostný a takové ty tvůrčí radůstky, jako středoškolská herečka měnící styl komunikace s hlavní postavou dle role, na kterou se právě připravuje vyloženě potěší. Asi to nezní jako objektivní výčet kvalit filmu, Brick je spíš hodně takový osobní -) ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Film byl celý stříhán na domácím počítači. (montana_cz)
  • Signál kterým Brendan instruuje Lauru (dlouze, krátce, dlouze, krátce) je stejný jako ten, který říká Humphrey Bogart v klasickém noir filmu Maltézský sokol. (montana_cz)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama