Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je prvního dubna a Sylvie se dopouští osudové chyby. Opuštěná a sklíčená se vydává do ulic velkoměsta vybojovat si svou lásku zpět. Překonává jednu překážku za druhou a doufá, že svůj vztah zachrání. Netuší, že se řítí k fatální kolizi. Tenhle den, by raději začala znovu. Celovečerní absolventský film Restart vznikl v koprodukci mladé pražské společnosti Axman Production, FAMU a finské Univerzity umění a designu v Helsinkách. Restart vypráví o jednom dni v životě mladé Sylvie (Lenka Krobotová). O dni, ve kterém se její život rozpadne jako domek z karet. O dni, který by raději začala znova.

Moderní a originální vizuální styl filmu Restart je výsledkem spolupráce českého režiséra Julia Ševčíka a finského kameramana Kasimira Lehta. Subjektivně pojaté vyprávění nabízí pohled na okolní svět Sylvinýma očima. Expresivní obrazy vtahují diváka hluboko do nitra hlavní hrdinky.

Restart je osobité, experimentální drama ze současnosti. Česko-finský štáb natáčel film v průběhu roku 2004 na lokacích po celé Praze: v klubech Radost FX a Roxy, v reálných bytech a fast-foodech, v nákladných dekoracích, které postavil architekt Henrich Boráros. Post-produkční práce včetně střihu, zvukového designu a realizace speciálních efektů probíhala ve Finsku. Film byl natočen na formát Super 16mm a následné zvětšen na promítací formát 35mm (1:1,85). Soundtrack filmu obsahuje skladby od The Nihilists a housové tracky Ecsona Waldese. Původní hudbu k filmu vytvořila kapela Khoiba. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

klima777 

všechny recenze uživatele

Sylvie je afektované, "vyspeedované" taneční dítě. Restart je pozoruhodný, byť v zásadě neoriginální film. Zvykne-li si divák na takřka solipsistickou perspektivu, nezbývá uznat, že Ševčík má slušně nakročeno... otázkou zůstává kam. Stane se Genorem Hollywoodu či slavnou Nemesis tuzemské kinematografie? Uvidíme... (2,5*). ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Úvod odehrávající se v klubu mě nenadchl ani omylem, přesvědčil jsem se, že to opravdu není místo pro mně. A přestože ten příběh mohl být lepší (ale to je, obávám se, úděl všech českých filmů používajících novou technologii, napadá mě třeba Děvčátko nebo Anděl Exit), ale nakonec mě přece jen trochu zaujal... ovšem formální stránka jej vysoce převyšovala. ()

Reklama

selviskhed 

všechny recenze uživatele

Jeden telefonát z klubu na číslo vašeho přítele a po příchodu domů pozdě v noci zjistíte, že je celý váš byt pomalovaný slovy "sbohem". Rozchod se vší parádou. Pokud se pozorně díváte na nějaký českém filmu a přesto neuvidíte ani jeden sovětský tank, který přijíždí okupovat naši stověžatou matičku, jde na naše poměry o moderní film. Pokud si v průběhu filmu nevšimnete ani nejdné narážky na vpád spojeneckých vojsk v roce 1968, jde o supermoderní film. Restart je podle všeho supermoderní film. Scénář mi nepřišel nijak zvláště nedůmyslný, ale to je možná jen proto, že nemám dost nakoukáno. I některé scénaristické drobnosti, které jsem zatím jinde neviděl mě zaujaly (např. znásilnění). Vzhledem k tomu, že jsem neviděl např. Lolu jde také o jedno z mála děl, kde je hlavní hrdinkou žena (napadá mě jen Persepolis a Jana Eyrová) a tato hlavní postava je navíc vcelku pozoruhodná. Nejde totiž o klasického hrdinu (je velmi na místě aby ne-klasický hrdina byl hrdinka:)), která vám má být sympatická. Běžně bývá hlavním hrdinou člověk, kterej semtam zlikviduje pár lidí, ale vždycky je to "sympaťák", takže je divákovi to co dělá šumafuk. Sylva je hrdinka, se kterou se člověk ztotožňuje jinak než na základě sympatií a toto ztotožnění samo vyžaduje od diváku jistou vnitřní pokoru. Tolik je asi třeba říct ke komentářům jako "chtěl jsem ji cely film nafackovat" atd. K vizuální stránce asi není třeba se vyjadřovat, je to fantazie, obrovský příslib do budoucna. Julius Ševčík je první český režisér, se kterým doopravdy sympatizuju a na jehož další práce se doopravdy těším. Rozhodně je to autor, jehož tým si zaslouží dostat do rukou peníze na pořádnou produkci. První film - filtry a Khoiba, druhý film filtry a Muchow. 30.12.2008 ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Zas jeden film, u kterého váhám, zda-li dát 3* anebo 4*. Julius Ševčík nebývale rozčeřil hladiny poněkud stojatých vod českého filmu. Psát o úchvatné vizuální stránce a epileptické kameře by bylo nošením dříví do lesa. Příběh má sice svoje slabší místa, ale nápad propojovat sny a realitu na mě spolehlivě funguje, obzvlášť proto, že tuším, jak hlavní hrdinka spěje do záhuby (vztahové), což vyvolává takové ty příjemně nepříjemné pocity...Navíc mi v paměti utkvěla výrazná hudba, což je pro snímek také pozitivní plus. Ovšem po delším zamyšlení musím připustit, že tomu cosi schází. Že pod ultramoderním lákavým obalem chybí nějaké hlubší JÁ. Snad tedy budou ty 3* uděleny spravedlivě a troufám si tvrdit, že po takto nadprůměrném debutu překvapí Ševčík nějakým svým druhým filmem, který bude naprostým závanem čerstvosti a filmařského mládí a že to bude určitě ještě o několik řádů lepší. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Julius Ševčík .. Sylva běží o život, ale peníze nehledá. Podělá aprílový žertík a nyní ho musí vyžehlit. Přeexponovaný obraz, neposedná digitální kamera, pestrý vizuální styl a výborný hudební doprovod. Zainteresované osloví. Realita se proplétá s představou, ale celkově děj nikam závratně nespěje a jeho vývoj je nakonec docela zklamáním, protože propracovanější obsahová stránka (vlastně jde o předělávku krátkého námětu) by jinak excelentní vizuál konečně nějak posunula. Lenka Krobotová odvádí výtečný herecký výkon s řadou poloh a je tak dalším výrazným kladem. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Součástí filmového soundtracku jsou největší hity skupiny Khoiba, která v době premiéry dosáhla vrcholu: tracky That Reason, B Electric B, Facilities, 202Pathetic a The Deepest Nightmare. (NinadeL)
  • Autorem námětu a spoluautorem scénáře filmu Restart (spolu s režisérem Juliem Ševčíkem) je Ondřej Ládek, filmový a televizní scénárista a český písničkář, který vystupuje pod uměleckým jménem Xindl X. (suicide)

Související novinky

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama